Katalizatory w e36 320I

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak bym usunol katalizatory czy to cos wplynie na spalanie i czy bedzie miala normalne obroty

Ja u siebie kiedyś go wyciołem na próbe to jeszcze szybciej wspawywałem z powrotem też myślałem że będzie lepiej a tu baz niego ledwo jechało a spalanie było okrutne i strasznie buczało w środku że asz nieprzyjemnie było jechać.

dzieki bardzo ja juz mam zpchane i mnie to juz drazni a jak bym wspawal strumieice zamiast katalizatora??

To musisz się liczyć z szybką wymianą pierscieni strumiennica to zapewnia.

Cytat:
2006-01-29 18:10:49, maras440 pisze:
To musisz się liczyć z szybką wymianą pierscieni strumiennica to zapewnia.

ktos pisal na forum (nie pamietam czy przypadkiem nie Ty) ze stozkowy filtr powietrza tak samo niekorzystnie wplywa na pierscienie.

Pisałem kiedyś o osiągach i filtrach ale nie o pierscieniach.

a czemu tak piszesz ze bede musial wymieniac pierscienie?? co maja pierscienie do strumienicy

Dużo i nie tylko pierscienie można spiepszyć przez nie umiejętne dobranie strumiennicy ale jeszcze może polecieć uszczelka pod głowicą i gniazda zaworowe się wypalają.Poczytaj w necie tego jest dużo o strumiennicach. http://bluebox.zary.com.pl/moto_info/artykuly/art_21.htm

O ile sonda(-y) lambda jest przed katalizatorem o tyle usunięcie kataliztorów nie będzie miało wpływu na pracę silnika, spalanie itd. Niekorzystnie zmieni się analiza spalin i będzie trochę głośniej na zewnątrz oraz w aucie i tyle.

Cytat:
Niekorzystnie zmieni się analiza spalin i będzie trochę głośniej na zewnątrz oraz w aucie i tyle.

Analiza spalin to się nie pogorszy jak z katalizatora już jest sieczka.

No nie wiem, tak jak w układzie dolotowym tak i przy wydechu długość i opory wpływaja na pracę silnika.
Chcąc zmniejszyć zużycie paliwa(bo wiadomo,że auta z katalizatorem więcej palą) i uzyskać dobre wyniki przy analizie spalin, to by trzeba jakoś zasymulować sondę, żeby wymuszała na silniku mniej bogatą mieszankę, słyszałem o rezystorach wpinanych do sondy(, ale może to bajki nie interwsowałem sie tym szczegółowo).

Jesli sonda znajduje sie przed katalizatorem, to po wycięciu katalizatora jej parametry się nie zmienią

Cytat:
2006-01-29 02:40:46, jarek320 pisze:
jak bym usunol katalizatory czy to cos wplynie na spalanie i czy bedzie miala normalne obroty

Ja jezdze rok bez katalizatora z prostej przyczyny na gazie mi zawaliło tak katalizator że miałem problemy żeby śilnik wszedł na wysokie obroty był bardzo mulasty po usunięciu problem minoł silnik ma większą moc odczułem to warczy troszke ale montuje strumienice zamiast katalizatora bo mam teraz wstawione zwykłe dwie róły zamiast katalizatora dlatego montuje strumienice zeby wyciszyc prace układu wydechowego. Po usunięciu katalizatora silnik lepiej pracuje mniej spala gazu i benzyny lepsze ma kopyto o jakies 5%.Podkreślam jazda stała się bardziej ekonomiczna około 1.0L, 1.5L gazu na 100km

Cytat:
2006-02-01 23:34:44, Tod pisze:
Ja jezdze rok bez katalizatora z prostej przyczyny na gazie mi zawaliło tak katalizator że miałem problemy żeby śilnik wszedł na wysokie obroty był bardzo mulasty po usunięciu problem minoł silnik ma większą moc odczułem to warczy troszke ale montuje strumienice zamiast katalizatora bo mam teraz wstawione zwykłe dwie róły zamiast katalizatora dlatego montuje strumienice zeby wyciszyc prace układu wydechowego. Po usunięciu katalizatora silnik lepiej pracuje mniej spala gazu i benzyny lepsze ma kopyto o jakies 5%.Podkreślam jazda stała się bardziej ekonomiczna około 1.0L, 1.5L gazu na 100km

yyy jasne

Cytat:
2006-02-01 23:34:44, Tod pisze:
Podkreślam jazda stała się bardziej ekonomiczna około 1.0L, 1.5L gazu na 100km

rewelacja jesil ma mi tyle palic juz teraz wyrzucam

dzisiaj patrzalem i sonde mam na rozgalenzieniu rur przed katalizatorami

Cytat:
2006-02-09 00:42:57, jarek320 pisze:
dzisiaj patrzalem i sonde mam na rozgalenzieniu rur przed katalizatorami

Więc katy możesz śmiało wywalic jeśli masz taka potrzebę .

dzieki bardzo za informacje

A co myślicie o wstawieniu strumienicy zamiast kat czy to jest bezpieczne dla silnika a moze zamiast strumienicy opróznic stary kat i zalożyc

[ wiadomość edytowana przez: groszek223 dnia 2006-02-23 07:30:11 ]

Cytat:
2006-02-23 07:22:37, groszek223 pisze:
A co myślicie o wstawieniu strumienicy zamiast kat czy to jest bezpieczne dla silnika a moze zamiast strumienicy opróznic stary kat i zalożyc [ wiadomość edytowana przez: groszek223 dnia 2006-02-23 07:30:11 ]

jeszcze w tym temacie kilka postow nizej jest caly artykul o strumiennicach, wysil sie troche...

Cytat:
2006-02-23 07:22:37, groszek223 pisze:
A co myślicie o wstawieniu strumienicy zamiast kat czy to jest bezpieczne dla silnika a moze zamiast strumienicy opróznic stary kat i zalożyc [ wiadomość edytowana przez: groszek223 dnia 2006-02-23 07:30:11 ]

No chyba sobie jaja robisz!!! Wczoraj zadałes to pytanie i dałem Ci linka do tematu o strumiennicy plus pokierowałem do wyszukiwarki Autentycznie robisz sobie jaja! hehehe