MotoNews.pl

Gałka zmiany biegów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
musze zmienić gałke biegów, po prostu sie stara wytarła, polecacie coś fajnego ?

polecam skrócenie drazka o jakies 6 cm i na to skórzana gałeczka np jacky.

Ja mam Jacky już w drugim autku i sprawuje się bdb

a jak to zrobić ?

bierzesz odkrecasz gałke sciagasz mieszek i brzeszczotem obcinasz trzymajac sztywno drozek, nastepnie zakładasz mieszek, nakładasz gałke jest ona dokrecana po bokach 3 sróbkami, i po tych zabiegach cieszysz sie, ja jak obciołem na poczatku 4 cm to stwierdziłem ze za mało i obciołem jeszcze koło 3 wg mnie taki obciety drązek znacznie lepiej lezy w dłoni

Czy skrócenie drążka nie będzie miało żadnych negatywnych skutków? Chodzi mi czy biegi nie będą gorzej wchodzić?

A wiecie co ?? moja galka tez sie strasznie luszczyla i sie pieknej niedzieli wk... tzn. zdenerwowalem wziąlem kawalek skóry, maszyne do szycia mamy acha i nozyczki pobawilem sie godzinke i obszylem to i jestem zadowolony koszt 0zł wyglada ladnie no i satysfakcja

drążek skróc wg gustu i gałkę też wg gustu
gałka każda pasuje bo po 1 mają takie gumowe nakładki na różne średnice pręta a po 2 są 3 śróbki do dokręcenia prostopadle do pręta więc trzyma się dobrze
tylko pamiętaj: jak raz obetniesz to już więcej nie założysz oryginalnej bo jest na gwint
Ja lubie skórzane bo jakoś wkurza mnie zimno aluminium

Opal- nie beda gorzej wchodziły, trza sie tylko przyzwyczaić że jest niżej

pierwsza sprawa to wyglada to znacznie lepiej , a druga mniej musisz machac reka wiec teoretycznie troche szybciej powinny biegi wskakiwac, mnie sie bardzo podoba, jedyne co to zeby wrzucic "piatke" trzeba jednak oderwac plecy od fotela, a reszta to pikus, mnie sie znacznie lepiej jezdzi ze skróconym drazkiem.

ale chyba trzeba więcej siły włożyc w zmiane biegów - krótsze ramię - a jak jeździ kobieta to może miec problemy jednak, nieprawdaż ? zwłaszcza w zimie jak olej w skrzyni troszku zgestnieje jest zabawa w przełożeniu biegów

A co powiecie na podswietlana gałke???

A co proponujecie za gałeczke do skrzyni MTX z podciąganym wstecznym

ja proponuje zrób sobie tak sciagnij gałke chwyc za drazek troche nizej i poprubuj sobie zmieniac biegi, jak ci sie spodoba to obetniesz jak nie to zostawisz serie a na MTX-a to proponuje gałke która jest przystosowana do podciaganego wstecznego, jacky tez takowe robi

Widziałem tak podswietlana gałke na allegro.Dosyc fajnie to wygląda!!aukcja

[ wiadomość edytowana przez: uki23 dnia 2006-01-27 22:21:48 ]

Skracanie gałeczki

Potrzebne narzędzia:

Image Hosted by ImageShack.us

Przed:

Ja zdecydowałem się na 5cm

Na drążek zakładamy kartkę papieru coby nam się wiory nie sypały i jedziemy brzeszczocikiem przytrzymując go drugą ręką

Po zawodach

Gwintujemy drążek

Nie pamiętam dokładnie ale oryginalnie jast chyba gwint M10 a nowy zrobiółem M12

Z racji tego że gałe mam plastykową rozwierciłem ją odrobinkę

Nowy gwint w gałce narżnął się sam w momencie wkręcania jej na drążek

Jak dla mnie efekt zadowalający. Biegi wchodzą "pewniej" i bez żadnych problemów.

Dodam że moja Pani też jeździ i nie donosiła mi o ewentualnym dyskomforcie podczas jazdy

Może się to komu przyda.
Pozdro

Cytat:
2006-01-27 21:46:29, uki23 pisze:
A co powiecie na podswietlana gałke???

podswietlana galka = wiocha

co do krotszej galki to jabympowiedzial zebiegi wchodza nawet latwiej bo taka krotsza gale lepiej czujesz w reku (niewiem czy wiecie o co mi chodzi bo niewiem jak wytlumaczyc co mam na mysli ;P)w kazdym razie biegi zmienia sie o wiele wygodniej niz tym oryginalnym pretem przeszczepionym chyba z ikarusa co do galek podswietlanych to jak moja siostra jezdzila jaks czas moja essinka to zalozyla takiego koszmara , oczywiscie polecial przez okno zaraz po odebraniu autka i teraaz mam oryginalna galebo musze smignac do feuverta po komplecik glalka + mieszek od jacky , swietnie to lezy w lapce i wyglada bardzo estetycznie cos takiego :

a do kompletu tej samej firmy meszek w kolorze galeczki i jest pieknie

Cytat:
podswietlana galka = wiocha

dla kogo wiocha dla tego wiocha

a co do narzedzi potrzebnych do skracania drazka ten 6pak jest niezbedny

Cytat:
2006-01-27 21:49:13, YaNeK1 pisze:

damy rade ze zwykla galka;]
ja ostatnio sciagnolem gume z niej, podspodem jest plastik, trzeba bedzie go troche pościnać zeby zmniejszyc srednice... i na niego wkleic nowa galke tak aby podciagnie do wstecznego zostalo sobie takie jak bylo jedynie byc moze trzeba bedzie poszukac galki z w miare duzym otworem... drazek jest na dlugosc w sam raz, wiec nie trzeba scinac, przynajmniej u mnie w roczniku 92

Cytat:
2006-01-27 21:49:13, YaNeK1 pisze:

OMP Aczkolwiek Jacky też coś robi.