GAZZ Hura

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie d wczoraj mam Gaz Espero 1.5 !! Co Wy na to.
Podpowiedzcie co trzeba a co musi byc !!

pozdrowienia Raff

Zobacz jakie wyjdzie spalanie. Jak spore, to pojedź na regulację.

Co 20 tyś. km wymieniaj filtry i spuszczaj syf z parownika.

Witaj w klubie zadowolonych gazowników !

zadowolonych? gazowników ?

....a są tacy

Ja jak zwykle nie mnoże wątków walę prosto zmostu ,mam ten (nie)szczęsny gaz i mam taki problem - zbiornik w kole 45 l. wchodzi tylko 30 l gazu (gaz wyjeżdzony do końca samochód gaśnie). A tymczasem zegar na butli pokzuje że jeszcze jest trochę poniżej 1/4 gazu. Klubowicze co to jest, co trzeba wyregulować i za ile aby mnie gazownicy nie nabili w kasę. Espero kupiłem z dobrodziejstwem inwentarza (gaz założony - w grudniu 2002 bedini , ponoć zawór przy bultli jest starszego typu - tak oglądał facet na stacji tankowania ). Poza tym jeżdzi nieżle, spalanie około 11 litra w mieście, w korkach, silnik 1,5 .

pozdrawiam
Bojkot
PS. Czy Espero znaczy serce ? nadzieja ? Może ktoś wie , bo to słowo pochodzi z jakiegoś języka tylko nie wiem jakiego...

Cytat:
2003-04-03 11:17:22, Tomek-Mydlowski pisze:
zadowolonych? gazowników ?

....a są tacy

Są Tomku są...

Bojkot to chyba wina jakiegoś czujnika. gdzieś to czytałem, i już ktoś miał takie coś. Znajdę to podrzucę !. Narazie patrz na przebieg

Kiedyś myślałem, że Epero oznacza nadzieję w jęz. hiszpańskim.
Niestety nie. Nadzieja to esperanza po hiszpańsku.
Ale L.Zamenhoff stworzył kiedyś esperanto co oznacza - mającego
nadzieję więc najprawdopodobniej to właśnie on wymyślił słowo
espero oznaczające nadzieję.
Chyba, że coś do powiedzenia ma j.portugalski.

dzięki za słowa otuchy, na razie broblem "jeść mi nie woła" jeżdzę na licznik.
pzdr
Bojkot

Bojkot, zadzwoń lub podjeź na ul. Rakowiecką w Wawie, tam jest serwis Bedini, całkiem fachowo podchodzą do sprawy...

hehe esperanza to istotnie nadzieja po hiszpansku..ale to rzeczownik..a espero o ile sie nie myle znaczy tyle co miec nadzieje.. ale to na marginesienatomiast co do zbiornika to u mnie np roznie odbija raz wchodzi wiecej raz mniej..ale jak masz butle 45 litrow to max moze wejsc 36 czyli 80% co do wskaznika to ogolna lipa trzeba raczej jezdzic na licznik..i jeszcze w kwestii filtru gazu to raczej co 5tys a nie co 20 przy naszym gazie..

Cześć masz gaz to dobrze niech marudzą ci co nie maja i mówia że gaz to gaz tamto nasi pradziadowie bronili sie od elektryki i co ?i wyszli na ........ no juz wiesz ----oszczędnośc kasy robi swoje --a nie ? kto to powie że nie ? tak może powiedziec ktoś kto jezdzi fura
za 100 tys. i więcej

Przy przebiegu dwudziestu kilku kkm bylem zmuszony przelozyc elektrozawor z filtrem w inne miejsce bo przeszkadzal w zamontowaniu rozporki. Poniewaz byl montowany znacznie glebiej poprosilem by panowie odrazu wymienili mi filterek i wcale nie byl taki brudny, wygladal, no powiedzmy jak filtr powietrza po 8kkm a na Shellu i tym podobnych "dorych" stacjach to tankowalem tylko kilka razy a pozatym to Geanty i inne taniochy.
Kolega Bojkot ma poprostu zle wyregulowany czujnik poziomu, trzeba odkrecic dekielek na butli, przestawic go w inne polozenie a potem pojezdzic i zobaczyc czy juz dobrze czy moze jeszcze raz troszke przestawic.
W moje "kolo zapasowe" napelnialem do 38 litrow co zmienilo sie jakos dziwnie na zime bo juz tylko do 36 mozna dopchnac. Czyzby wielozawor sie zreflektowal?

Jeszcze raz dziękuję za rady, jeśli chodzi o czujnik to był coś kręcone na zegarze w butli, ale wówczas gazownik zmienił ustawienie rezerwy, bo kontrolka mi się zapalała jak przechałem 100 km (teraz to mi się chyba w ogóle nie zapala - bo zawsze wyliczam jakiś zapas) , a wczoraj po przejechaniu 260 km tylko w mieście zatankowałem do pełna 26 litrów czyli pali 10 l na 100 to chyba super mało, ale wóz jest wołowaty, zastanawaim się czy nie podregulować aby więcej palił ale lepiej "szedł" czy zostawić jak jest. Ponadto wczoraj na 5 biegu nie chciał iść powyżej 3 tys obrotów - dzisiaj wszystko ok - co to było ?
pozdrawiam
Bojkot

Może masz możliwość wyboru 3 trybów pracy ?

Ustaw jeżeli możesz u gazownika na sportowy...

Czym się charakteryzuje, objawia tryb pracy instalacji
"sportowy" ?