| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
HEMIGTX F&F MEMBER PF125p/Polonez C 1983 Większyce | 2006-01-20 18:52:06 Szukalem w wyszukiwarce i znalazlem pare tematow ale one glownie dotyczyly lekkich klap i plexi. Moje pytanie jest takie-w ktorych miejscach do granic rozsądku można odchudzić malca,odjiąć mu pare kg. Ale zrobic to tak zeby buda sie niesypla po kilkuset km. Odchudzanie dotyczy swapa wiec sprawa troche trudniejsza chyba pod wzgledem-gdzie wyciac zeby calosc wytrzymala wibracje.
Teraz co zrobilem: wywalilem tylnia kanape,wygluszenia zdrapane wszedzie,tapicerka wywalona,polki czy konsola srodkowa won,w komorze silnika wycieta polka gorna gdzie byl wlot powietrza do dmuchawy,troszku ciachniete blachy boczne i pare innych drobiazgow. Co jeszcze mozna wywalic,moze ma ktos jakis schemacik?? |
HEMIGTX F&F MEMBER PF125p/Polonez C 1983 Większyce | 2006-01-20 19:46:51 Plexi i klapy z tworzyw odpadaja. Sa to duze koszty a efekt jak dla mnie niewielki.Jezdzilem juz tym swapem bez szyb tylnich,bez klapy,belki i zderzaka+opisane mody we wczesniejszym poscie i wciaz bylo slabo,fakt jest,ze juz wiecej chyba sie nieda ale moze pare kg mozna pozbyc sie wycinajac jakies male otwory w duzych powierzchniach jak sciana grodziowa(czy siakos tak) Szczerze to nawet ja juz sam niewiem czy da sie bardziej cos wyciac... ![]() |
Tomecki_b-b rallye 16V Bielsko Biała (Bestwina) | 2006-01-20 20:00:45 Witam.
HEMI - a jak ty stoisz z tym malczakiem, miałeś zrobić chłodnice z polda itp. Widzę że stale robisz coś z nim, pytasz o różnorakie modyfikacje. Jak z jego "statusem prawnym", zarejestroany? Możesz już nim legalnie jeździć? (i prawnie i z punku widzenia jego sprawności technicznej?) |
HEMIGTX F&F MEMBER PF125p/Polonez C 1983 Większyce | 2006-01-20 20:56:46 Status prawny-brak przegladu i wbitego 903
Chlodnica-odlozona na lato bo jak narazie jest wydolna wiec wole to odwlec na pozniej
A bez klapy i belki to tylko tymaczasowo bylo,teraz belka jest juz prawie skonczona wiec po niedzieli bedzie juz kapletny. Poki co chialem zrobic terapie odchudzajaca,ale faktycznie to niema najmniejszego sensu,bo czym wiecej wytne to buda padnie,a juz i tak juz niejest bezwypadkowa
Technicznie jest sprawny,elektryka dziala,hamulce,silnik itp. jest gites.Temp.obrotek tez dziala wiec teraz tylko go z tylu skonczyc i na przeglad sie wybrac,a lakierowanie zostawiam na lato,poki co bedzie laciaty
edit Duzy wplyw na osiagi ma zla zbieznosc kol przednich w malcu?Czy oponki o szer.175 bardzo pogarszaja jego osiagi ? [ wiadomość edytowana przez: HEMIGTX dnia 2006-01-20 21:04:37 ] |
Strongi Subaru Impreza STI Warszawa | 2006-01-20 21:18:16 A co rozumiesz przez "nie odczułem efektu"???? Chciałeś z 10 sek do setki zrobić 5??? I jak sprawdzałeś czy jest jakiś efekt??? Dałeś w palnik i zauważyłeś że idzie tak samo??? To zrób tak że sprawdź mu przyspieszenie np do 60 czy 80. Jakieś 10 prób, wywal najlepszą i najgorszą, wylicz średnią i potem po odchudzeniu zrób pomiar i porównaj. Bo napewno po wyjęciu 5 kg nie poczujesz tego pod nogą. Jak z malca wyjmiesz 100 kg to wtedy poczujesz różnicę.
A co do odchudzania to możesz jeszcze z klap powycinać wzmocnienia. To też jest kilka kg. Jeśli nie przeszkadza Ci że się szyby nie otwierają to możesz sobie powycinać drzwi od środka. |
rallyfilip (M) Furious Moderator Fiat CCS x 2 Tychy | 2006-01-20 22:17:53
To chyba podstawa!!!!!! Ja juz mam poli na wszystkich szybach, lekkie klapy i dalej kombinuje. Mozna zastosowac alu bebny i lekkie felgi aluminiowe (np. Speedline Martini Cup- magnezówki, ponoć bardzo lekkie, 5,5x13 et25) PS bez kosztów sie nie obejdzie. |
HNT F&F Sympatyk był 126R-5 2x BMWe30 ... Mikołów | 2006-01-20 23:06:14 heh a moze po prostu zrobic konstrukcje rurowa o obrysie ogolnym maluszka oblozonego laminatowa karoseria (jak lancia delta S-4??)
heh to dopiero byloby lekkie no i sztywne
a wracajac do tematu... mozna sie jeszcze ew. o laminatowe blotniki pokusic, tak do polowy nadwozia tylnie i przednie, jednak z uwagi ze konstrukcja jest wolnonsna trzeba by jednak jakas blacha polaczyc nadkole zewn. z blacha poszycia tylniego błotnika (przyspawac) a potem przykrecic laminatowe blotniki... ale moim zdaniem wlasnie najwiecej idzie zaoszczedzic kilogramow zastepujac wszystkie pokrywy/drzwi laminatowymi odpowiednikami no i szyby odpowiednikami z plexi- moze nawet do 50kg... |
profil-usunięty | 2006-01-21 08:28:48
wszystko dobre, ale bez ubezpieczenia, albo chojnego sponsora to jak przydzwonisz na kajotesie to sie zaplakac by szlo dlatego ja sobie takie rzeczy odpuszczam na bank |
3zeR_MDS F&F Wolny Słuchacz :) Kraków | 2006-01-21 09:00:38 ja po wsadzeniu szyb z poli i wycieciu wszystkiego co sie da odczulem calkiem zadowalajacą różnicę nie tyle w przyspieszeniach co w samym prowadzeniu auta. na tylna klape lekka czekam (ukłon dla HNT ) ale jezdzilem tez bez tylnej klapy i tez da sie wyczuc delikatna roznice. w malcu nie da sie niestety wyciac czegos co ci odejmie odrazu paredziesiat kilo (no chyba ze silnik wyjmiesz ) ale jesli sie nagromadzi tych odchudzen i potraktujemy to kompleksowo to mozna duzo zyskac |
Mrally fiat 126 S650 Bierun | 2006-01-21 09:50:26 jako,że ostatnio tez przerabiam temat odchudzania to dorzuce swoje 3 grosiki:
klapa od HNT 1,7kg seria ok 7kg drzwi z rc 3,9kg seria ok 25kg maska niewiem bo jeszcze czekam (HNT) drzwi seria po odchudzeniu ok11kg z szybą Konserwacja cała jaka w aucie była,łącznie z podłogą ok.30kg kilka blach(półka itd) drobne nawierty itd. ok 5kg szyby niewiem bo nie wazyłem razem wyzuciłem ok 80 kg,choc trza by jeszcze policzyc szyby,jakies plastiki,niewiem ile maska bedzie wazyc wiec spokojnie mozna 100kg zdjąć |
HNT F&F Sympatyk był 126R-5 2x BMWe30 ... Mikołów | 2006-01-21 11:03:27
jesli chodzi o klapy z tworzywa to predzej da sie je naprawic niz metalowa po dzwonie bo zachowuje krztałt i wymiary, a nawet pekniecie na pol da sie zregenerowac
no chyba ze ktos zrobi z takiej klapy puzzle to zeczywiscie moze byc klopot |
bizer_trikolor F&F Wolny Słuchacz :) DrutKar 652 Toruń | 2006-01-21 11:05:52 jak sie nie da już boba odchudzić, bo wywalisz wszystko co sie da, to kierowca i pilot muszą schudnąć i znowu pare kg lżejszy jest zestaw |
HEMIGTX F&F MEMBER PF125p/Polonez C 1983 Większyce | 2006-01-21 11:16:36 Zgodze sie z Comarem-jak by niepatrzec lekkie odpowiedniki sa drogie,wiadomo,ze trzeba liczyc sie z kosztami w takich sprawach ale jak dla mnie jest to jak narazie poza granicami mozliwosci finansowych.
Mrally-30kg chyba wygluszenie z konserwacja niewazy,ja tez to u siebie wywalilem i wydaje mi sie,ze ubylo z 15kg max. Licze oczywiscie wygluszenia i wydlubanie tego smiesznego a'la silikonu w spoinach miedzy blachami. Zastanawiam sie nad odelzeniem drzwi,tylko wtedy musialbym zapomniec o otwieranych szybach Cos takiego jak ma Kaza w swoim bolidzie. |
kaza F&F Sympatyk Bis 1400turbo, HF in ... Bielsko Biała | 2006-01-21 11:27:09 to zależy do czego ma być samochód jeśli tylko wyścigi to będzie się dało wytrzymać ale jeśli chcesz tym na co dzień jezdzić to odradzam ten patent. |
Mrally fiat 126 S650 Bierun | 2006-01-21 11:32:13
owszem da sie,ale licze cała konserwacje łacznie z podwoziem,bo z tym to różnie bywa w malcach.Widziałem malca,który miał chyba z 1cm konserwacji pod autem.u mnie w malanie niema juz ani grama konserwacji,wiec z tąd te 30 kg |
HEMIGTX F&F MEMBER PF125p/Polonez C 1983 Większyce | 2006-01-21 11:37:06 I wlasnie tu jest dylemat jesli chodzi o patent Kazy bo autko bedzie rowniez po ulicach smigac,taki mix na kajoty i drogi wiec ciezko zbudowac cos uniwersalnego
Co do podwozia-u mne tez niestety jest dosc gruba warstwa konserwy,troche tego zdlubalem i pokrylem nowa cienka warstwa ale juz wiecej niebede dlubac bo do przyjemnosci to nienalezy Zle zrobilem,ze robilem blacharke bo wczesniej go rdza ladnie brala i bylby bankowo lzejszy niz teraz![]() |
Mrally fiat 126 S650 Bierun | 2006-01-21 11:42:08
popieram w 100%,nawet peta niema jak zapalić,jeśli drzwi z szybami poli,a w lato sie ugotujesz. |
profil-usunięty | 2006-01-21 12:00:58 az z ciekawosci przejade sie zwarzyc mojego boba ile teraz ma. |