Kondesator?!?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie, tyle się mówi o tym kondesatorze mocy a ja jestem ciekaw czy wogole jest potrzebny..a jak juz to jak się go montuje i który polecacie chodzi mi o moc i marke.

[ wiadomość edytowana przez: szeggy dnia 2006-01-23 21:11:56 ]

po co jest kondensator hmm

jak masz głosnik basowy powiedzmy 30cm srednicy moc ok 1000w to kiedy nawet z dobrej koncówki mocy dasz na niego napiecie czyli dzwiek to wszystko w autku ci przygasnie, dzwiek nie bedzie własciwy a to dlatego ze niestarczy mocy lub bedzie jej brakło i dzwiek tez moze sie znieksztalcic kondensator jest po to by utrzymac stałe "napiecie" dzwieku by go zainstalowac potrzebujesz sporo elektroniki która bedzie odpowiedzialna za utrzymanie stałego natezenia dzwieku.
a co do mocy to jakoc tak było ze 0,5farada na 1000w ale nie pamietam i pewnie sie myle

kondensator stabilizuje napięcie elektryczne na zasilaniu wzmacniacza,zapobiega jego spadką w szczycie amplitudy kiedy pobór prądu przez wzmacniacz jest największy,a co z tym idzie,zmniejsza zniekształcenia i poprawia jakość dżwięku.jego użycie ma sens przy wzmacniaczach większej mocy,w systemach wysokiej jakości.przy taniej tubie i chińskim wzmacniaczu efektu nie zauważymy.

Cytat:
2006-01-23 22:15:42, arsen pisze:
a co do mocy to jakoc tak było ze 0,5farada na 1000w ale nie pamietam i pewnie sie myle

... na każde 400 W mocy rms kondensator 1 F...

Cytat:
2006-01-25 23:10:06, aRPi pisze:
... na każde 400 W mocy rms kondensator 1 F...

pamietałem ze grzes jest 1 a gdzies 0.5 (czy tam 0.4)

Cytat:
2006-01-26 09:01:44, arsen pisze:
pamietałem ze grzes jest 1 a gdzies 0.5 (czy tam 0.4)

pewnie 0,5 F na 200 W rms choć wydaje mi się że z takiej mocy wystarczą odpowiednie grube kable, i kondzia nie potrzeba będzie

Cytat:
2006-01-26 12:31:41, aRPi pisze:
pewnie 0,5 F na 200 W rms choć wydaje mi się że z takiej mocy wystarczą odpowiednie grube kable, i kondzia nie potrzeba będzie

no nie wiem woziłem swego czasu w ładzie2x350W wzmak miał 2x300w i łooooooooj lekko odkrecałem gąłke basu na equalizerku i głosniki płakały (boscham 16.5cm)

hmmm ja mam wzmacniacz Blaupnkt GTA4 na ktorym mam podlaczoną skrzynie 250W w RMS i dwa tylne glosniki 200W w RMS... to kondesator 0,5F wystarczy??? bo napiecie mi strasznie swiruje....

Cytat:
2006-01-26 19:25:40, arsen pisze:
no nie wiem woziłem swego czasu w ładzie2x350W wzmak miał 2x300w i łooooooooj lekko odkrecałem gąłke basu na equalizerku i głosniki płakały (boscham 16.5cm)

no, no... 2x300 W na wzmacniaczu to całkiem sporo, ciekawe tylko czy miał choć 40 W rms na kanał... i pewnie też był takiej "renomowanej" firmy jak głośniki...

Cytat:
2006-01-26 19:28:42, szeggy pisze:
hmmm ja mam wzmacniacz Blaupnkt GTA4 na ktorym mam podlaczoną skrzynie 250W w RMS i dwa tylne glosniki 200W w RMS... to kondesator 0,5F wystarczy??? bo napiecie mi strasznie swiruje....

Całkiem fajny wzmacniacz, ale myśle, że obyło by się bez kondensatora, wystarczy zastosować tylko odpowiednią instalacje do jego zasilania. Z tego co wiem, to ten wzmacniacz ma przy obciążeniu 4ohm 45W rms na kanał lub 140W rms w mostku.
Napisz jakie masz grube przewody zasilające (może są za cienkie)i jakie masz auto, może coś alternator nie wyrabia...

Auto to Honda Concerto....taka wersja przejsciowa miedzy civiviem a accordem, a kable sa dosc grube (posluchalem rad znajomych) stad pomyslalem o kupnie kondesatora jak by nie bylo to przez spadki mocy to dźwiek traci na jakosci :/

Cytat:
2006-01-26 19:42:40, aRPi pisze:
no, no... 2x300 W na wzmacniaczu to całkiem sporo, ciekawe tylko czy miał choć 40 W rms na kanał... i pewnie też był takiej "renomowanej" firmy jak głośniki...

alpharda był ten wzmak wzmak moz ei ujowy (nie zaprzecze)
ale na boszmanie nie dam psa zawiesic
bo mozna nim wiele zdziałac

Cytat:
2006-01-26 23:12:59, arsen pisze:
alpharda był ten wzmak wzmak moz ei ujowy (nie zaprzecze) ale na boszmanie nie dam psa zawiesic bo mozna nim wiele zdziałac

no to jesteś chyba pierwszą osobą, która nie wiesza psów na boshmannie dość jeszcze nie spotkałem się z pozytywnymi opiniami o tej firmie a ogólnie jest ona klasyfikowana na poziomie alpharda itp.
Pozdrawiam...

Cytat:
2006-01-26 22:41:24, szeggy pisze:
Auto to Honda Concerto....taka wersja przejsciowa miedzy civiviem a accordem, a kable sa dosc grube (posluchalem rad znajomych) stad pomyslalem o kupnie kondesatora jak by nie bylo to przez spadki mocy to dźwiek traci na jakosci :/

no tak, z tym że przy mocy tego wzmacniacza (zakładam, że nie wykorzystujesz jej na max) to przy odpowiedno dobranych przewodach zasilających raczej nie powinno być z tym problemów... dość grube to znaczy ile (jaki mają przekrój), bo np znajomy do wzmaka też 4-ro kanałowego puścił przewody chyba 6mm2 i zdziwił się bardzo jak mu powiedziałem że ma cienkie kable )
No ale jak masz niepotrzebną kaske to kondzia możesz wpakować... może poprawi sytuacja, no i ładnie będzie wyglądał

Cytat:
2006-01-26 23:56:52, aRPi pisze:
no to jesteś chyba pierwszą osobą, która nie wiesza psów na boshmannie dość jeszcze nie spotkałem się z pozytywnymi opiniami o tej firmie a ogólnie jest ona klasyfikowana na poziomie alpharda itp. Pozdrawiam...

to kliknij na TEN link a tam zakładke touring i popatrz to ze zazwyczaj ludzie kupuja w boschmanie badziew a oczekuja rezultatu jak za złote majty nie znaczy ze to zła firma!

to że zbudowali kilka efektownie wyglądających democarów, nic jeszcze nie oznacza... wiele cenionych firm robi sprzęt, który wcale się nie wyróżnia wyglądem, za to gra... a nie tylko wygląda...

Cytat:
2006-01-27 11:46:00, aRPi pisze:
to że zbudowali kilka efektownie wyglądających democarów, nic jeszcze nie oznacza... wiele cenionych firm robi sprzęt, który wcale się nie wyróżnia wyglądem, za to gra... a nie tylko wygląda...

ta nie musi wygladac własiwie z dostepnych w polsce głosników BM nie za wiele "wyglada" a głosniki JBL ??? chromy pierdoły itp:| a boschman naprawde gra:| i ma baaaaaaaardzo szeroki wybór nagłosnienia mozesz sobie dobrac co chcesz wierz mi

Cytat:
2006-01-27 12:12:25, arsen pisze:
ta nie musi wygladac własiwie z dostepnych w polsce głosników BM nie za wiele "wyglada" a głosniki JBL ??? chromy pierdoły itp:| a boschman naprawde gra:| i ma baaaaaaaardzo szeroki wybór nagłosnienia mozesz sobie dobrac co chcesz wierz mi

Bez obrazy, ale gdyby to były tak bardzo liniowe i wierne urządzenia, to zaznaczyły by swoją obecność na zawodach CA w kategorii Sound Off, a le niestety nie ma tego sprzętu bo nie jest tak dobry jak go zachwalasz.

Cytat:
2006-01-27 23:08:02, Bolls_no1 pisze:
Bez obrazy, ale gdyby to były tak bardzo liniowe i wierne urządzenia, to zaznaczyły by swoją obecność na zawodach CA w kategorii Sound Off, a le niestety nie ma tego sprzętu bo nie jest tak dobry jak go zachwalasz.

sound off tez nie jest wyznacznikiem czy clarion albo chocby tonsil sie tam "odznaczyły "

Cytat:
2006-01-28 09:12:45, arsen pisze:
sound off tez nie jest wyznacznikiem czy clarion albo chocby tonsil sie tam "odznaczyły "

Clarion tak, ze swoimi radiami. Tonsil? A czmu akurat tonsil? Jak chcesz rodzimy sprzet to jest mobil audio.