Car Audio montaż głośników

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Proszę o porady w zakresie montażu głośników JBL GTO 6506 w Astrze II (przednie drzwi)

Nie ukrywam że zastanawiam się nad rozsądnym zamontowaniem całego zestawu bez zbędnych przeróbek. Zastanawiam się gdzie umieścić zwrotnice i jak zamocować małe głośniczki "cykadełka"

Dodam, iż w samochodzie głośniki będzie "rozpędzał" Pioneer DEH-P5700MP

Z góry dzięki za zainteresowanie i pomoc

Głównie zastanawiam się nad montażem zwrotnicy, gdzie ją ukryć w drzwiach aby w niczym nie przeszkadzała (np oopuszczanie szyb)

Proszę o jakieś sugestie

Bedzie ciezko schowac zwrotki... nie wiem jak jest w asi II, ale w tym zestawie jblka zwrotki sa sporawe... na szczescie dosyc zgrabne, wiec moga byc na wierzchu... Pionek bardzo dobry wybor, sam gnam na takim, zadnych zastrzezen. Midbasy zamontujesz na standardowych pierscieniach (najlepiej zakupic za 30kilka zl wykonane z MDF, bron Bog plastik), natomiast z tweeterkami bedzie problem, jak zwykle, jest zestaw do montazu, wiec musisz pokombinowac, jednak chyba najmniej kolizyjnym rozwiazaniem jest wmontowanie w przednie slupki, troche szpachlu i powleczenie czymkolwiek...

A na marginesie, skoro sie jeszcze nikt nie czepnal, to ja sie czepne jest dzial ---> car audio

Pozdro.

Dzięki za odpowiedź i opieprz

Ale mam kolejne pytanie: jakie konkretnie dystanse z PDFu proponujesz i czy masz jakiś namiar gdzie mogę je kupić.

oczywiście z MDFu

PANELE ---> KLIK

Jak chcesz to zrobić solidnie, to po pierwsze musisz rozebrać drzwi i je wytłumić. Na jedne drzwi zużyjesz ok 7-10 mat bitumicznych, takie maty są na allegro. Link na pierścienie masz poniżej. Są konieczne. Ja tylko sugerowałbym Hertz ESK 165 zamist tych JBL. Cena podobna a gra to lepiej. Poza tym Hertz ma ładnie obudowane i smukłe zwrotnice - łatwiej je schowasz. Tweefery, no to jest zawsze dużo pracy. Można obudować w słupku, albo przyczepić ordynarnie do drzwi. Obejrzyj też głośńiki Power Bass. Może jeszcze są w promocji, to absolutny hit, choć i tu będzie porblem ze zwronicami.

Prawda. Pierscienie to podstawa, zeby stabilnie i bez rezonansow zamontowac glosniki. Ale rownie wazne jest wytlumienie. Co prawda sa lepsze maty niz te na allegro (zamiast APP mozna zakupic bardzo dobrego dynamata) ale do uzytku nieaudiofilskiego zupelnie stykna APP. Jest troche roboty z gluszeniem (trza rozebrac drzwi, wykleic blache, wykleic dziury, poukladac ciegna i popakowac je w wezyki, wykleic tapicerke) ale jak to poskladasz, to bedziesz w szoku jak przyjemnie sie jezdzi...

Co do Hertzow, zdania sa podzielone, tzn moim zdaniem graja ladnie, ale sam jade na kompletnym sprzecie JBL i tez jestem zadowolony, kazdy ma inne preferencje. A PB faktycznie, ostatnio slysze o nich same superopinie. Jesli chcesz popatrzec na glosniki, w tym rowniez PB, polecam stronke www.essa.com.pl -> dobrze sie z nimi handluje i maja ciekawe ceny.

EDIT: Aha, ale moze byc delikatny klopot z montazem PB'a - gl. montazowa 61mm - trzeba uwazac, zeby moc otwierac szybe i zalozyc tapicerke

[ wiadomość edytowana przez: netghost dnia 2006-02-02 10:18:39 ]

Hmm..... jakbys byl z okolic Wawy lub Wolomina zobaczylbys u mnie.... ja ma seryjne 6 sztuk, w przednich drzwiach po 2 na strone, a tzw "gwizdki" sa w bokach lusterek zamontowane... Niebawem chce je zmienic na inne, mocniesze bo woofer i wzmacniac kupuje, wiec bede rozkrecal wszystko

Głośników już nie zmienię, bo już mam te JBL'e

Ale chcem je dobrze zamontować:

1) wygłuszę drzwi matami - sądzę że bez większych problemów dam radę.

2) dystanse z MDF, a nie z plastiku

3) zwrotnice duże - i tu będę kombinował

4)gwizdki - i tu przerażenie w moich oczach , jak mam rozbierać słupki i jeszcze szpachlować - wygląda mi to na trudne zadanie żeby zrobić to tak aby efekt był conajmniej dobry.

Szczeże mówiąc jestem nie chętny do ingerowania w oryginalny wygląd wewnętrzny samochodu, może dlatego że Astrę II mam od grudnia.

Jezeli chodzi o gwizdki i "slupki" to jesli masz elektryczne lusterka, to proponowalbym poszukac na szrocie takich zaslepek plastikowych z glosniczkami w srodku... jak u mnie w wolnej chwili moge zrobic foto........ i podeslac.....

Czekam niecierpliwie na fotki

Mam właśnie elektrykę X4

lusterka też oczywiście elektryvzne.

Czekam Panowie i Panie na dalsze propozycję i podpowiedzi jak tylko mrozy nas opuszczą będę brał się do roboty