MotoNews.pl

Regulacja zaworów - Atos

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Szukam informacji na temat wartosci jakie powinny byc przyjmowane podczas regulacji zaworów w Atosie.

Samochodzik jest po remoncie silnika i mechanik nie może sobie dać rady ( wiem - śmieszne ) ale skoro sie podjął to niech to już skończy.
Czy te informacje moge gdzies uzyskać czy są nie dostępne dla zwykłego śmiertelnika ?

oczywiście ze jest to dostępne- w ksiązce a dokładniej w instrukcji Atosa na ostatnich stronach są podane te dane- jesli nie masz owej magicznej księgi to dziś po południu mogę napisać informacje o szczelinie.

W instrukcji obslugi Atosa podane sa takie dane:

Swieca zaplonowa NGK:BKR5ES-11 CHAMPION: RC9YC4, RC10YC4 (bezolowiowa) szczelina 1,0-1,1 mm.

Swieca zaplonowa NGK:BKR5ES CHAMPION: RC59YC, RC10YC (olowiowa) szczelina 0,8-0,9 mm.

Cytat:
2006-11-04 13:35:34, rafmed pisze:
W instrukcji obslugi Atosa podane sa takie dane: Swieca zaplonowa NGK:BKR5ES-11 CHAMPION: RC9YC4, RC10YC4 (bezolowiowa) szczelina 1,0-1,1 mm. Swieca zaplonowa NGK:BKR5ES CHAMPION: RC59YC, RC10YC (olowiowa) szczelina 0,8-0,9 mm.

chyba czegoś nie rozumiem, olaola1 pyta o "szczelinę" znaczy luz na zaworach a nie szczelinę w świecach

Cytat:
2006-11-04 13:35:34, rafmed pisze:
W instrukcji obslugi Atosa podane sa takie dane: Swieca zaplonowa NGK:BKR5ES-11 CHAMPION: RC9YC4, RC10YC4 (bezolowiowa) szczelina 1,0-1,1 mm. Swieca zaplonowa NGK:BKR5ES CHAMPION: RC59YC, RC10YC (olowiowa) szczelina 0,8-0,9 mm.

chyba czegoś nie rozumiem, olaola1 pyta o "szczelinę" znaczy luz na zaworach a nie szczelinę w świecach

Witam!!!
Ssące 0,20 mm
Wydechowe 0,25 mm
Pozdrawiam

Cytat:
2006-11-12 17:29:43, doman1001 pisze:
Witam!!! Ssące 0,20 mm Wydechowe 0,25 mm Pozdrawiam

Odkopuję. Czy te wartości dotyczą silnika zimnego czy gorącego? Mam wątpliwość, bo spotkałem się z niespójnymi informacjami. I czy ktoś w ogóle robił to we własnym zakresie? Tzn. czy regulacja jest po ludzku, czyli szczelinomierz+klucze, czy też jest to na jakieś nieszczęsne podkładki? Tak pytam, bo mój Atos nieznacznie podzwania zaworami, ale jeśli nie będę w stanie tego zrobić własnymi siłami, to nawet nie rozkopuję silnika, tylko jadę na warsztat.