MotoNews.pl

Dolewka oleju - do dieslowcow

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Od jakiegoś pół roku używam essinki 1.8D kombi z 1995 roku.
Ponieważ nie wiem jaki był wcześnie olej (essi przyjechał z Austri) zalałem go Shell Helix Diesel Super - Mineralny.
Kompresję silnik trzyma, na mrozach zapala ładnie, nie dymi.
Przejechałem od ostatnij zmiany oleju około 9tys km. Na początku co miesiąc sprawdzałem poziom oleju ale ostatnio tego zanidbałem. Sprawdzam wczoraj - a tu najniższy dopuszczalny poziom, tak jakby przez 2 miesiące olej wyparował. Nie, nie zostawiam po sobie plam na chodnikach i miejsach postoju
Pytanie do użytkowników tego typu silnika - jak często i ile dolewacie oleju między wymianami? Inne sugestie też mile widziane

Pozdro
wacen

Witam, mój 1,8D jest starszy bo MKV z 90r 230tys. km, ale zadbany i również nie przecieka. Miedzy zmiana oleju ok 200-250ml. Dodam, że przez wakacje sprawdzałem tylko stan i nie musiałem nic dolewać, a jak sie zima zaczęła to przez 2-3 miesiące dolałem ok 100ml. Teraz stan sie utrzymuje. Może ktoś wie czy to zbieg okoliczności, czy da się wytłumaczy zwiekszenie ubytku oleju wraz ze zmniejszeniem temperatury.

Ja od wymiany przejechalem ponad 3kkm i dolalem z 0,25 L. Nie jest zle!

Ja jednak trochę dolewam, około 1l dolałem już na 5000km. Trochę dużo no ale co zrobić.

Ja swojego też nie mam długo, bo od września.
1.8D kombi również z 95 roku, przebieg 190 tys. km.
Po kupnie wlałem mu Lotos mineralny, ostatnio sprawdzałem poziom oleju i ciągle prawie max dopuszczalnego - tyle co po wlaniu więc wszystko ok.
Pozdrawiam

A jest jakaś "norma" zużycia oleju?
Zapewne inaczej to wygląda dla diesla jak i banzyniaka
Szukałem szukałem ... no ale chyba słabo szukałem bo nic nie znalazłem

pozdro
wacen

producenci często podają, ze złużycie oleju do 0,5 litra na 1000km jest dopuszalne i nie wskazuje na zużycie silnika. W swoim zmieniałem olej co 10tys., na mineralnym lotosie jeżdże i dolewałem do ok 0,5 litra od zmiany do zmiany (narazie mam 6 tys. od zmiany i jest w normie wszystko). Silnik ma też już swoje 220tys. km ale ani poważnych poceń ani plamek nie ma pod samochodem.

Cytat:
producenci często podają, ze złużycie oleju do 0,5 litra na 1000km jest dopuszalne i nie wskazuje na zużycie silnika. W swoim zmieniałem olej co 10tys., na mineralnym lotosie jeżdże i dolewałem do ok 0,5 litra od zmiany do zmiany

Szary chyba chciałeś napisać 10 tys km nie jeden tys. km ????? Bo wtedy wychodziło by mi że muszę 5 litrów dolać zanim olej wymienię, a to troszkę więcej niż w ogóle wlewam
Tak poza tym te 0,5 litra nawet na 10 tys. to dość spora przesada.Ty to słyszałeś nie od producentów aut tylko od handlarzy którzy sprzedali ci autko z takimi normami, przyznaj się

Kriss zobacz sobie instrukcje obslugi jakiegos autka i wtedy bedziemy rozmawiac ;D

Starsze bmwmiałay fajne normy! Pamiętam 323 i rocznik chyba 86 miała w instrukcji pisane około 1,5 litra na 10 tys. Ale szła jak burza O,5 litra miedzy wymianami to nie jest źle! Mi sie wydaje że zimom są większe różnice temperatur między silnikiem i otoczeniem więc i wieksze parowanie. Moze to przez to?!

Cytat:
Kriss zobacz sobie instrukcje obslugi jakiegos autka i wtedy bedziemy rozmawiac ;D

Alfa Romeo 156 1.9 JTD - 0,1/15 tys km
VW 5 1.9 TDI - 0,1 - 0,15/15 tys km
Do swojego nie dolewam nic a ubywa z 3/4 do połowy zakresu na bagnecie, to ile to będzie? Na marginesie większość wyssana przez turbinę.
PS. chyba nawet maluszki nie miały tak wyśrubowanych norm jak podaje szary
I jeszcze jedna z książki obsługi pojazdu:
CNQ 900: 0,25/10 tys km

Jeżdżę służbowym Focusem 1,8 TDCI i w lato jest spokój..ale teraz w zimę tez chyba ostatnio ze 2 setki dolałem... więc się nie przejmuj.. Bo Focus ma dopiero 29 tys km. a objawy podobne do Twoich
Pozdrawiam

Ja do mojego 1,8D nic nie dolewam. stan utrzymuje się ciągle taki sam.

Cytat:
2006-01-17 17:32:31, Kris75 pisze:
Alfa Romeo 156 1.9 JTD - 0,1/15 tys km VW 5 1.9 TDI - 0,1 - 0,15/15 tys km

A ferrari F350 nie bieze NIC! od wymiany do wymiany!
Kurde jakie my tu silniki rownamy... fordowskiego diesla starej generacji z 1,9 TDI VW ktory jest chyba.... wyznacznikiem w katagorii diesli ;D
Moim zdaniem jesli bieze olej w normie, nie ma duzego spalania to ok. Balbym sie jakbym musial dolewac litr na 1000 KM. ;D

Kris ja też ci podaje dane z ksiązki do BeMki... I jak skomentujesz tą różnice?!?! To tak jak bys powiedział ze essi RS nie poleci 200 bo w ksiazkach do innych aut jest napisane ze jada max 160 170 i 176 km/h :] Pozdrowionka

Ja po około 2500 km od wymiany dolałem mu tak na oko 200 ml oleju. Jakoś nie czułem potrzeby dokładnego mierzenia.
Zobaczymy co będzie dalej, bo to pierwsza wymiana oleju w tym silniku od kiedy został włożony.