MotoNews.pl

[all] Uszczelki na silikon.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie pytanko mam, poniewaz zmienialem u siebie w tym pomaranczowym wypasie uszczelke miski olejowej, oczywiscie na czerowny silikon itd, pozniej mechanik tak cos zagladal pod auto i mowi ze tak sie nie skalda uszczelk na silikon - ze on musi troche "wyschnac" i dopiero sie skreca, a tu widac ze ktos odrazu skrecil - fachowiec edmund. Zdaje sie ze mial racje bo teraz cieknie bardziej niz przed wymiana . Jak to jest z tym silikonem ile to trza odczekac itd?, Oczywiscie wczesciej wszystkie elementy odtłuscilem itd.

Uszczelka jak sama nazwa wskazuje ma uszczelniać więc silikon jest zbędny. Najczęstszym i największym błędem w przypadku uszczelki miski olejowej jest jej zbyt mocne przykręcenie co powoduje miażdżenie uszczelki i stąd wycieki. Uszczelkę pod miską trzeba przykręcać z duuuużym wyczuciem-do oporu ale nigdy na maxa.

[ wiadomość edytowana przez: -SerU- dnia 2006-01-27 23:54:23 ]

mial racje 10 - 15 minut trzeba poczekac i dopiero wtedy skrecac

Ja na silikon skręcam tylko i wyłącznie papierowe uszczelki, każda inna czy to z korka czy z innego czegoś jest skręcana bez silikonu.

Miskę olejową to się skręca na specjalnym silikonie loctite bez uszczelki i jest spokój raz na zawsze - tylko uwaga przy ściąganiu przecinak i młotek niezbedny

a to trzeba tak kombinować? nie słyszeliście o czymś takim jak hermetyk - smaruje miske przyklejam uszczelke i zakładam skrecam i jest git

Stachu ja nie umiem grać na gitarze to na niej nie gram

Tak, silikon przed skręceniem musi troszku się przystosować do nowego otoczenia

ty mi nie mow

a wogóle przed użyciem silikonu powierzchnie łączone zrasza sie wodą z rozpylacza

Cytat:
2006-01-28 13:48:15, _Arti_ pisze:
a wogóle przed użyciem silikonu powierzchnie łączone zrasza sie wodą z rozpylacza

ciekawe, co to ma na celu?

powaznie pytam

Powiem wam że silikon używam tylko i wyłącznie w skrzynce malca i to w tym miejscu gdzie fabryka nie przewidziała uszczelki. I jak do tąd zawsze uszczlka sama straczała choć niektóży muszą i nawet pod głowice silikonu zapodają...

Cytat:
2006-01-28 19:29:24, RUFF pisze:
Powiem wam że silikon używam tylko i wyłącznie w skrzynce malca i to w tym miejscu gdzie fabryka nie przewidziała uszczelki. I jak do tąd zawsze uszczlka sama straczała choć niektóży muszą i nawet pod głowice silikonu zapodają...

kogo takiego znasz? masz na myśli?

Cytat:
2006-01-28 15:22:55, Poramancza pisze:
ciekawe, co to ma na celu? powaznie pytam

w kazdej fabryce związanej z motoryzacją wszystko co na silikonie wpierw sie zrasza wodą bo silikon tężeje pod wpływem wilgoci

a ja mam miske w Cinquepunto na silikon czerwony zamiast jakiejkolwiek uszczelki i juz rok jezdzi i nie cieknie, odtluszczam rozp nitro po tym silikon sie przykleja do powierzchni jak alkoholik do butelki. w malcu mam caly silnik slozony na niebieski silikon, jedyne uszczelki to pod miska , glowica i pod deklem i kolektor ssacy/glowica gaznik do kolektora tez mam na silikon i go paliwo nie bierze polecam Silikon BLUE firmy K2 , daje rade

ja tam silikonu nie używam wcale. jak juz to mam taką fajowa paste z servisu skody do składania skrzyn biegów koloru szarego. jak sobie wyschnie to sie jak guma robi i nic nie leci. ale to jest wyrób specjalistyczny i nie dla kazdego

Cytat:
2006-01-29 11:48:17, evilone pisze:
a ja mam miske w Cinquepunto na silikon czerwony zamiast jakiejkolwiek uszczelki i juz rok jezdzi i nie cieknie, odtluszczam rozp nitro po tym silikon sie przykleja do powierzchni jak alkoholik do butelki. w malcu mam caly silnik slozony na niebieski silikon, jedyne uszczelki to pod miska , glowica i pod deklem i kolektor ssacy/glowica gaznik do kolektora tez mam na silikon i go paliwo nie bierze polecam Silikon BLUE firmy K2 , daje rade

o KROWA...
Ja silikonu wcale nie uzywam bo nie ma takiej potrzeby a jak wyciagali koledzy silikon z kanalu olejowego (silnik kupiony swiezo po remoncie!) to juz dziekuje

Cytat:
2006-01-29 22:07:01, bizer_trikolor pisze:
ja tam silikonu nie używam wcale. jak juz to mam taką fajowa paste z servisu skody do składania skrzyn biegów koloru szarego. jak sobie wyschnie to sie jak guma robi i nic nie leci. ale to jest wyrób specjalistyczny i nie dla kazdego

Taaa... a Victora Reinza nie da się nigdzie kupić

a kto tu mówi o kupowaniu