Lewa noga

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W nowym WRC autorzy artykułu o kjs-ach piszą że używają lewej nogi , nie tylko do chodzenia.
Mam pytanie , szczególnie do klubowiczów , używacie??

Kurcze nie czytałem jeszcze ostatniego WRC . Ja osobiście używam lewej nogi tylko w zakrętach, na kjsowych próbach jeszcze mi się nie zdażyło, podobno da się wykonać nawrót kopiąc w pedał hamulca ale ja tego nie potrafię , jakoś wolę pociągnać rękaw, ale ta technika z tego co słyszałem jest chyba lepsza

No lewą noga ja niepotrafie hamowac.Kiedys próbowalem ale skutki byly co najmniej złe

Więc tak, z lewą noga jak ktoś nie umie jeździć, albo jeszcze gorzej jak mu się wydaje że umie to lepiej nadal się uczyć i trenować, bo jeżeli chodzi o jazde na czas, to zauważyłem że paru z nas coś próbuje ale na tym niestety tracimy (m. in. ja). Ja próbuję coś już od ponad roku i widzę różnicę, ale daleko mi do ideału, albo chociaż do tego aby na tym nadrobić a nie stracić. Pamietam swoje pierwsze hamowanie na światłach ... ale było śmiesznie ...

z tego co sie orientuje sprawdza sie to w samochodach napedem na przednią oś natomiast w maluchu pomaga ale tylko w długich zakrętach , osobiście nie używałem tego na zadnej próbie bo wydaje mi sie że trzeba to trenować i jeszcze raz trenować

Ja nieprubuje juz tak robic bo moge sobie krzywde zrobic (nietylko sobie)a lepiej na kogos bolidzie niepróbowac,Bo reka noga muzg na scianie

no sowa początki sa co najmniej ciekawe masz racje jak sie czlowiek uczy to lepiej żeby nikt za nim nie jechał
no ja tam tego uzywam do 70 powyze grozi smiercią (sprawdziłem ) ale zabawa jest wysmienita ps trzeba trenowac trenowac trenowac!!!

lewa noga fajna sprawa, fakt faktem początki były trudne, ale z czasem używanie lewej nogi traktowałem jako normalną rzecz, tylko potem staruszek dziwił się że się kolcki tak szybko kończą

to prawda klocuszki jakoś się szybciej zużywają . Ale dla mnie prawdziwą sztuką jest równoczesne trzymanie prawą nogą gazu i hamulca, tak jak to robi np. Makinen

ciekawe czemu nie wypowiadają się tu ZAWODNICY PPZM???? (Siz, Kosmo, Maniek). Może doradzicie coś kolegom???

P.S.
Geoff robiłeś operację plastyczną

No właśnie, Maniek ja widziałem że ty cały czas na lewej nodze a milczysz jak mysz pod miotłą, czyżbyś się bał konkurencji

Niechce nam tego zdradzic bo chce pucharek dla zdobyc.Cwana bestia

Obecnie panujące warunki na drogach są idealne do tego aby poćwiczyć sobie lewą nogę

No nie da się ukryć z tą operacją
a co do lewej nogi to podejrzewam ze uzywa jej tylko czesc czołowki z rsmp , dlatego zdziwił mnie ten artykuł w WRC. Ale ja może się mylę? Moze Herbi by coś zdradził... no i klubowicze w pzm... hę?

Panowie, wydaje mi się, że temat lewej nogi jest mocno "demonizowany" przez większość adeptów rajdowej jazdy. Na każdym czacie z kierowcą z RSMP, na każdym spotkaniu z zawodnikami pytanie o lewą nogę pada jako jedno z pierwszych.
Czołówka światowa jeździ zarówno używając, jak i nie używając lewej nogi. Chodzi zarówno o hamowanie przed zakrętami jak i "duszenie" i "ustawianie" autka przed i w zakręcie.
Mój stosunek do problemu lewej nogi jest chłodniejszy, z następujących powodów:
- nie napalam się na używanie "na siłę"
- w RWD przydaje się sporadycznie i to w bardzo specyficznych sytuacjach
- odpowiedziałem przecząco na tak zadane pytanie:
Czy naprawdę opanowałem już jazdę w takim stopniu, że pomoże mi tylko używanie lewej nogi?

[ wiadomość edytowana przez: Kant dnia 2003-04-07 09:55:07 ]

Czołówka światowa jak i polska jeździ używając lewej nogi bo takie maja auta! Przecież wiecie że oni do zmiany biegów nie używają sprzęgła, więc ta słynna lewa jest wolna i tak się łatwiej jeździ, to tak jak jazda gokartem (mniej więcej) ....

ja lewej nogi używam tylko do sprzęgła , a prawą nogą naciskam gaz z hamulcem, ale tylko w zimie i na sypkich nawierzchniach lub przy redukcji jak chcę zwolnić bez poślizgu kół. przy hamowaniu można sobie wtedy dozować gaz do hamulca nie powodując zblokowania kół tylnych, więc zostaje jakies tam prowadzenie auta zawse. jak jest sucho to takie hamowanie jest dużo mniej skuteczne