MotoNews.pl

Skrzynia biegów, wybija IV

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Posiadam Toyote Corolle 1332cm3 z 1998r.
Mam problem ze skrzynią biegów.
W czasie jazdy wyskakuje mi czwarty bieg - dlaczego?.
Byłem w serwisie ASO, powiedzieli bez zagladania że mi to naprawią za 1500 zł.
Nie chcieli powiedzieć co jest do wymiany, tylko że koszt wyniesie 1500 zł i tyle. Mój kolega miał podobny problem z Audi. Zwykły mechanik wszedł pod podwozie cos pogrzebał, poprzykrecał i mu to naprawił. Zapłacił 50 zł.
PROSZĘ O POMOC, CO TO ZA PROBLEM I JAK MOZNA GO USUNĄĆ.

[ wiadomość edytowana przez: cesar dnia 2006-01-31 23:02:57 ]

A gdzie byles w ASO, nowak, anwa....?

Witaj,

jestem na bieżąco
Kilka dni temu pisałem tu w sprawie wyskakującej piątki w mojej Avensis.
Sprawa u mnie wygląda tak:
- zużyciu uległo koło zębate V-biegu oraz przesuwka (czymkolwiek ona jest)
- te dwie części -- a są dostępne tylko oryginały!! -- kosztują razem ~450zł
- diagnoza była taka sama w ASO i u prywaciarza! Zresztą i jeden z forumowiczów napisał właśnie o wytarciu koła zębatego.
- do tego dochodzi demontaż skrzyni biegów, który jest bardzo kosztowny gdyż robocizna to 600zł w zwykłym warsztacie lub >1000zł w ASO.
- jest jednak JEDNO ale!!!!! Podobno u mnie da się wymienić w/w części bez rozbierania całej skrzyni, bo dostęp będzie przez jakąś boczną pokrywę skrzyni. A WTEDY robocizna to tylko 150zł

Podsumowując, po rozmowie z właścicielem warsztatu stanęło na 700zł za całość, wliczając nowy olej w skrzyni.

Taki jest plan! Plan, bo naprawa zacznie się w piątek. Na razie zostały zamówione części w ASO.

A co do przypadku Twojego kolegi, to pewnie poprawili mu sterowanie czyli to coś co idzie od dźwigni, którą poruszamy jako kierujący do skrzyni -- mówią na to wodziki lub linki.
Czy takie coś masz w swojej Rolce, to nie wiem.
W Avensis czegoś takiego PODOBNO nie ma, więc nie ma co regulować.

Mam nadzieję, że pomogłem cokolwiek.

Pozdrawiam
Grzesiek

czyli jednak dobrze pamiętałem. a z Twojej wypowiedzi wynika jak wielki postęp technologiczny jest w Toykach : główna zasada : "skoro działa, to po co zmieniać". Dokładnie to samo mi mechanik mówił u mnie : jak cokolwiek z 5 biegiem, to wystarczy odkręcić pokrywkę z tyłu skrzyni i wszystko jak na dłoni tyle że moja jest 1992 a Twoja chyba 2001 nie?

cesar : za darmo niestety nie będzie. rozejrzałbym się za kołem z jakiegoś rozbitka, jeżeli chcesz tanio. ale przy tym roczniku warto zainwestować i zmienić trochę styl jazdy : używać wszystkich biegów pzdr

Cytat:
2006-02-01 18:40:12, marcinm pisze:
czyli jednak dobrze pamiętałem. a z Twojej wypowiedzi wynika jak wielki postęp technologiczny jest w Toykach : główna zasada : "skoro działa, to po co zmieniać". Dokładnie to samo mi mechanik mówił u mnie : jak cokolwiek z 5 biegiem, to wystarczy odkręcić pokrywkę z tyłu skrzyni i wszystko jak na dłoni tyle że moja jest 1992 a Twoja chyba 2001 nie?

Moja Avensis narodziła się 22.11.1999 roku

Dziękuje za odpowiedź i Pozdrawiam.
Nadmieniam jeszcze, ze wystarczy iz lekko ten bieg przytrzymam, połoze na nim rekę i już nie wyskakuje.