Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Malkers F&F Wolny Słuchacz :) fiat 126p Dąbrowa Tarnowska | 2006-01-22 13:02:30 bez problemu przepchnie to paliwo do zbiornika.. |
![]() Royber F&F Sympatyk 126p Poznań | 2006-01-22 13:07:27 A możesz napisać, co cię skłoniło, żeby wsadzać do garba gaźniki od 126p? Posiadacze maluchów marzą o jakichś 2gardzielowcach z pompką, a ty chcesz siekierke na kijek zamienić?
Nie znam sie na garbach, ale to ma chyba lepszy gazior od malca? |
![]() _Arti_ Opel Bieruń | 2006-01-22 13:59:28 miałem w maluchu gaźnik z garba 1300, automatyczne ssanie, pompka przyspieszająca itd, wszystko było ok, tylko gaxnik nie znosił drgań maluchowego silnika i czasem po odpaleniu zalewało jedną świece, poza tym kulturka pracy była znakomita nie było tzw dziury podczas jazdy w duże mrozy przy rozpędzaniu gdzie gaźnik maluchowy reagował gaśnięciem na dodanie gazu.
poza tym kiedyś sie rozkręcił od drgań i zgubłem 1/4 gaźnika co uniemożliwiło jego dalsze użytkowanie ![]() |
![]() owz F&F Sympatyk sejo/passat Poznań/Skórzewo | 2006-01-23 08:30:33 Arti ale tu ma być odwrotnie....maluchowe gaziory dwa wstawione do garba |
![]() _Arti_ Opel Bieruń | 2006-01-23 22:24:21 po co dobre zmieniac na dupowate? |
![]() kania_ F&F Sympatyk 125p Krakow/Trzebinia | 2006-01-23 23:43:19 ja bym juz postral sie garba postawic na 2 orginalne tylko na glowicach ![]() |
![]() jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2006-01-24 00:21:23 Troche siedze w temacie garbow wiec mozesz mi zaufac - nie rob tego.
Oczywiscie do garba wsadza sie dwa gaznik poniewaz jeden gaznik w boxserze to nieporozumienie. Tyle ze wsadzanie maluchowych gaznikow to bez sensu. wogole jezeli masz 1200 to polecam dobra regulacje i bedzie palil 7 literkow - moj (znaczy brata) tak pali. 15 litrow to jakas masakra wiec najpierw doprowadz silnik do stanu serii... Kania ma troche racji - w niektorych samochodach vw montowal po dwojne solexy (nie w 1200 z tego co wiem) ale to nie sa swietne gazniki i ja bym sie w to nie bawil Nie ma sensu dlubac 1200 jezeli za cene dlubania mozesz miec silnik 1600 ktory bedzie i tak mocniejszy a i bardziej przyszlosciowy jezeli chodzi o dlubanie ![]() Jezeli chcesz miec to 1200 i spowodowac by malo palil - po prostu go napraw. 7 - 8 litrow na setke jest osiagalne Jezeli chcesz podnosic moc etc to radze kupic 1600 bo dlubac w 1200 bez sensu. Jezeli chcesz sie wiecej dowiedziec to polecam stronke z mojego profilu www.teatimetuning.pl a jak bedziesz mial jeszcze jakies pytania to polecam www.garbiarnia.com - forum - A tak wogole to kupuj 1600 dwa podwojne dell'orto czy webery idf i sie nie baw ![]() [ wiadomość edytowana przez: jaqo dnia 2006-01-24 00:29:36 ] |
![]() rogacek VW Ogórek/vw garbus/ ... wrocek | 2006-01-24 08:13:23 kup 2 gaźniki weber 36 IDF. Można kupić gotowe zestawy z kolektorem i mechanizmem sterującym przepustnicami np. na Ebayu lub w polsce na giełdach części do malucha.
tu masz foty gażniki i filtr powietrza a tu ładny komplet w USA można takie gaźniki wyrwać za około 100$. jak masz rodzinę lub znajomych to najprostrza droga. sam kolektor niedrogo dostaniesz u garbusiarzy lub mozna samemu zrobić. |
michal5150 opolskie | 2006-01-24 09:55:47 Te gaźniki na zdjęciach są do głowic dwudolotowych do 1600ccm. Do mojego nie podejdą.
Wiem że spalanie 15 litrów to ździebko dużo, ale nie jest to wina silnika - jest w doskonałej kondycji, raczej wina gaźnika. Autko jeżdzi jak szatan, mocniejsze samochody nie dają rady przy moim garbusku. Nawet podejrzewałem go o to że ma inną pojemność silnika niż w papierach, ale po pomiarach wychodzi że jednak 1200. Chodzi mi tylko o małe usprawnienie tego co już mam - główną rolę grają koszty. W tym przypadku koszty zakupu dwóch gaźniczków, wykonanie kolektorów, wspólnego sterowania, i aparat zapłonowy. Czyli jakieś 500 zł góra. W przypadku 1600 minimalna kwota to 5000zł, niestety. A stawianie dwóch orginalnych gaźników na dwóch głowicach mija się z celem - będą zalewać silnik, bo są za duże. A rajdówki nie zamierzam z autka zrobić, ma być tylko ciut lepiej. I też dlatego że większość mi to odradza ![]() Ps. A co sądziecie o gaźnikach z Bisa? |
![]() jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2006-01-24 10:45:34 rogacek takie rzeczy mozna bez problemu dostac w polsce. poozatym dell'orto sa lepsze od weberow idf ![]() michal..w 500 zl sie nie zamkniesz, a efekty beda mizerne. naprawde bez sensu. ale to Twoj samochod... |
michal5150 opolskie | 2006-01-24 11:45:13
Spokojnie się zmieszczę w 500 zł, przy zastosowaniu gaźników z malca. Ale jak mowisz efekty mogą być mizerne, a właściwie chyba bedą ![]() Ciekawe są z Bisa - dwie przepustnice, pompka przyspieszająca, no i gardziel 30 - raczej odpowiednia do 1200. Uparłem się żeby zrobić 1200 na podwójnych gaźnikach, dlatego że wszyscy mi to odradzają. I podobno nic, poza wymianą na inny z silnikiem 1200 nie da się zrobić. Może w Polsce, ale wiem że np. w Angli budowano takie silniki.
![]() |
![]() jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2006-01-24 12:38:13 kurcze nie o to chodzi ze ine mozna zrobic nic z 1200 - chodzi o to ze to nieoplacalne - po prostu. za cene tuningu 1200 mozesz miec 1600 ktore bedzie tak samo mocne albo i mocniejsze. No chyba ze to sztuka dla sztuki to wiadomo ![]() Czy ty wogole zdajesz sobie sprawe co za silnik pokazales? ... Tu masz silnik z gaznikami od bis (chyba - jak nie to poprawcie) ![]() Koles sobie z nim nie dal rady - jezdzil 90km/h max. moze to nie wina gaznikow ale.... [ wiadomość edytowana przez: jaqo dnia 2006-01-24 13:22:18 ] |
michal5150 opolskie | 2006-01-24 15:39:00 Nieopłacalne jest dla kogoś kto nie ma 1200 w idealnym stanie. Wtedy jak najbardziej wymiana na coś wiekszego. To co pokazałem to 1200 zrobiony w Angli, na dwóch gaźniczkach ze zmodyfikowanymi głowicami i filtrem oleju z porsche 356. Silnik z lat 50'.
To co zrobił ten koleś od silnika, który pokazałeś to zupełna nieznajomośc tematu. To nigdy nie miało prawa jeździć. Gość na dwudolotowe głowice założył gaźniczki z bisa, tyle że to są POJEDYŃCZE gaźniki o dwóch przepustnicach I stopnia i II stopnia. I wyszło na to że I stopień dmucha do jednego cylindra, a II do drugiego. Typowe gaźniki na głowice dwudolotowe są to gaźniki PODWÓJNE, z dwoma przepustnicami otwieranymi równocześnie, czyli jakby w jednej obudowie dwa gaźniki. Dlatego zainteresowałem się gaźnikami z Bisa - do głowic jednodolotowych mogłoby coś z tego wyjść. Jeszcze raz podkreślam - nie zamierzam budować bolidu do wyścigów, chcę tylko usprawnić silniczek, który mam. A w silniku boxer pierwszy krok to pozbycie się dłuugiego kolektora dolotowego, i założenie dwóch gaźników. To podstawa. Dlatego uparłem się na dwa małe gaźniczki ![]() |
![]() Krzemowy Fiat 126 Skoczów | 2006-01-24 15:46:48 Ludzie spokojnie bo zaczynacie się plątać. Michał, o ile widzę na fotce którą zamieścił jaqo to to obydwa przeloty gaźników łączą się w kolektorach w jeden, a kanały w kolektorze rozdzielają się niżej(ledwo widać na zdjęciu). A czemu to nie jeździło to oddzielna sprawa. |
michal5150 opolskie | 2006-01-24 17:26:36 Możliwe, że coś pokręciłem ![]() ![]() |
![]() jaqo F&F MEMBER 126elx + C classe Warszawa | 2006-01-24 20:05:19 Z tego co wiej to ten silnik to 1200 wiec jednodolotowy ![]() A ta "okrasa" robiona chyba przez kolege kolegi jest fajna - ale to tylko nostalgia bo to nie ma sensu w dzisiejszych czasach - wtedy nie bylo glowic dwudolotowych etc. Zreszta i tak nie zrobisz takiego silnika. To co chesz zrobic to sztuka dla sztuki i watpie zeby jezdzilo lepiej niz seia no ale coz - powodzenia |