Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-01-29 19:58:09 Jeżdząc do końca baku bardzo łatwo wykończyć pompe. Zabardzo nie rozumiem twojego postępowania, bo zatankować i końcu i tak trzeba, a do tego często płacić jeszcze za nową pompę ~200zł.
Im dłużej bawisz sie w ten sposób, tym większe prawdopodobieństwo że spalisz pompe paliwa. Nalej pół baku, a nie dziadoskie 6 litrów, bo to Ci nawet rezerwy nie wyłączyło. Moze pompa jest tylko zapowietrzona. Chociaż, skoro mówisz ze kręciłeś rozrusznikiem do wyładowania aku, to jestem prawie pewien że zarżnąłeś pompe. Podpowiem, że instrukcja jak wymienić pompę i gdzie jej szukać jest w wyszukiwarce. ----------------- czasem tu zaglądam |
![]() Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-01-29 20:33:39 Poprostu nie lubie ludzi którzy najpier piszą, a potem dopiero czytają.
To że te 6 litrów gasi kontrolkę rezerwy, wcale nie oznacza że zapowietrzona pompa zassie paliwo, nawet sprawna. Podnieś tylne siedzenie, zobaczysz tam czarny dekiel, zdejmij go, pod nim masz pompę. Skoro samochód wcześniej normalnie jeździł, to filtr paliwa możesz olać. ----------------- czasem tu zaglądam |
aleg Łódź | 2006-01-29 20:55:25 O to mi chodziło,dzięki serdeczne i wyrazy szacunku od człowieka którego Pan nie lubi Panie Adamie ![]() [ wiadomość edytowana przez: aleg dnia 2006-01-29 20:58:02 ] |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-01-29 20:57:47 Niestety, często tak bywa , że po wymianie pompy ....tudzież po "wysuszeniu" baku pompa nie załapuje....bardzo łatwo się zapowietrza ale cholernie trudno ją zalać coby zassała normalnie! ![]() Więc liczba 6 litrów jest naprawdę symboliczna w tym przypadku...im więcej nalejesz do baku tym większa szansa że pompa się "utopi" (w ten sposób wykluczysz prawie jej zatarcie) i w końcu sie samoistnie odpowietrzy i zadziała....oczywista pod warunkiem, że już jej nie zarżnąłeś ![]() Co do Pana Adama...nie przejmuj się Kolego aleg...Pan Adam jest starszym , zmęczonym życiem , zgryźliwym człowiekiem i jak zauważyłeś 95% jego wypowiedzie jest właśnie w tym tonie ![]() ![]() ![]() (ha! ha! ha!....zaraz dostanę Wpierd....l ![]() ![]() ![]() |
![]() Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-01-29 20:59:34
Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post. Wszystko to prawda, ale nie jak sie kręci rozrusznikiem przy (prawie) pustym baku (a napewno przy zapowietrzonej pompie) aż do rozładowania akumulatora.
PS. Prowokatorzy wstrętni ![]() ![]() ----------------- czasem tu zaglądam [ wiadomość edytowana przez: Adam4302 dnia 2006-01-29 21:03:44 ] |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-01-29 21:07:35 No tak...czegoś nie dopatrzyłem...Kolego ni mo LPG ...co zwiększa jego szansę na uratowanie życia pompy ... |
aleg Łódź | 2006-02-01 17:52:15 Dzięki serdeczne za wszystkie rady.Te typowo techniczne i socjo-psychologiczne.Problem z pompą został rozwiązany w ten sposób,że po odkręceniu przewodu przed wtryskiwaczami,podłączyłem przezroczysty przewód (żeby nie łykać oktanów) i po załączeniu stacyjki ssałem.Za drugim razem poszło.Jest ok.Jeszcze raz dzięki. |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-02-01 21:38:16
![]() tak jak pisałem...pompka w espero to bardzo chimeryczne ustrojstwo ...jak nie padnie po wysuszeniu to i tak ją cięzko do normalnej pracy z powrotem zachęcić ![]() Ważne że się udało i obyło bez kosztów ![]() Pozdrowionka! ![]() b1 |
![]() rysiu1 Klubowy Weteran było espero jest voy ... Gorzów Wlkp. | 2006-02-03 21:31:25 Ja po wymianie pompy miałem podobnie.
Zalanie 20 l beny dało dopiero pozytywny rezultat. p.s. Jak chcesz odpowietrzyć układ to przekręcasz kluczyk ale nie kręcisz (po ok 2 sek. pompa przestaje działać). Wyłanczasz zapłon na ok 10 sek. i tak parę razy i potem kręcisz |
jogi2 OPEL OMEGA 2.O 16VCD Kędzierzyn-Koźle | 2006-02-05 11:42:55 Częstym przypadkiem w pompie jest rozszczelnienie przewodu łączącego pompe z obudową pompy. ilość paliwa nie ma znaczenia bo wielokrotnie sprawdzałem pomę po wymianie wężyka w słoiku z małą ilością paliwa. A w momęcie kiedy braknie paliwa w baku nalęzy najpierw kilka razy przekręcić stacyjkę aby pompa pociągnęła paliwo z baku do wtrysków . twój pzrypadek wygląda jednak kiepsko wielokrotnie pompa działając nie jest w stanie wytwożyć ciśnienia w układzie ale najpierw sprawdź szczelność tego wężyka w pompie taki 4 cm amortyzuje drgania pompy i nie przenosi hałasu na karoserie. |