Jaki prostownik???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
może trochę głupie pytanie, ale:
są różne prostowniki do ładowania akumulatorów a ze względu na to iż stary mi padł muszę kupić nowy i tu mam problem.
Aby dobrze naładować akumulator 71Ah 680A jaki prostownik najlepiej kupić?
- 12V 6A
- 12V 4A
- 12V 10A
który z tych trzech jest najlepszy i czym one się różnią oprócz AMPER-ów i ceny?

Najlepiej ładować dziesiątą częścią pojemności, wystarczy Ci 6A. najlepszy jest ten, który ma potencjometr, którym możesz ustawiac prąd ładowania.

Albo któryś z prostowników samoczynnych (48 PLN w hali Makro). W twoim wypadku tak jak kolega Kiełek pisze 10 % pojemności czyli około 7A. Jam mam samoczynny z zakresem do 6A na bank by ci wystarczył. Tylko sobie wyjaśnijmy to nie są boostery do odpalania samochodów. To są prostowniki do ładownia akumulatorów przez kilka (kilkanaście) godzin. Zwykle prąd nie przekracza 2-3A. Wieczorkiem włączam i nad ranem aku pięknie gazuje.

[ wiadomość edytowana przez: R_O_Y dnia 2006-01-24 20:48:11 ]

Kilka dni temu kupilem prostownik 12V 15A do aku 74Ah(dziala wysmieniczie). W instrukcji jest napisane, ze jest przeznaczony do aku 34Ah-165Ah. Czytalem instrukcje od 4A i 6A i tam bylo max 60A. Prostownik 12V 10A juz sie nadawal i kosztowal 100zl, a kupilem 12V 15A z plynna regulacja pradu ladowania bo byl tylko 15zl drozszy.
PS. Przeczytalem uwaznie instrukcje do 12V 4A w markecie a tam malymi literkami ze 4A to wartosc maksymalna a skuteczna to 2,5A OSZUSCI.

ja mam prostownik po wczesniejszym aucie.tam mialem mniejszy akum.teraz mam 72Ah a prostownik mam na 4A12V a skutecznej 2.6 .dobrze mi naladuje taki prostownik moj akum?slyszalem ze po prostu trzeba bedzie dluzej ladowac.czy to prawda?

Racja Kiełek

A co myślicie o prostownikach z rozruchem
Widziałem ceny od 340 zł (np. w Selgrosie)