MotoNews.pl

Avensis D4D ogrzewanie dodatkowe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
W moim Ave D4D jest jakieś ogrzewanie dodatkowe, w instrukcji to nazywa się Zusatzheizung (Dieselbetriebene Heinzung).
Proszę o informacje co to faktycznie jest i jak to działa.

Witam,

mam coś takiego. Jestem zadowolony!
Włączam to zaraz po uruchomieniu silnika. Po nie więcej niż 5 minutach wskazówka pokazująca temperaturę silnika podnosi się, a obroty spadają do 800.
Ciepłe powietrze na szybę leci prawie od razu

Jeśli nie uruchomię tego ogrzewania, to silnik rozgrzewa się przez grube kilkanaście minut.

Pozdrawiam
Grzesiek

Dzięki, ale co dalej z tym? Ten dogrzewacz wyłącza się sam po osiągnięciu jakieś temp. czy trzeba to wyłączyć i przy kolejnym uruchomieniu ponownie włączyć?

Cytat:
2006-01-26 20:52:11, halay pisze:
Dzięki, ale co dalej z tym? Ten dogrzewacz wyłącza się sam po osiągnięciu jakieś temp. czy trzeba to wyłączyć i przy kolejnym uruchomieniu ponownie włączyć?

Bardzo dobre pytanie
W instrukcji stoi (piszę z pamięci, bo instrukcja w aucie), że układ podgrzewania wyłączy się sam jeśli włączy się wentylator chłodnicy.
Guzik jednak pozostanie oczywiście wciśnięty i będzie paliła się jego kontrolka.
Ja to wyłączam jak wskazówka temperatury dojdzie do połowy skali czyli jak silnik rozgrzeje się całkowicie.
Istotne jest to, że musi upłynąć co najmniej 5 minut pomiędzy wyłączeniem a ponownym włączeniem.

Pozdrawiam
Grzesiek

Cytat:
2006-01-26 21:17:04, gwp pisze:
Bardzo dobre pytanie W instrukcji stoi (piszę z pamięci, bo instrukcja w aucie), że układ podgrzewania wyłączy się sam jeśli włączy się wentylator chłodnicy. Guzik jednak pozostanie oczywiście wciśnięty i będzie paliła się jego kontrolka. Ja to wyłączam jak wskazówka temperatury dojdzie do połowy skali czyli jak silnik rozgrzeje się całkowicie. Istotne jest to, że musi upłynąć co najmniej 5 minut pomiędzy wyłączeniem a ponownym włączeniem. Pozdrawiam Grzesiek

Jeszcze raz dzięki, jutro spróbuję
Pozdrawiam Jarek

Ktoś wie coś więcej o tym patencie?
Jak to działa?

Pozdrawiam