MotoNews.pl

Strzelanie na benzynie?????!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam E34 520 150KM i gaz normalny od pewnego czasu zdarza mi się że przy odpalaniu strzela i wypada rurka gumowa spod kolektora. Myślałem że to swiece(wymieniłem na NGK) potem że cewki (2 szt. nowe kupilem i przekladałem) bez rezultatu. Sądziłem że komputer coś wykaze ale nic poza ew. przepływomierzem który wskazuje na pograniczu normy.
Sądziłem że jak bedę gasil na benzynie to pomoże ale nie pomogło
przeanalizowalem polowę postów na forum i ....nie wiem

Sonda lambda w jakim jest stanie?

jak bylem na regulacji gazu koles powiedzial ze z praktyki zauwazyl ze na ngk czesciej zdaza sie ze strzela (co takiego moga powodowac te swiece ngk ze strzela to nie mam pojecia ale skoro tak powiedzial... a koles jest naprawde dobry- choc moze w tej kwestii to am nie wiem.... )- poradzil na wszelki wypadek zmienic... np na bosch'a
nie mowie ze w tym tkwi Twoj problem ale moze warto sprobowac...

Ja zas spotkałem sie z opiną ze NGK są najlepsze do gazu a bosch sie zepsuł i to strasznie wiec odradzaja..ale co kraj to obyczaj....

[ wiadomość edytowana przez: mibhell dnia 2006-01-17 23:43:19 ]

chciałbym jeszcze dodać że nigdy nie zdarzyło sie to na zimnym silniku i że jak jezdziłem tylko na benzynie to tez nie strzelał. Dodam że na benzynie chodzi dobrze nic nie szarpie i nie przerywa ,leje mu jeszcze dodatki do paliwa.

Cytat:
zauwazyl ze na ngk czesciej zdaza sie ze strzela

też słyszałem taka opinię
Cytat:

Ja zas spotkałem sie z opiną ze NGK są najlepsze do gazu a bosch sie zepsuł i to strasznie

może i sa najlepsze do gazu ale nie koniecznie do BMW, a Bosch już dawno nie jest tym boschem co kiedyś, ale z nim widocznie mniej problemów(BMW) niż z NGK w BMW
To jest Twój tytuł tematu:
Cytat:

Re: strzelanie na benzynie?????!!!

a póxniej piszesz:
Cytat:

i że jak jezdziłem tylko na benzynie to tez nie strzelał

to jak to w końcu jest? Strzela na benzynie czy na gazie?
Cytat:

mam E34 520 150KM i gaz normalny

a jest jakiś nienormalny? Normalny czyli jaki? Na śrubkę? II generacji? Jeżeli oczekujesz pomocy, staraj się pisac dokładnie i więcej szczegułów, bo im ogólniej ty piszesz, tak i inni odpowiadają. pzdr

Cytat:
Sądziłem że komputer coś wykaze ale nic poza ew. przepływomierzem który wskazuje na pograniczu normy.

Też nic z tego nie rozumiem.

A co do świec, to jedne i drugie są bardzo dobre.
Dajcie spokuj przecież to czołówka producentów. Tyle lat produkowali świece i nagle sobie zapomnieli jak to się robi?
B Z D U R Y

Cytat:

Dajcie spokuj przecież to czołówka producentów. Tyle lat produkowali świece i nagle sobie zapomnieli jak to się robi?
B Z D U R Y

nie twierdze, że NGK sa badziewne, ale chyba np Marcin i ktoś jeszzcze miał przypadek, że jego autko na świecach NGK nie za dobrze pracowało, po wymianie świec na inne działa prawidłowo, więc może i nie które typy silników BMW mają "uczulenie" na NGK. pzdr

Cytat:
2006-01-18 16:44:38, Jeztom pisze:
nie twierdze, że NGK sa badziewne, ale chyba np Marcin i ktoś jeszzcze miał przypadek, że jego autko na świecach NGK nie za dobrze pracowało, po wymianie świec na inne działa prawidłowo, więc może i nie które typy silników BMW mają "uczulenie" na NGK. pzdr

a umnie są fabrycznie zamontowane ngk z napisem bmw idziała

Szanuję twoje zdanie.

Ale puki co mam z goła odmienne.

Strzelanie w kolektor na benzynie to najczęściej wina ubogiej mieszanki (lewe powietrze) lub opóźnionego zapłonu. W ostateczności nieszczelny zawór ssący. A co doświec to ostatnio zakładam BERU.

Zapalasz na benzynie, czy w trybie awaryjnym na gazie?

Cytat:
kolektora. Myślałem że to swiece(wymieniłem na NGK) potem że cewki (2 szt. nowe kupilem i przekladałem) bez rezultatu. Sądziłem

Jaką masz przerwę na elektrodach ?
Przy gazie chyba powinno być 0,8 - 0,9.

pozdr
Mariusz
e34 520 24v (benzynka)

Cytat:
2006-01-19 13:29:06, mariusz_nie_827 pisze:
Jaką masz przerwę na elektrodach ? Przy gazie chyba powinno być 0,8 - 0,9. pozdr Mariusz e34 520 24v (benzynka)

Wydaje mi sie ze jezeli do mojego M40 dedykowane są swiece dwu elektrodowe to nie inaczej bedzie w przypadku M50 a wtedy to sobie przerwy na elektrodzie raczej nie ustawi...

Cytat:
Wydaje mi sie ze jezeli do mojego M40 dedykowane są swiece dwu elektrodowe to nie inaczej bedzie w przypadku M50 a wtedy to sobie przerwy na elektrodzie raczej nie ustawi...

A jestes pewien, że w tamtych czasach były takie świece

pozdr
Mariusz
e34 520 24v

Nawet nie wiedziałem, że były dedykowane dwuelektrodowe.

Do gazu, z tego co wiem zalecane są jednoelektrodowe, tradycyjne świece.

Mam w aucie 2 elektrodowe NGK z katalogu BMW... cos za rzeczy musi byc....

Dwuelektrodowe, tzn elektroda środkowa i elektroda boczna?

Cytat:
2006-01-20 22:12:09, Milas pisze:
Dwuelektrodowe, tzn elektroda środkowa i elektroda boczna?

to jest 4 elektrodowa a dwu wyglada podobnie tylko bez pary przeciwleglych elektrod ;]

Jasne