Moze problem z wałem???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
mam takie objawy:

-na 5 tym biegu przy okolo 80 km/h i troche ladunku cos wyje, jakby most albo wał ale tylko przy wcisnietym gazie, jesli troche odpuszcze to przestaje i jak zaczyna znowy ciagnac to znowu wyje. Nie wiem czy bedzie to zrozumiale
-na innych biegacyh czegos takiego nie ma.
-przy mniejszym ladunku halas jest mniejszy, im wiecej ludzi tym glosniej wyje.

Jesli wiecie o co tu biega pomózcie.
Omega z 1997 2,5 td sedan
219 000 km

2 wlasciciel

ja to bym na twoim miejscu sprwdził stan podtrzymki wału i łożyska bo jak jeszcze drgania do tego dochodza to napewno szykuje sie wymiana. A co do mostu to jak on wyje to cały czas.

a co do wciśniętego gazu to dlatego iż gdy popuszczasz pedał gazu to wtedy następuje wywieranie mniejszej siły na elemnty i zjawisko zanika

czyli most bylby OK??

wlazlem na kanal i poruszalem wałem, jakos sie na boki kołysze i gora dól. Jak patrze wzdluz auta to jak by wisial na tej gumie i lozysku co podtrzymuja wal. Wiec zaczen od wymiany tego zestawu, czyli lozyska i gumu p[odtrzymujacej wal.

no chyba ze by co innego....mslelem ze moze w sprzegle tlumiki drgan kretnych cos szwankuja....macie jakies pomysly???

Pozdrawiam

Cytat:
2006-01-26 19:05:47, _tomchis_ pisze:
...Jak patrze wzdluz auta to jak by wisial na tej gumie i lozysku co podtrzymuja wal. Wiec zaczen od wymiany tego zestawu...

To jest podpora i wał musi na niej wisieć . Uszkodzenia gumy z reguły łatwo zobaczyć.

Gdyby to miałyby być defekty podpory wału, to odpowiednio:

- łozysko: "wyłoby" niezależnie od kierunku obciążenia
- guma: silne drgania odczuwalne siedzeniem

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Jeżeli na 4 biegu przy tej samej prędkości nic nie wyje to stawiam na skrzynię

Witam, dzieki za nowe wiesci. Zastanawiam sie nad skrzynią.Hmmm mam driga omke taki sam silnik troszke wiekszy przebieg i jest to samo. Hmm jesli bylaby to skrzynia to czemu tylko na 5 biegu tak wyje.....hmm dodam jeszcze ze jak sie siedzi z przodu to wycie to nie jest prawie zauwazalne....ale jak sie siedzi z tylo jest gorzej.....

POzdroawiam