| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Wampun HF MEMBER Hyundai Pony Sedan Olsztyn | 2006-01-29 22:42:29 Nie jestem zbytnio zadowolony z moich żarówek w reflektorach w Ponym. Sprawdziałem i są to H4 Osram (przepraszam za wyrażenie ) Rozważam zmianę na Philipsa Vision Plus 50% które są ponoć bezpieczne nawet do plastikowych reflektorów, UV itd. Mam parę pytań
1) Czy ktoś może takich zarówek używa? Jakie wrażenia
2) Czy dają one znaczącą poprawę? 3) Czy można takie założyć do kucyka bez obawy o mandaty? |
speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2006-01-29 22:51:54 ja używałem Philipsa +30% z 3 lata temu ale szybko wróciłem do zwykłych bo prawie co miesiąc mi któraś się spalała ostatnio słysząłem parę niepochlebnych opini na temat tego typu żarówek |
Wampun HF MEMBER Hyundai Pony Sedan Olsztyn | 2006-01-30 08:40:44 Schwester a jakąś różnicę widać w oświetleniu drogi? Zastanawiam się też jak wygląda sprawa przepisów? W sumie to są też halogeny, światło jest białe, moc 55/60W więc raczej wszystko ok. |
Wampun HF MEMBER Hyundai Pony Sedan Olsztyn | 2006-01-30 10:53:42
A jak z atestem przepisami i używaniem tych żarówek w Polsce? |
Wampun HF MEMBER Hyundai Pony Sedan Olsztyn | 2006-01-30 14:49:04 Pozwolę sobie ponowić pytanie - jak się do tego przepisy maja i czy nasza władza w osobie drogówki nie ma nic przeciwko takim dajmy na to Philips Vision Plus 50%? lub gdzie tego można się ewentualnie dowiedzieć.
[ wiadomość edytowana przez: Wampun dnia 2006-01-30 14:50:22 ] |
czerwony_pony HF MEMBER Hyundai Pony Olesno | 2006-01-30 18:21:38 witam
bardzo polecam założenie Philips Vision Plus. kiedys kupiłem na allegro jakieś zarówki które dawały ładne niebieskie światło. no swiatło było na parwde ładne ale jak ktoś patrzył na to z zewnątrz auta. a ja jak jechałem w nocy to nie widziałem nic!!-myślałem ze "skośnoocy" zrobili jakies ch.. lampy. Ale założyłem Philipsy 100/90 i jest rewelacja . nawet nie musze tak często włączać świateł długich. na prawde polecam!! a "koreańców" przepraszam- zrobili dobre lampy i całe auto. |
Wampun HF MEMBER Hyundai Pony Sedan Olsztyn | 2006-01-30 19:08:36 Dzięki za odpowiedzi. Zakupię prawdopodobnie Philipsa Vision Plus 50%. |
speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2006-01-30 19:50:24 tak jak pisałem na poczatku ja swoje kupowałem jak wchodziły na rynke i byc może dlatego tak szybko sie przepalały, ze poprostu były to dolegliwosci wieku dziecięcego
przeczytałem Wasze wypowiedzi i chyba się skusze znowu na te Philipsy |
zyziowaty HF MEMBER Accent 5d 1.3 GLS '97 Lublin | 2006-01-30 21:39:54 Jeżeli chodzi o wytrzymałość Philipsów - różnie z tym bywa. Ostatnio używałem AllWeather i mimo jazdy dzień i noc na światłach oraz nieszczelnego jednego z reflektorów wytrzymały ponad 3,5 roku. Żaróweczki były już trochę za słabe, jak na mój wzrok, natomiast świetnie sprawowały się przy złej pogodzie. Ponieważ ostatnio były już praktycznie nie do zdobycia, postanowiłem zafundować Accencikowi coś nowego. Wybór padł na NightGuide. Mają dosyć ciekawą konstrukcję - na wprost dają silne białe światło porównywalne z +30/+50, pobocze oświetlają jeszcze zimniejszym światłem - wpada prawie w fiolet, a co najfajniejsze, lewa strona doświetlona jest cieplejszym, bardziej żółtym światłem - nie powodują oślepiania nadjeżdżających z przeciwka. Początkowo trudno mi było się przyzwyczaić do takiej "tęczy", ale teraz nie wymienił bym ich na żadne inne - za swoją cenę (60PLN komplet) są na prawdę rewelacyjne. Efekt troszeczke zimniejszej bieli poprawiłem dorzucając postojówki BlueVision. Aha, oczywiście wszystkie posiadają homologację.
P.S. Dla chcących zagłębić się w temat żarówek polecam stronkę: http://www.vtuning.com/zarowki.html Pozdrawiam Zyzio [ wiadomość edytowana przez: zyziowaty dnia 2006-01-30 21:53:09 ] |
Richie HF MEMBER Hyundai Pony Katowice | 2006-01-30 23:53:33 Mialem juz w Poniaku Osram udajace xenony (nie polecam - drogie i swiatla duzo wiecej nie daja) i wypalilo je po roku, potem kupilem tez osramy ale jakies chyba plus 30% i tez jakos po roku wymiana tym razem na Philipsy plus 50% i pala do dzis ale nie wiem ile to juz czasu minelo ale na bank wiecej jak rok
W jednym z Auto Światow (niedawno) byl test zarowek H4....moze nawet maja to na stronie
I jeszcze jedno...polecam wyplukanie przednich i tylnych kloszy lamp (jak sie komus nudzi). do tego wystarczy zdemontowac klosz, wyplukac go ciepla woda zjakims detergentem i zalozycz spowrotem - sporo to daje szczegolnie w starszych autkach |
termos HF MEMBER Hyundai Getz Warszawa | 2006-02-01 10:09:43 Niedawno przepaliła mi się oryginalna żarówka w Getzie. Okazało się, że w Korei wkładają Philipsy. Włożyłem zapas i zabrałem się do studiowania "żarówkologii" Wachałem się pomiędzy NightGuide a BlueVision. Wybrałem te drugie, ze względu na opinie, że światło może nie jest tak jasne jak w przypadku VisionPlus, ale zdecydowanie mniej męczy wzrok (ważne w trasie) i wyraźniej w nim widać, ze względu na barwę. O NightGuide nie znalazłem za dużo opini, więc nie ryzykowałem. Okres używania lepszych żarówek to około roku. Nie zdecydowałem się na Osram CoolBlue, ze względu na opinie o kiepskiej ich żywotności, znacznie mniejszej niż Philipsa BlueVision.
Jestem przeciwnikiem wszelakich "dopalonych" żarówek. Nie cierpię jak ktoś jedzie i oślepia . Mam ochotę zepchnąć takiego na drzewo lub do rowu
Zamówione przeze mnie żarówki jeszcze nie doszły, więc nie mogłem przetestować. |
JerzyR HF MEMBER Hyundai i30cw Wrocław | 2006-02-05 17:15:09 ja uzywalem w Fiacie SC Osram Silverstar+50%.
Rzeczywiscie duzo lepiej świeciły, ale trwałość to tragedia - wymiana co najmniej raz w roku. Po jakims czasie padly mi dwie jedna po drugiej, tak ze nie zdazylem kupić nowej i wymienilem na zwykle OSRAM i śżwiecą OK od 3 lat )
Wydaje mi sie, ze konstrukcja tych +30, +50 jest taka, ze mają mniejszą trwałość i tyle. Nie chce mi sie wierzyc, że komus swieci taka żarówka 3,5 roku. Jak Ci nie przeszkadza częsta wymiana + cena to zmianiaj WARTO. JerzyR PS. W nowym Accencie montowane sa OSRAM H4 zwykłe (u mnie) |