Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Holbi LOB SYMPATYK OPEL OMEGA B 2.0 16V Świdnica | 2006-01-21 18:39:37 Witam
Auto mi szaleje, nie chce w ogóle odpadać, czy zimne czy ciepłe. Komp pokładowy zgłasza 0335,czyli czujnik wału korb. Sprawdzałem wtyczkę kilka razy, nic nie dało. Z miernikiem sprawdzilem wtyk od czujnika.. miedzy 1 i 2-nic, miedzy 2 i 3 jest 300 ohm? To normalne ? na forum znalazlem (dot. silnika 2,5),ze tlyko pomiedzy 1 i 2 powinno być przejście. raz udało mi sie coś poruszać kablem w okolicy czujnika i chodziło normalnie,ale teraz znow zwariowalo, wiec sie tam i tak musze dobrać...moze kable przerwane tylko. Jedna prośba do kogoś z miernikiem, żeby w opesi 2.0 16v sprawdził jak powinien mieć dobry czujnik (przejscia 1-2, 2-3, 1-3) Druga, do kogoś kto wymieniał ten czujnik. od której strony sie do niego dobrać? pozdro Holbi |
![]() brasil Omega B Lublin/Niemce | 2006-01-21 21:52:20 Qrde, mogę sprawdzić u siebie, tylko, gdzie szukać tego czujnika... ![]() |
Holbi LOB SYMPATYK OPEL OMEGA B 2.0 16V Świdnica | 2006-01-21 22:38:25
zeby to sprawdzic, to znajdz taki kabel w twardej oslonie ktory biegnie nad plastikiem obudowy rozrzadu, tuz przy glowicy.leci z prawej od czujnika, do lewej i tam w okolicy przeplywomierza wchodzi w złączke,tu mozna wypiąć i pomierzyc. procedura-wylaczony zaplon, rozpiac wtyk, i sprawdzic rezystancje miedzy 3 koncowkami we wtyczce. Przy pomiarze dolne zastrzaski na wtyczce są szerzej rozstawione Jakos tak.. widok.. ____ ______|......|______ |......1......2.......3....| --|__|---------|__|---- edycja.poprawilem widok zlaczki [ wiadomość edytowana przez: Holbi dnia 2006-01-22 22:58:59 ] |
![]() mt-01 opel omega b zamość | 2006-12-07 13:09:24 Witam!
Miałem ten sam problem izolowanie kabla nic nie dało- i razczej w żadnym wypadku nie da;/ Kupiłem czujnik ale okazało sie że nie jest do mojego auta (X2.0XEV) miał inne numery. Po jego zalożeniu było to samo (palący się chceck). Zakupiłem odpowiedni i to samo tzn czujnik dobry ale musiałem podjechać na kompa skasować błędy. i teraz śmiga cacy Jeden czujnik mi został- nowiutki - tylko raz założyłem i jak się okazało że to nie to to wyciągnąłem. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to: Jest orginalny GM. Numery w aukcji. http://www.allegro.pl/item147035845_czujnik_polozenia_walu_opel.html pozdro |
krzychu_kolo omega sokółka | 2006-12-07 13:35:07 Qrde, mogę sprawdzić u siebie, tylko, gdzie szukać tego czujnika...
dobrze byłoby żeby ktoś zamieścił zdjęcie całej komory silnika i pokazał gdzie co szukać. problem byłby z głowy. nie posiadają ludzie aparatów? ![]() |
Holbi LOB SYMPATYK OPEL OMEGA B 2.0 16V Świdnica | 2006-12-07 20:27:31 ciut odgrzewane, problem mialem prawie rok temu ![]() Okazalo sie, ze przy zabawach z termostatem gdzies dziabnalem kabel od czujnika, ale ze myslalem ze padl calkiem to kupilem nowy. Wymiana od razu ozywila auto, kodow nie kasowalem i po kilku dniach zniknely (cos ok 20-30 uruchomien bez bledow skasuje bledy z kompa). Czujnik znajduje sie w x20xev po prawej stronie silnika (stojac przed autem) przy przedniej czesci silnika, jakies 15 cm ponizej termostatu. Sam tego nie wymienialem bo nie mialem pomyslu jak sie tam dostac. Z tego co wiem to mechanicy dostali sie do niego odkrecajac te plastikowa oslone na pasek rozrzadu, i stamtad podobno jest dobry dostep. A jak ktos nie wie gdzie jest gniazdo od czujnika walu korbowego, to podpowiem: na gornej czesci plastiku od pokrywy rozrzadu leca dwa grube przewody, jeden wchodzi w przednia czesc pokrywy na swiece. miedzy przodem silnika a czarna oslona z napisem Ecotec- to jest czujnik walka rozrzadu. tuz obok leci przewod w prawo do czujnika walu korbowego. Czujnik walu korbowego ma zlaczke w okolicy silnika krokowego. jak ktos chce fotki to dajcie znac co chcecie dokladnie. |
marco11 omega Radom | 2006-12-07 21:47:45 Mam jeszcze jedno pytanie, chcę spróbowac wymienic kabel od czujnika wałków rozrzadu? czy jego sie kupuje czy można samemu zrobic?i gdzie on wchodzi? |
Holbi LOB SYMPATYK OPEL OMEGA B 2.0 16V Świdnica | 2006-12-07 22:14:46 czujnik walka rozrzadu jest o tyle sprytniejszy, że w niego wchodzi wtyczka, i na koncu kabla tez chyba jest wtyczka, wiec sam kabel teoretycznie mozna wymienic, o ile sie ma takei wtyczki.
dokad idzie, to trzeba po kabelku od koncowki nad glowica przesledzic i znalezc te kostke. nie widze tego ale zdaje mi sie, ze ona tez gdzies w okolicy silniczka krokowego sie znajdowala. |
Holbi LOB SYMPATYK OPEL OMEGA B 2.0 16V Świdnica | 2006-12-07 22:32:32 wejdz czujniki
zobaczysz widok czujnika walka rozrzadu, widac na fotkach ze ma gniazdo, wiec musi miec kabel do niego wtyczke |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2006-12-07 22:58:20 tylko uwazajcie na te czujniki bo sa sobie nie rowne.
na opakowaniu oryginalu GM na napisane "made in germany", na tych z allegro jak pokaza w ogole opakowanie to jest "made in EU"... a dlaczego te nie dzialaja, albo dzialaja krotko, to mozecie przeczytac TU ![]() |
Szeszel Rzeszów | 2006-12-08 07:13:10 Witam !
Zamieszczasm fotki gdzie mozna szukac czujnika wału: Przewód biegnie od prawej dolnej strony silnika, dokladnie od miejsca gdzie jest zamocowana pompa wspomagania, do gory na gore bloku, wzdluz obudowy rozrzadu, i wpina sie od dolu w listwe na lewo od silnika (strzalka na fotce) Fotka 1 Fotka 2 Pozdrawiam ! PS. MT-01 - czy ten czujnik co masz do sprzedania to jest do silnika X20XEV ? |
krzychu_kolo omega sokółka | 2006-12-08 13:18:14 brawo Szeszel
udało ci sie pokazać gdzie ten czujnik jest, nie powinno być problemów ze znalezieniem. ![]() |