| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-01-27 13:09:56 Ja mam podobnie w lantrze i dodam że mam wlany ten sam olej co ty. U mnie jeżeli stuka bardzo mocno po odpaleniu wystarczy zgasić i ponownie uruchomić silnik i to pomaga, jeżeli nie to należy troszkę go rozgrzać i wtedy zgasić i oppalić. Ponadto mechanik polecił mi żebym zmienił olej na castrol gtx magnatec bo ten co mam może być za gesty. Generalie jeżeli takie zabiegi nie pomagają to może być konieczne wymiana popychaczy ale z tego co wiem nie da się ocenić który stuka i trzeba wymieniać wszystkie. |
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-01-27 14:26:02 Trudno zidentyfikować zkąd pochodzi dźwięk ale to gdzieś pod głowicą. Z tego co pamiętam jeżeli jest coś nie tak z zaworami to słychać charakterystyczne tykanie jeżei panewki to są to raczej stuki. Ja bym pojechał do jakiegoś innego warsztatu (oby dobrego) aby oni zdiagnozowali co to stuka. Za diagnozę się nie płaci. Jeżeli powiedzą to samo co w ASo no to już będziesz miał większą pewnosć jeżeli nie to jedź jeszcze gdzie indziej. |
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-01-27 15:01:47 oo, nawet nie zauważyłem że jesteś ze Szczecina, ja w autoarsie też serwisowałem lantre jak przeskoczył rozrzad i wszystko dobrze naprawili. Możesz też jechać do PB auto ale jak mi wymienili klocki hamulcowe to samochód hamował nawet jak ja przyspieszałem. |
zyziowaty HF MEMBER Accent 5d 1.3 GLS '97 Lublin | 2006-02-03 18:20:44 Stawiam na zbyt gęsty olej - jakiś czas temu zaryzykowałem (jest ryzyko - jest zabawa ) i nie wiedząc jakim olejem mój Accencik był zalany (stawiam na półsyntetyk) zapodałem mu przy 80kkm pełny syntetyk Mobila - nie pamiętam oznaczenia. Co prawda zwiększył mu się troche apetyt na oliwkę (bierze ok. 1l/10kkm), ale znacznie polepszyła się kultura pracy silnika - jest minimalnie żwawszy, cichszy, nie było problemów z odpalaniem w ostatnie mrozy po 3 dniach bezruchu, mimo, że akumulator ma już prawie 4 latka. Po odpaleniu zawory jak już zaklekocą, to najwyżej na maksimum 2s - na poprzednim oleju było znacznie gorzej. W tym momencie dociągnąłem prawie do 110kkm i nie mam żadnych problemów.
Jedyne, czego nie zalecałbym, to natychmiastowe przejście z mineralnego na pełny syntetyk - skutki mogą być opłakane... Pozdrawiam Zyzio |
zyziowaty HF MEMBER Accent 5d 1.3 GLS '97 Lublin | 2006-02-27 20:49:55 Mój też się poci z tyłu, tzn od strony ściany grodziowej i właśnie spod pokrywy zaworów. Z doświadczenia wiem, że jest to bardzo częsta przypadłość Accent'ow - po prostu "ten typ tak ma" Na krótką metę pomaga dokręcenie pokrywy, oczywiście z wyczuciem - w końcu to tylko plastik...
pzdr Zyzio |
LWBzik HF MEMBER Hyundai SCoupe Grodzisk | 2006-02-27 21:10:02 Widzę, że tu ostro zamylacie na temat Olei, to może wypróbujcie coś z gamy 10W60 API: SL/CF, przeznaczone do aut wysilonych of course. Zalecam Castrol RS SPORT 10W60 jest wprost idealny(tyle, że drogawy bo około 180zł za 4l.) do większości aut, a parametry lepkościowe zarówno w niskich (10) jak i wysokich (60) temeraturach pozwolą na zachowanie dobrej kondycji silnika w każdych warunkach. W tym momencie nawet przejście z minerała na ten olej nie powoduje bardzo szkodliwego zjawiska jakim jest wypłukanie nagarów i osadów z silnika, które na tym stadium robią za uszczelnienie niektórych elementów silnika. |