MotoNews.pl

Parowanie szyb !!!!!! prosze o pomoc !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam !!! mam zafire, wymieniłem filtr przeciwpyłkowy kabiny i strasznei paruja mi szyby (podczas tych duzych mrozów), mam wyłaczony obieg zamknięty - moze macie jakie rady lub wiecie co sie popsuło !!!!!! pozd i czakam na odp

(...) uchyl nieznacznie szyby

[ wiadomość edytowana przez: LuckyS dnia 2006-03-11 22:48:52 ]

Jak masz klimę to ją na chwile włącz a szyby odparują, jeśli nie masz (ja tak robie) raz w miesiącu szyby myje "CLIN ANTYPARA" i szyby jak parują to w nieznacznym stopniu, wcześniej to szlak mnie trafiał

Witam!!mozesz miec duza wilgoc w samochodzie i to tez moze byc powod ze paruja pozdro!!!!!

Cytat:
2006-01-25 16:50:12, GSI84 pisze:
Witam!!mozesz miec duza wilgoc w samochodzie i to tez moze byc powod ze paruja pozdro!!!!!

dokladnie przerabialem takie cos
sprawdz dywaniki czy za duzo wilgoci nie przyjely
u mnie byl taki problem ze taka zatyczka od podwozia wypadla i woda od dolu wpadala, wilgoc sie utworzyla i jak przymrozilo to skrobalem auto od srodka

wilgoc to raz,a najprostrzy sposob zeby szyby nie parowaly (jeszcze jak mialem 126p)-to natrzyj szyby zwyklym szamponem do wlosow,troche trzeba sie napracowac,ale to dziala!pozdro ze szczecina

A jesteś pewny że obieg wewnętrzny jest wyłączony?? Może nagrzewnica już ci cieknie,ale to mało prawdopodobne. Sprawdź ten obieg wewnętrzny.

pozdrawiam

oki chłopaki !!! dziki za rady !!! napewno obieg wewmetrzy jest wyłaczony !!!!! popartze i poprobuje !!!

moze to banalne, ale jak jest dmuchawa to wlaczaj na szybe dmuchawe na max obrotow i ciepla

strasznie banalne !!!!! nie wiedziałem gdzie ta dmuchawa ???????
zapomniałem dodac ze dzieje sie tak przy duzych przedkościach powyzej 70 km/h , na postoju jest git i przy jezdzie po miescie tez !!! pozd i czkam na dalsze rady

ja tez myslałem,ze obieg wewn jest wyłączony, otóż cos tam się zacięło i klapka dopływu powietrza non stop byla zamknięta, ruszylem ją recznie
w chwili obecnej szyby zaczynaja parować jak na zewnatrz jest -10 ,a w aucie siedzą więcej niż 2 osoby.

[ wiadomość edytowana przez: krzycho2005 dnia 2006-01-27 21:13:36 ]

Witam!!! Spróbuj wymienic filtr od (klimy) jak jest. Ja mialem to samo w asterce wymienilem filtr i znikło!!!!!!!

wymieniłem dawno pzred zima !!!!! nie wiem gdzie jest przyczyna !!! pozd

Witam

Ja osobiście na zime wyciągam filtr przeciwpyłkowy i mam spokuj z parowaniem szyb. Filtr ten jest jak sama jego nazwa wskazuje przeciw pyłkowy a w zimie niema przecież pyłków a w dodatku to w zimie jest dużo wilgoci, mrozu. Filtr ten zatyka sie (zakleja) - szkoda niszczyć filtra.

Pozdrawiam
Sebek

Ps. w Fiacie CC nie miełem takiego filtra i nie było takich problemów z parowaniem szyb, po mimo tego że autko jest małe.

Z tym wciąganiem filtra to bym nie przesadzał.
Dokładnie pod filtrem masz resystor od dmuchawy. Jeśli w jakiś magiczny sposób dostanie się tam woda stracisz regulację lub wręcz nadmuch w kabinie.
Trzeba zwrócić uwage czy podszybie + osłona +guma są dobrze założone.
A filtr wymieniac 2x w roku Jesień - wiosna. Ja takj robię i niemam problemów z parowaniem.

w astrze II-pod tylnym zderzakiem z prawej strony, są takie kratki, to jest jakiś wlot/wylot powietrza z kabiny, przez bagaznik.

Należy otworzyć w bagażniku klapkę od tylnej prawej lampy, wsadzic w dół rękę, u mnie był tam wsadzony kawałek filcu i zasłaniał tą kratkę.

Ostatnio szyby parowaly mi tylko przy -20, ale u kumpla w nowej octavii ciagle-wyjął ten filc i przestalo- u niego był mokry-u mnie suchy
także to może tez jakis sposób

pzdr

Ja to po pierwsze wysuszyłem suszarką podłogę pod dywanikami, po zimie – wiadomo – wilgoć co o filtrów …hmmm, też wymieniłem na wszystkie nowe. Opcja: włącz klime to przestanie parować …nie polecam, bo jak wyłączysz to jeszcze gorzej będzie. Wilgoć się osadzi.

Ja zrobiłem tak: włączyłem auto, nagrzał się silnik …ogrzewanie na max, dmuchawa na 3, otworzyłem drzwi i ….szyby od wilgoci – filtrów i rur od nawiewu od razu zaszły parą, ale z czasem szyba zaczęła odpuszczać w taki prosty sposób pozbyłem się PARY. Gorące powietrze wyparło wilgoć i teraz mam spokój.

NIE POLECAM KLIMATYZACJI do odparowania szyb[przy niskich temp.na dworze] !!

Szyby też parują jak się pali w aucie !!

[ wiadomość edytowana przez: tomazzi1980 dnia 2006-04-16 09:40:39 ]

Witam
Mam w Astrze I ten sam problem co kolega, teraz w zimie to byla tragedia bo zadnej bocznej szyby nie dalo sie odparowac a przednia ledwo ledwo, nie posiadam klimy.... obieg wewnetrzny mam wylaczony.... i co tu zrobic zeby to zmienic?

Cytat:
2006-04-16 10:36:12, Focuss pisze:
Witam Mam w Astrze I ten sam problem co kolega, teraz w zimie to byla tragedia bo zadnej bocznej szyby nie dalo sie odparowac a przednia ledwo ledwo, nie posiadam klimy.... obieg wewnetrzny mam wylaczony.... i co tu zrobic zeby to zmienic?

wystarczy kupić... szampon do włosów
Problem parowania szyb został opisany w tygodniku "Motor" Nr 8 z 20 lutego 2006. Przetestowali kilka preparatów które zapobiegają parowaniu szyb w samochodach, również przetestowali... szampon do włosów Barwa - rumiankowy który okazał się równie skuteczny. Zeskanowałem artykuł, dostępny jest tutaj.