| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
spilip szczecin | 2006-01-25 23:55:27 Mam nową porcję informacji...i od razu dziękuję wszystkim za bezinteresowną pomoc Odpaliłem w garażu na jałowym hyundaya..."Rury" wychodzące z chłodnicy długi czas się nie nagrzewały. później zaczęły się nagrzewać od tej drugiej strony (nie od strony chłodnicy). Długi czas ta dolna rura była ciepła, wręcz gorąca przy silniku, a przy chłodnicy po prostu lodowata. Pochodził dłużej i obie się konkretnie nagrzały. Myślę, że to dobrze. Zaczął najpierw dymić przewód idący od parownika (z int. gazowej) do rur, które wychodzą z chłodnicy (tych mniejszych). Następnie zauważyłem, że chłodnica jest gorąca (już na moje oko za gorąca) pod wiatrakiem i zaczyna się z niej dymić. Temperatura na wskaźniku wskazywała na to, że jest optymalnie nagrzany. Wskazówka stała w miejscu, silnik się nie gotował, ale ten dym z chłodnicy. Nie powinno tak parować!!!Dolna rura już gorąca pzy chłodnicy a wiatrak ani rusz. Ktoś podpowiedział, by zewrzeć włącznik i sprawdzić, czy wiatrak jest OK. Nie wiem, czy dobrze zrobiłem, ale zwarłem śrubokrętem i się nie ruszył. Podejrzewam, że mógł wiatrak pójść. Na zakończenie dodam, że po wyłączeniu silnika standardowo pobierany był płyn chłodnizy ze zbiorniczka.Co o tym myślicie? |
HIN HF MEMBER Stara Toyota Warka | 2006-01-26 10:12:32 Jak po wyłączeniu silnik wychładzając się pobierał płyn ze zbiorniczka to uszczelka pod głowicą ok. Wygląda na to że masz trafiony wiatrak albo układ właczania. Musisz się pobawić w elektryka chyba. Sprawdź przekaźniki i bezpieczniki najpierw, potem sam wentylator, jak wszystko będzie ok i kable też ok to wygląda na to że czujka. Sprawdź jeszcze jak to wygląda podczas jazdy- nagrzej silnik i pojeździj troche, tylko tak raczej bez postojów (a juz na pewno bez dłuższych)- jak nie będzie się przegrzewał to już na pewno wszystko ok poza wentylatorem
I jak sprawdzasz cokolwiek to pilnuj żeby absolutnie nie przegrzać silnika |
spilip szczecin | 2006-01-26 10:41:53 A w jaki sposób mogę sprawdzić przekaźniki? Sa tam w tej czarnej puszce ze 4 różne...Wygląda na to, że to sam wiatrak,bo zwierałem końcówki wiatraka i nawet nie drgnął. Napiawia się je,czy lepiej kupić nowy? |
HIN HF MEMBER Stara Toyota Warka | 2006-01-26 20:36:33 Na tym pudełku masz narysowae co jest co- przekaźnik od wentylatora to FAN.
Spróbuj podłączyć napięcie do samego wentylatora i jak nie będzie banglał to już wiadomo że nie przekaźnik. Czy da się naprawić tego nie wiem |
tuner HF MEMBER hyundai lantra zederman | 2006-02-20 09:37:22 silnik od wentylatora jest raczej nierozbieralny. miałem taki sam przypadek, spróbuj podłączyć na krótko a następnie poruszaj kablami przy silniczku-jeżeli wtedy ruszu to masz szanse wymieniając kable przy samej obudowie silnika. ale jeśli nie poszukaj zastępczego. do mojej lantry bez wielkich przerubek podszedł wiatrak od poloneza - hula jak złoto.
a co nagrzewania się silnika wymieniłem termostat i jest ok. po wymianie zagrzał się jeszcze dwa razy, lecz odpowietrzyłem układ po swojemu (WYMIANA BYŁA W ASO) i wszystko gra pozdro |