| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sova Miłośnik FSO POLONEZ 1,4 Coupe olkusz | 2006-02-01 16:59:24 Witam, mialem wypadek w pracy w którym moja dłoń została dosyć poważnie uszkodzona. Pracuję na umowę zlecenie ale w stałym miejscu i na określonym stanowisku. W związku z tym mam pytanie jakie świadczenia mi przysługują, bo od czytania ustaw i aktów prawnych mam mętlik w głowie...
Jeśli ktoś zna się na prawie pracy lub ma podobne doświadczenia proszę o odpowiedz pozdrawiam |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2006-02-01 17:01:39 co się stało w dłoń? |
Janek_125p Miłośnik FSO Fiat 125P Pavulon Team :D | 2006-02-01 17:24:24 Mi sie wydaje, że to jest tak jak byś był nie wiem, na studiach itd.. wiec w moim przypadku wyglądało to tak, że bierzesz ze szpitala, przychodni obdukcje lekarską. Czyli opis, co Ci się stało jak to wygląda itd. Taki lekarz musi Ci wypisać zwolnienie z pracy. I pisze Ci nie wiem miesiąc załóżmy. Ty bierzesz te kwitki zasuwasz do pracodawcy i pokazujesz mu, o co chodzi i że za miecha wrócisz. Oczywiście informujesz go o tym, że chcesz odszkodowania i żeby podał Ci adres waszego, ubezpieczyciela. Oczywiście szef musi Ci płacić. Wiadomo mniej, ale musi Ci dawać jakiś hajs. Od momentu wypadku masz rok czasu na stawienie się do ubezpieczyciela.. Nom chyba, że coś się zmieniło. Idziesz tam ze wszystkimi papierami i oni Ci tam albo odrazu proponują kase albo podadzą Ci termin kiedy masz sie stawić na komisje lekarską. Tam trochę po udajesz i dadzą Ci kase. Jak ręka jest tak uszkodzona, że nie ma możliwości przywrócenia Ci w 100% jej zdrowia to komisja przyzna Ci rentę. Stawiasz sie do Szusu pokazujesz dowód. Podajesz numer konta i co miecha spływa Ci kasa. |
sova Miłośnik FSO POLONEZ 1,4 Coupe olkusz | 2006-02-01 17:31:23 dokładniej to straciłem kawałek jednego palca a drugi jest połamany i poszyty.
a problem jes w tym że to umowa zlecenie, ale zus płacony jest. no i ciekawi mnie czy tu nie ma jakichś chaczyków. |
Janek_125p Miłośnik FSO Fiat 125P Pavulon Team :D | 2006-02-01 17:39:33 Tutaj wydaje mi sie, że jest jeden qruczek. Mianowicie taki, że jeżeli w firmie gdzie jesteś normalnie zatrudniony dojdzie do jakiegoś wypadku. To ktoś musi zbadać, czy ten wypadek nie był spowodowany zaniedbaniem firmy, czy też po prostu nieszczęściem. A że w tej roli Ty występujesz jako firma jedno osobowa, to firma która Cię wynajmuje nie musi się martwić takimi sprawami a wszystkie koszty ponosi Twój ubezpieczyciel. |
PLUS98 Miłośnik FSO POLONEZ CARO+ 1.6 GLI WRZEŚNIA | 2006-02-01 17:46:38 To niestety Janek_125p nie jest takie proste! Trzeba zacząć od sporządzenia protokołu z wypadku. Musisz dokładnie sprawdzić w ZUS (infolinia) jakie świadczenia Ci przysługują z uwagi na rodzaj zatrudnienia. Musi być powołana komisja w skład której wchodzą prac. zakładu pracy do potwierdzenia wpisu w kartę wypadku. Oczywiście musisz mieć papiery od lekarza. Po całkowitym zakończeniu leczenia wezwany będziesz na komisję lek. ZUS i ona określi wysokość odszkodowania które ci wypłaci, nie pracodawca!
Po rozpatrzeniu kto był winien wypadku ( jeśli jest spór to rozstrzyga to Państwowa Inspekcja Pracy gdzie również taki wypadek musi być zgłoszony oraz musi być zrobiony wpis do zakładowej książki wypadków przy pracy. Jeżeli wypadek nastąpił z winy pracodawcy to możesz oprócz odszkodowania z ZUS dochodzic odszkodowania na drodze cywilnej i skorzrzystać z OC firmy pracodawcy (czasem nie potrzeba nawet sądu) Trochę zachodu jest ale wszystko powinien załatwić pracodawca. Jakby miał problemy to dzwonisz do Państwowej Inspekcji Pracy i oni go ustawią. Jestem pracodawcą i przerabiałem wypadek u siebie. |
sova Miłośnik FSO POLONEZ 1,4 Coupe olkusz | 2006-02-01 18:11:38 Dzięki za odpowiedzi!
Plus98: a orientujesz się, czy to wsystko wygląda tak samo w umowie - zleceniu? jutro sie przejde do zusu, mam nadz że wszystko sie w miare łatwo załatwi i bez awantur. |
PLUS98 Miłośnik FSO POLONEZ CARO+ 1.6 GLI WRZEŚNIA | 2006-02-01 18:39:02 Tak zrób idź do ZUS i do PIP zadzwoń oni najlepiej wiedzą. |
DoliN Miłośnik FSO zdrapek JGA / KAT | 2006-02-01 19:28:31 Podlaczam sie pod temat, wlasnie mialem wypadek firmowym autem, ale napisze pozniej bo musze sie cos napic dla kurażu na uspokojenie... |
PLUS98 Miłośnik FSO POLONEZ CARO+ 1.6 GLI WRZEŚNIA | 2006-02-01 19:36:50 Proszę nie mylić świadczenia pracy na Umowę Zlecenie z działalnością usługową czyli samozatrudnieniem (własna firma ) bo to dwie różne rzeczy! |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2006-02-01 19:46:36
wypadek tzn ze są ranni |
DoliN Miłośnik FSO zdrapek JGA / KAT | 2006-02-01 20:36:38 Uff, pomieszało mi się w głowie od myśli.
Rannych nie ma, ranna jest moja duma, 8 lat bez wypadku a tu takie coś... jechałem firmową pandą, z lekkiej górki ok 30km/h, nagle sam lód. Właśnie wjeżdżałem na most kiedy tył mojego auta zaczal mnie wyprzedzac. Nawet nie zdążyłem skontrować i pirdut w barierkę mostu przodem. Metalowa kratka mostu urwała się i spadła piętro niżej - na szczęście nie trafiła w żadne auto jadące poniżej. Odbiłem się przodem i auto obróciło, ale tyłem już nie walnąłem bo zdążyłem skontrować. Ja mam takie pytanko: Auto oczywiście nowe (2005) i ubezpieczone, ale czy jeśli nie powiadomiłem policji o wypadku, i jeśli auto nie pojechało od razu do ubezpieczalni, to czy ubezpieczenie będzie wypłacone, jeśli auto pojechało od razu do warsztatu? Mam taką czarną wizję, że szef wystawi mi rachunek, a wtedy to po prostu kaplica |
Julo Miłośnik FSO zakrzywiający czasop ... Kraków | 2006-02-01 21:13:16 Ja oprzyznaje sie odrazu ze ie czyalem poprzedniech (wszystkich) odpowiedzi,. ale jako ze na foinaNSACH OSTATNIO OBLICZALEM PODAEK, to wiem, ze za mowe zlecenie i ak placisz skladke na slozbe zdrowa, wiec masz ubezpecznie zdrowotne - co za ym idzie za to przuysluguje ci wolne (kle to nie wiem), a przede wszystkim odszkdowanie |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2006-02-01 21:52:10
na Boga ludzie rozróżniacie KOLIZJE, STŁUCZKĘ od WYPADKU !!! |
KraseK Miłośnik FSO E34 525i / E30 318i Bialystok | 2006-02-01 21:56:12 Ja miałem wypadek autem klienta przy ok 90km/h i z ZUS-s dostałem........ 0% uszczerbku na zdrowiu!! |
KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2006-02-01 22:05:10 Chlopaki, to nie watek o wypadku, ani kolizji autem, wypad stad! Kolega ma bardzo powazna prosbe i chce porady na temat.
Wypadek to wypadek, nie wazne, czy jestes zatrudniony przez firme na umowe o prace/zlecenie/o dzielo, czy moze jestes kontraktorem. Jutro jak nie zapomne, to przejrze dokladnie przepisy BHP, bo mam najnowsze w biurku w pracy. Kwestii odszkodowania itp nie znam, ale wiem na 100%, ze powinien powstac raport stwierdzajacy przyczyne bezposrednia wypadku, kwalifikujacy ten wypadek i zawierajacy odpowiednia akcje, aby w przyszlosci uniknac takich zdarzen. Wiem, bo niestety niedawno sam musialem taki robic po pseudo-wypadku kontraktora-symulanta na moim projekcie. |
KraseK Miłośnik FSO E34 525i / E30 318i Bialystok | 2006-02-01 22:24:24 Kiler spoko wszystko na temat.
Był sporzadzany protokuł wypadku. Były spisywane zeznania swiadków. Była opinia osoby bezstronnej o koniecznosci odbycia jazdy próbnej. Komisja w ZUS-ie była po 2,5 miesiaca od wypadku. I g.... mi przyznali. A plecy do tej pory bola.... |
rdt cinquecento nieruchome Radom | 2006-02-01 22:32:28
Life zapomniales o jednym - o zdarzeniu drogowym - jest tylko jeden samochod i powiedzmy ze rozpieprzyl zawieszenie bo byla dziura na drodze - to wlasnie jest zdazenie drogowe co do sprawy o ktorej jest post : czy byles ubezpieczony ale nie w zusie tylko dobrowolnie??? z tego co wiem jezeli nie byles to niestety przysluguje Ci tylko chorobowe - platne 80% przez 14 dni a powyzej platne 100% bo do tego jest ubezpieczenie zdrowotne zebys za lekarza nie placil a nie do odszkodowan - ktos napisal ze jezeli wypadek mial miejsce w pracy to powinien bvyc protokół z wypadku - zgadzam sie w 100% - czy byl jakikolwiek BHP-owiec na miejscu wypadku i opowiadales mu co sie stalo ? czy byl protokół spisany ?? jeśli nie to watpie czy nie bedzie tak ze ktos stwierdzi ze wypadek mial miejsce z Twojej winy i wtedy dupa kolega Plus powiedzial zebys zadzwonil do PIP - moim zdaniem rewelacyjny pomysl i tak bym postapil - aha - jak ty piszesz skoro masz polamanego palucha a drugiego bez kawałka???? |
sova Miłośnik FSO POLONEZ 1,4 Coupe olkusz | 2006-02-02 00:47:22
-mam opłacony zus więc jestem w miare spokojny -protokołu nie było,behapowca żadnego tam niema gdyż pracujemy na umowe zlecenie bez nadzoru (w zasadzie to ja miałem mieć na wszystko oko... ech ) wypłata uzależniona od przerobu. kto zawinił, bo ja wiem, chłod zmęczenie i chwila nieuwagi
w PIPie mam kuzynke mówiła ze w razie problemów dzwonić ale mam nadzieje wszystko załatwić delikatnie bez awantur
- pisze tylko leewa ręką, jakoś się da nawet mi już sprawnie idzie
no cóż myusze się pobawić w mańkuta pOki co sprawy idą dobrze, szef mimo ze nie ma obowiązku (umowa zlecenie) zobowiązał sie wypłate dawać i pokryć leczenie, bardziej sie boje jak to z ZUSem bedzie Dziękuje wszystkim za rzeczowe odpowiedzi i prosze o dalsze konkrety dysponujących wiedzą
pozdrawia lewą ręką |