MotoNews.pl
10 Wymiana popychaczy 1.6 zetec (131842/45)

Wymiana popychaczy 1.6 zetec

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Zabieram się w sobotę za wymianę popychaczy bo klekocze z rańca jak starowinki disel. Czytałem, że najlepiej wymienić calutki komplet no ale niestety kasa... Znajomy mechanik, który obiecał pomoc słuchał i mówił że prawdopodobnie jeden jest do bani i znajdzie się który to. Ale moje pytanie takie:
Czy popełnię duzy błąd wymieniając tylko jeden? Może wymienić dwa? (zepsuty i tego obok nad tym samym cylindrem żeby były jednakowe). Znajomy kupił mi popychacze INA - podobno oryginał. Proszę o podpowiedzi i pozdrawiam.

A ile popychacze kosztują

od 50 do 80 za jeden a jest ich 16

o ja ..................... drogo (grzecznie)

no a niektórzy radzą wymieniać z wałkiem ...

Niema reguły w 14i wymieniłem same popychacze bez wałka i smiga do tej pory jak zegarek.

No to moze na jeden cylider w miesiącu podzielić

wymieniałeś cały kpl.?

nie aż taki to ja nie jestem dziany

No dobra, głównie chodzi mi o to czy jak zamiast zalecanej wymiany całego kpl popychaczy hydraulicznych wymienię jeden zepsuty ewentualne dwa na zaworkach jednego cylindra popełnię błąd i się dopiero pochrzani

a na jakim oleju silniczek pracuje i ile ma przejechane

fordowski 10W40, 170 tys

nic się nie pochrzani kumpel w 18 16v zmieniał 3 sztuki bo klepały i smiga cały czas i zero jakis powikłań silnik pracuje równo bez hałasów itd

Wymienie dwa. Dzięki

Podepnę się pod temat ....
Ponieważ niekiedyn z rańca (zwłaszcza zimą ) mam efekt dieselka i mechanik mówi że to popychacz czy wystarczy ściągnąć pokrywe zaworów żeby go wymienić czy trzeba głowice ściągać . Oczywiście zakładając że zlokalizuje ten felerny bo 16 to niewymienie.

hehe niestety tak sie nie da..byloby za proste hehe..trzabe rozpiac rozrzad...i wyjac walki...tzn zalezy ktory popychacz czy na ssacym czy wydechu chyba ze wszystkie 16