MotoNews.pl

PROPAN

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
PYTANKO czy w pojezdzie jakim jest samochód osobowy z instalacja lpg da sie zasilac paliwem zastepczym propanem i z jakimi skutkami

Nie dalej jak wczoraj, ktoś zapodał linka do artykułu z Motoru o LPG. Tam Masz napisane co i jak. Skutki widoczne od razu to zwiększone spalanie i mniejsza moc auta. W/g testu Motoru są stacje gdzie sprzedaje się praktycznie czysty propan .

Cytat:
2006-01-31 07:27:15, Danek pisze:
Nie dalej jak wczoraj, ktoś zapodał linka do artykułu z Motoru o LPG. Tam Masz napisane co i jak. Skutki widoczne od razu to zwiększone spalanie i mniejsza moc auta. W/g testu Motoru są stacje gdzie sprzedaje się praktycznie czysty propan .

Chyba coś ci się pomyliło z butanem, który daje dokładnie opisane wyżej efekty.
Propan jest dużo droższy od butanu i nigdzie na stacji czystego propanu nie dostaniesz. A na stacjach oszukujących klientów dostaniesz właśnie czysty, albo prawie czysty butan. Efekt: auto ledwie zipie i dużo pali.

Tak, tak, mi i paru rzeczoznawcom współpracujących z motorem i jeszcze kilku osobom .
Weź se przeczytaj ten artykuł, a potem pogadamy.

Witam.
Danek czysty propan to jest do zapalniczek.
Jakby stacje tankowały czysty propan to tankowałbyś go w cenie prawie benzyny.

Cytat:
2006-02-01 12:59:03, Danek pisze:
Tak, tak, mi i paru rzeczoznawcom współpracujących z motorem i jeszcze kilku osobom . Weź se przeczytaj ten artykuł, a potem pogadamy.

Croma, czytałeś ten artykuł? Na jednej ze stacji LPG próbka gazu zawierała prawie czysty propan techniczny (95%), reszta to jakieś związki siarki i inne syfy. Rzeczoznawcy podejrzewali, że gościu przetoczył propan z butli do zastosowań technicznych. Ja myślę, że pewnie gdzieś zostały "skrojone", bo wiem, że propan jest droższy.
Natomiast ja odpowiadałem na zarzuty Ramboosta dot. jego uwag co do "wydajności" i liczby oktanowej propanu.

co do gazu do zapalniczek to stosuje sie tez izobutan

Cytat:
guttek
Wysłany: 2006-02-02 10:13:21

co do gazu do zapalniczek to stosuje sie tez izobutan

No właśnie mam przed sobą gaz do zapalniczek ronsona i tu pisze: butan UN 1950.
Cokolwiek to znaczy, wygląda na to, że to jest jakiś tam butan .