MotoNews.pl

Ile denaturatu do paliwa??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak żeby rozwiać wszelakie niedopowiedzenia. Przeglądnąłem forum i wiele opinii. I ostatecznie nie wiem ile i jak...
Gdzieś w interncie znalazłem informację, że jak zapali się rezerwa (czyli u nas nigdy ) należy wlać około 100ml, poczekać kilka godzin i dopierowtedy dotankować - tak pisał chemik. Ale gdzie ja go zostawię na kilka godzin na stacji?? Kanistrów u mnie brak .

i co to ma niby dawać?

Cytat:
2006-01-23 12:17:51, Artur_ST pisze:
i co to ma niby dawać?

Asymiluje wodę i potem można ją wypalić razem z benzyną. Znaczna część uszlachetniaczy do paliwa tak działa, ale one są przystosowane do normalnej benzyny, a nie do tej, która sprzedaje się na polskich stacjach...

ok..czaję bazę

Pół butelki do baku a drugie pół do gradziołka co byśmy nie zamarżli

No do gardziołka to można ale najpierw z deka zdestylować trzeba.

Ja już niewiedziałem kogo sie pytać więc poszedłem do "kolegów" z pod monopolowo-chemicznego sklepu i dowiedziałem sie ze najlepiej wlać 0,5L denaturatu na około 15-20 l paliwa a najlepiej sie przesącza przez zwykły chlebek .

Pozdro!!

Cytat:
2006-01-23 12:19:38, Kielek pisze:
Asymiluje wodę i potem można ją wypalić razem z benzyną. Znaczna część uszlachetniaczy do paliwa tak działa, ale one są przystosowane do normalnej benzyny, a nie do tej, która sprzedaje się na polskich stacjach...

Kiełek robiłeś to już? i czy jesli robiłeś to czy zauwazyłeś różnice? i czy wogole jest sen przestawiac ten kredens?

Czy jest potrzebne? Raczej tak. Ale już chyba po ptakach jeżeli wierzyć w instrukcję Saaba

nie chyba, a na pewno

Ja tam zawsze dolewałem po 200ml parę razy w zimę.
A dziś pękła mi zakrętka od butelki i wlałem całą zawartość.
Mam nadzieję, że przetrawi

ja wlewam 500 ml na pol baku i zawsze bylo ok tym razem przy tym mrozie juz nic nie pomoglo auto stoi i odpoczywa czekam na roztopy

czy cos sie stanie jak wlejemy za duz?? tzn mam 1/5 zbiornika i tego co piszecie mysle ze ok 100 ml wystarczy, ale czy cos sie moze stac jak jednak wleje za duzo dykty??

Cytat:
2006-01-23 22:25:50, Mariusz83 pisze:
czy cos sie stanie jak wlejemy za duz?? tzn mam 1/5 zbiornika i tego co piszecie mysle ze ok 100 ml wystarczy, ale czy cos sie moze stac jak jednak wleje za duzo dykty??

przeczytaj ponizej ja wlewam na pol baku 500 ml i sie nic nie dzieje

ja wczesniej jak miałem poloneza zawsze w baku mialem z 5litrów benzyny a denata fioletowego leje 13 szklanki.nigdy niebyło problemu chodz zawsze stał pod chmurka.zreszta skoro denaturat sie miesza z woda a to razem sie miesza z benzyna to auto to strawi,nawet w sporych ilosciach ale wiadomo ze litra nie wleje do baku na 5 litrów paliwa a pewnie prawie kazdy nie ma wiecej w baku niz 10 litrów

Ja leje w zimie do ON denaturatu, a ile ? nie wiem, leje na oko.
ostatnio na pól baku wlałem pół butelki denaturatu.

ja wam powiiem tak! auto na parking a dykte w gardzioło przez chleb niiema co sączcyć to tylko kolor zmiieni a wiem cos o tym mbo jrestem biiotechnologiem zdrowie nasze gardła wasze

Z tego co przedstawil kolega Kiełek wynika, że dodawanie denaturatu ma tylko sens w wypadku benzyny. I jest to cos na rzeczy. W tamtym roku mojemu ojcu nie pomogl zaden denaturat w jego dieslu. Parafina zatkala odplyw ze zbiornika. Mysle wlasnie wytracaja sie prafina w dieslu jest odpowiedzialna za problemy. Ty konieczne dodatki specjalistyczne.

Kiełek, czy moglbys zapodac strone o dieslach?

jesli chodzi o denaturat to w dieslu nie ma sensu denaturat laczy sie z woda i ulatwie polaczenie sie tej mieszanki juz z benzyna a w zmarznietej ropie wytraca sie parafina i zatyka wszystko co mozna najlepiej lac rope taka -24 do tego na caly bak z litr dwa benzyny i ulepszacze do disla i kawalek wtedy denaturatku silnik sie ciut pomeczy ale jest szansa ze wasz diesel odpali a inne beda stac

denaturat do bęzyny , kurcze człowie to się całe życie uczy....

dlaczego mi nikt tego wczesmniej nie powiedział

zapomnialem dodac iz uwaga anty reklama :
w walbrzychu gdzie mieszkam objezdzilem stacje paliw z kolesiem co diagnozuje paliwo oto wyni ki :
supermarket auchan 78 oktan
supermarket tesco 79
orlen 84
lotos 85
shell palivo v power 89 (dodam ze paliwo to to normalny orlen plus dodatki shela)
najlepszy wynik statoil lana 95 miala 93 oktany a 98 miala 96 taka jest cala smutna prawda o polskich paliwach
ja tankuje juz tylko na statoil
dodam iz w poblizu niema stacji BP ani arala wiec tego niewiem co tam maja