Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() CHRYS66 F&F Sympatyk Fiat 850 racing Wawka Bemowo | 2006-01-20 19:26:41 mam maly dylemat z rurami bezszwowymi na klatke znalazlem rure ale jest problem bo wedlug zalacznika J jak czytalem podaja fi 45mm scianka 2.5mm znalazlem taka ale fi 43mm z scianka 3.2mm i co z tym fantem robic ![]() pomozecie? dzieki jesli cos powielilem to niech mod skasuje [ wiadomość edytowana przez: CHRYS66 dnia 2006-01-20 19:55:32 ] |
![]() kaza F&F Sympatyk Bis 1400turbo, HF in ... Bielsko Biała | 2006-01-20 23:23:49 jest taka rura bodajże 48 na 2.6 i z tego robi Ireco to czeskie rury ale w centrostalu powinieneś dostac. |
![]() Qba Czili-Czili-Bang-Bang łili-łonka | 2006-01-20 23:52:07 zalacznik K opisuje:
oraz w rodziale 8. KLATKI
a wiec wydaje mi sie ze nie bedziesz mial problemu ![]() Ale potwierdzenia szukaj u kolegow ktorzy temat klatki juz przerobili. Załacznik K , ktory jak by nie bylo jest jednym z podstawowych dokumentow dla naszej pasji, i w 2006 roku nic nie mowi o zmianach w grubosci minimalnej. Zal J dla RSMP , rzeczywiscie okresla minimalne wymary dla pałaka glownego, przedniego i bocznych na poziomie: ![]() Załacznik K na 2006 mowi jasno: ![]() chyba to wyjasni sprawe |
kabul F&F Sympatyk Corolla E11 Club Tropicana | 2006-01-21 01:10:53 no ja mam taka gazrurke w bagazniku ale nie sadze zeby sie na klatke nadawala... |
![]() mitrok F&F Wolny Słuchacz :) nestor, cadillac, mo ... Warszawa | 2006-01-21 16:39:40 Jezeli chcesz pozniej tym autem startowac w jakiejkolwiek dyscyplinie rangi mistrzostw polski, to proponowałbym szukać dalej odpowiedniej rury. Jak przyjedziesz na BK z rurą 43 to po prostu go nie przejdziesz. |
![]() kaza F&F Sympatyk Bis 1400turbo, HF in ... Bielsko Biała | 2006-01-21 16:43:05 Nie musi szukać akurat takiej rury jak napisał ale przynajmniej taką czyli nie mniejszej średnicy i nie mniejsza grubość ścianki. |
![]() mitrok F&F Wolny Słuchacz :) nestor, cadillac, mo ... Warszawa | 2006-01-21 16:48:34 powtarzam, ze jezeli chcesz startowac, to rura musi być DOKŁADNIE taka jak w zał J. Główny 45 lub 50 i reszta 38 lub 40. |
![]() CHRYS66 F&F Sympatyk Fiat 850 racing Wawka Bemowo | 2006-01-21 16:52:11 tak ale jest jeszcze zalacznik "K" FIA ktory znalazlem w necie i tam jest dokladnie podane co napisal Qba to juz jestem glupi ![]() |
![]() kaza F&F Sympatyk Bis 1400turbo, HF in ... Bielsko Biała | 2006-01-21 16:53:56 To co piszesz Mitrok to zupełnie nielogiczne podejście do tematu oczywiście rozgrywa sie jeszcze sprawa apropo wagi samochodu ale nawet w tym co Qba wkleił pisze minimalne wymiary i minimalne wymagania więc jeśli masz klate z lepszych rur to spełniasz tym samym ich wymagania a to że ci klata więcej waży to już twoja sprawa gożej by było jeśliby ci mniej ważyła, a to że ktoś sobie ubzdurał że akurat musi byc 45x2.5 jak poprosze Irka to robi mi z 48x2.6 i może mi powiesz ze takiej klaty mi niedopuszcza???? |
![]() mitrok F&F Wolny Słuchacz :) nestor, cadillac, mo ... Warszawa | 2006-01-21 17:08:02 panowie. Temat jest prosty. Stawiasz auto na BK-1 i masz miec je zgodne z przepisami dyscypliny w ktorej startujesz. Przepisy szczegółowe danej dyscypliny mówią jasno. Masz mieć auto (w tym przypadku klatke) zgodne z zał. J. A zał. J DOKŁADNIE precyzuje grubość rur, a nie podaje minimalne albo maxymalne wartości.
Mowisz o zał. K. Zał. K mówi ogolnie o klatkach, zał. J precyzuje przepisy do konkretnej dyscypliny. To jest hierarchia przepisów. Tak samo w przepisach szczegółowych. Jak masz w zał. J napisane ze coś tam, a w przepisach szczegółowych masz uszczegółowienie danego tematu to obowiązuje Cie uszczegółowiony przepis. Przykład MPRC: homologacja mowi o minimalnej wadze korbowodu, a przepis szczegółowy mowi ze korbowód jest dowolny. |
![]() CHRYS66 F&F Sympatyk Fiat 850 racing Wawka Bemowo | 2006-01-21 21:27:57 hm to juz nie kumam pogubilem sie mam samochod praktycznie historyczny 1970r. i jesli zrobie kaltke wg.zalacznika K ktory niby mnie obowiazuje
1.1 FIA stworzyla przepisy zalacznika K, zeby samochody historyczne mogly byc uzywane do zawodow czesc cytatu |
![]() kaza F&F Sympatyk Bis 1400turbo, HF in ... Bielsko Biała | 2006-01-21 22:58:23 Ja myślę że powinno to wyglądać tak jak napisałem ale z praktycznego punktu widzenia to bardzo możliwe że tak jest jak mówi Mitrok bo on chyba ma doświadczenie w kwestii przechodzenia BT, natomiast już kilka razy byłem świadkiem jak na BT komisarz zachowywał się w stosunku do kierowców i ich bolidów jak zdechły zawszony przeciwny rajdoom gliniarz, zawsze w takiej sytuacji mam wrażenie że ci sędziewie -komisarze sami sobie robią koło tyłka, szkoda gadać goście co powinni kultywować ten sport robić tak aby było bezpiecznie i przyjemnie są tacy że sie odechciewa jechać... |
![]() CHRYS66 F&F Sympatyk Fiat 850 racing Wawka Bemowo | 2006-01-21 23:05:10 jak zrobie klatke wg zalacznika FIA "K" i nie przejdzie moj zabytek BT to pomozecie zagrysc tego komisarza? ![]() |
![]() Qba Czili-Czili-Bang-Bang łili-łonka | 2006-01-22 00:32:52 Panowie, klasa [b]HISTORYCZNA[b], do ktorej mniemam CHRYS66 auto przygotowuje...mniej lub wiecej , opiera sie na dzien dzisiejszy ( tj. dokladnie od 1.01.2006 ) na Załaczniku K , ktory podaje TYLKO minimalne wymiary, ktore widnieja na przywolanym prze ze mnie wycinku Rozdzialu 8 , zał K . akt faktem ze druga szkołą jest stosowanie sie do : popierwsze ksiazki HOMOLOGACYJNEj samochodu , a po drugie Załącznika J z danego ROKU ( i tu rok - okres homologacji samochodu ) ( i nawet zal K to opisuje ). Czyli w przypadku Chrysa66 , bedzie to powiedzmy rok 71( okres homologacji ), gdy załacznik J dla Fiata 850 Special chrysa66 , przyjmiemy jako zalacznik z roku 71 ( ale to precyzuje juz zal K ) , to
Zał K opisuje ustosunkowanie sie do J z epoki: ![]() a zal J z epoki mowi nam: ![]() |
![]() CHRYS66 F&F Sympatyk Fiat 850 racing Wawka Bemowo | 2006-01-22 00:54:31 dziekuje bardzo Qba za oswiecenie juz wiem na czym stoje Klozet cars <1200kg fi 38 x 2,6 czyli przy 43X3,2 powinienem miec czyste sumienie
dziekuje bardzo |
![]() mitrok F&F Wolny Słuchacz :) nestor, cadillac, mo ... Warszawa | 2006-01-23 10:09:35 Co do historyków się nie wypowiem, bo nie mam z tym kontaktu. Wypowiadam się a propo BK1 z RSMP/MPRC i PPZM bo na nich jestem od 5 lat.
Ale żeby nie było dzisiaj się będę widzieć z sędziami technicznymi wieczorem i jeszcze raz zapytam. Jak sie dowiem to powiem ![]() |
![]() CHRYS66 F&F Sympatyk Fiat 850 racing Wawka Bemowo | 2006-01-23 17:17:01 dzieki bede czekal na twoje info w sprawie zalacznika K fiat 850 specjal 1973 rok ![]() |