Podsufitka w 131 - regeneracja

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Pewnie wielu z Was ma w swojej 131 baldahim pod dachem- taki juz urok podsufitek w 131, ze gabka którą podklejony jest material do plyty z czasem po prostu rozpada sie. Ale jest na to rada, co prawda dosc pracochlonna (trzeba wyjac tylna lub przednia szybe i zdemontowac podsufitke) ale gra jest warta swieczki. wiec do rzeczy.

zaopatrujemy sie u tapicera w material na podsufitke - material powinien byc podklejony do gabki o grubosci ok. 1,5- 2mm. material sprzedawany jest z beli o szerokosci 1,4 m na metry bierzace po 35zl/metr. Ja kupilem materialu 2,5m bierzacego, ale mysle ze 2m spokojnie na dach i ty;lne slupki wystarcza. Procz materialu potrzebny bedzie klej- do plyt tekturowych (od 81 roku) w zupelnosci wystarcza 1 litr butaprenu, ktorego z oczywistych przyczyn nie polecam do plyt styropianowych. Plyte nalezy polozyc plasko, usunac z niej twarda szczotka resztki orginalnej gabki, posmarowac klejem i przylozyc material. W przypadku butaprenu polecam robic to na dwa razy tzn wpierw grubo posmarowac przednia polowe podsufitki , przykleic i to samo zrobic z tylna czescia. Po przyklejeniu calosci wywinac material z przodu i z tylu i takze go podkleic. Przydadza sie klamerki do przytrzymania materialu. Gdy klej wyschnie nozem do tapet wycinamy potrzebne otwory (na lempke sufotowa, daszki przeciwsloneczne itd) i montujemy sliczna, nowa podsufitke.

Wlasnie taka kuracje przeszla podsufitka do racinga i wyglada bardzo ladnie.

[ wiadomość edytowana przez: kosa131 dnia 2006-02-01 10:22:50 ]

siemka ja przy remoncie samochodu robilem takze podsufitkie. udalo mi sie ja wepchnac przez drzwi pasazera drastycznie ale jednak. a wykonamem ja ze skaji skoro podobnej koloru niebiewskiego przyklejona takze na budapren tylko ze powstaly faudy na zalamanicach ale mi sie podoba

Poka foty Kosa. Poka, poka

Ja mam styropian w obu dwudrzwiówkach i się zastanawiam jak to ugryźć Coś się wymyśli jak się cieplej zrobi

Cytat:
2006-01-30 20:32:18, -SerU- pisze:
Poka foty Kosa. Poka, poka Ja mam styropian w obu dwudrzwiówkach i się zastanawiam jak to ugryźć Coś się wymyśli jak się cieplej zrobi

fotek nie mam bo nie mam cyfrowki
a styropianowa robisz tajk samo tylko innym klejem

W argencie z tyłu też mam baldachim (robi klimacik)
Ale na wakacjach bede wszystko rozbebeszał i zastanawiam sie czy to poprostu poprawić (przyszyć) czy zakupić nowy materiał?.
Dajesz tam jeszcze jakieś wyciszenie? Czy tylko ta gąbka?
A jak wyjme przednią/tylną szybe to moge dać starą uszczelke?
(wiem że musze, bo nowych nie ma, ale czy nie bedze przepuszczac?).
Pozdro!

Uszczelki można dostać , przynajmniej w zeszłym roku proponowano mi przednią szybę do Argi za 300 zł + 100 zł uszczelka ( wszystko nowe ).

Serio?
Kiedyś pytałem Automatica to napisał że nie do dostania, może Ty masz jakieś sekretne źródełko?
Gdzieś na www jakiejś firmy widziałem szyby do argi ale adres sie zapodzial. Szyby mam, boje sie o uszczelki czy nie bedą przepuszczać. Wiec jakby przepuszczały to wtedy bede szukał nowych.
Bo będe wyjmował wszystkie szyby.
Ale tym sie zajme na wakacjach.
Wsadze podsufitke i potem szyby.
Sorki Kosa za OT.
Pozdrawiam!

wyjmij raczej tylnma szybe- jest gruba i harowana wiec trudniej ja zniszczyc przy demontazu. a uszczelki o ile nie sa twarde i sparciale mozna oczywiscie zalozyc ponownie.

Musze wymontowac wszystkie szyby niestety.
Przednia ma małą gwiazdke(chyba od kamienia) ale mam jeszcze drugą na zapas. Tylko ciekawi mnie jedno, czy moge ja wymontowac w taki sposób jak ze 125p czyli wypchnąć nogami od środka i ktoś złapie? Uszczelka wtedy sie nie przecina, ale nie wiem czy nadaje sie do ponownego założenia. powiedz mi jeszcze czy łatwo sie taką szybe zakłada? Bo wymontować to każdy potrafi
dzieki!
pozdro!

Jutro sie dowiem co do tych uszczelek i dam znać.

wlozyc jest tak samo prosto jak wyjać, tylko najwiekszy problem po wlozeniu jest z klinem (przynajmniej ja mialem z nim wielki problem)

bo klin wklada sie przed montazem uszczelki do nadwozia. wtedy nie ma zadnego problemu.

Cytat:
2006-01-31 17:11:18, Wik pisze:
Serio? Kiedyś pytałem Automatica to napisał że nie do dostania, może Ty masz jakieś sekretne źródełko?

jeśli to nadal problem do poszukam uszczelki (używki) na przód dla Ciebie !!! A do klejenia podsufitki do styropianu jest dobry klej w marketach -taki w pomarańczowej butli z niebieskim zaworkiem - syntetyczny-unniwersalny ,regenerowałem w poldomacie na czarno sufit styropianowy .

Dzięki, narazie to jeszcze nie jest problem.
Jeszcze nic nie rozbierałem i dopóki tego nie zrobie, i nie złoże spowrotem nie bede wiedział. Chciałem sie tylko zorientować czy nie bedzie ciekło jak założe starą, a jak bedzie to czy da sie kupić nową. Nie kłopocz sie, nie ma pośpiechu. Jak będą szły prace to napewno napisze i jak bede coś potrzebował to też.
A z tym klinem to jak>? Najpierw klin do nadwozia a potem szybe w uszczelke?
Zaczynac wkładanie od góry czy od dołu? Raz już próbowałem wkładać szybe przednią ale Tata mnie straszył ze rozwale i musiałem spasować....
dzięki!

pozdrawiam!

Cytat:
2006-02-01 09:47:49, Wik pisze:
A z tym klinem to jak>? Najpierw klin do nadwozia a potem szybe w uszczelke? Zaczynac wkładanie od góry czy od dołu? Raz już próbowałem wkładać szybe przednią ale Tata mnie straszył ze rozwale i musiałem spasować.... dzięki! pozdrawiam!

uszczelke zakladasz na szybe, wkladasz w uszczelke klin, wkladasz sznurek w odpowiednie miejsce , przykladasz szybe do nadwozia i ciagnac za konce sznurka wywijasz krawedzie uszczelki (sznurek powinien byc tak zalozoby zeby krzyzowal sie na srodku na dole, wiec zaczunasz zakladanei od dolu. Przydatna jest druga osoba do dociskania szyby do nadwozia w czasie montazu.

Kosa ciekawy pomysł na zmiane podsufitki samemu spokx przyda sie ta wiedzapozdro

mam jeszcze jedno pytanie - ile dokladnie potrzebuje materiału na sam sufit? i czy jest jakis tanszy materiał?.
na czy sie trzyma podsufitka? na lampce, uchwytach i osłonach przeciwslonecznych?

Odkopuje

wydarłem dzis podsufitke i okazalo sie ze niby jest ok, aczkolwiek jest nieco pogięta, czy wasze rowniez byly pogiete? jesli nie to jaki jest sposob na usztywnienie tej dykty?

i jeszcze jedno pytanie odnosnie kleju. czy klej uniwersalny bedzie dobry? czy po jakims czasie znow bede miał baldachim?

Moja plyta tez idealnie prosta nie jest, ale jakos szczegolnie mi to nie przeszkadza. Co do kleju- co to znaczy uniwersalny? Nie ma klejow do wsyztkiego! Do plyty z prasowanej tektury z czystym sumieniem moge polecic budapren

a dlugo bedzie smierdziec?