Spalanie Astry 1,6 16V i poprosze o jakies opinie!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!
Mam pytanie dotyczące spalania auta. Ile pali Astra 1,6 16V. Jestem posiadaczem asterki od nie dawna i nie wiem ile pali Ciezko sprawdzic jezeli nie ma gazu, nie chce wyjezdzac do końca paliwa poniewaz uwazam ze to bez sensu!!!! A po za tym nie chce tego syfu ze zbiornika!!!! Znow zatankowalem na FULL przejechalem 100 km i znów zatankowalem na FULL no to niestety za kazdym razem co tak robie to inne dane mi wychodzą!!!!

[ wiadomość edytowana przez: Esklep_1981 dnia 2006-02-02 17:07:37 ]

Witam - moja astra 1.6 16v - wersja 101KM - pali tak : trasa 5.4L , miasto 8.2L - tankowane do pełna i przeliczane. Mam na myśli spokojną jazdę. O gazie nie piszę bo nie widzę takiego pytania.

Hi,
bena: ok 7-7,5 trasa (do ok 130)
niecałe 11 miasto
bolciu jak ty to robisz, że tak mało ci spala (wiem, wiem "spokojna jazda''). Próbowałem jeżdzić nawet "na emeryta" i wychodziło mi tylko litr mniej ale tak się nie dało jeżdzić...

Witam ponownie!!! Niestety mi wyszlo okolo OD 10 l. DO 12,8 przy jezdzie energicznej ale BEZ SZALEŃSTW!!! poniewaz mialem zatankowane na fula i jak drugi raz zatankowalem to w tym momencie odskoczyło!!! Ale przyciskajac dalej weszlo na max. 12,8 poprzednie tez mialem na Full!!!! BOLCIU Jak Ty to robisz min. jakie mi wyszlo to 6,8 na trasie jadąc do 110 a do 130 wyszlo 7,8.

Apropo jakie macie zdanie na temat asterki??? ile czasu ja macie???

Jak ja to robię ? Nic nie robię. Ja też byłem zaskoczony tym spalaniem, w końcu przesiadłem się z dużego fiata Najważniejszym było to że nie przekroczyłem 100km/h - nowe auto, dziecko na pokładzie. Nie miałem pojęcia że tylko lekko ponad 5 litrów. Jechałem ze Szczecinka do Malborka ( ja , żona i dziecko ), zahaczyłem jeszcze rodzine z boku w sumie wyszło przy ponownym tankowaniu do pełna zaraz po powrocie na tej samej stacji w Szczecinku 21,5 litra przy odległości licznikowej 398km - wynik 5.4L/100km. Nie mam żednego powodu żeby coś tu ściemniać - tak wyszło. Próbę przeprowadziłem również w mieście - wyszło około 8l/100 - nie pamiętam już dokładnie. W tej chwili jeżdżę na gazie i beny nie przeliczam. Wszystkie pomiary zużycia paliwa przeprowadziłem w czerwcu. Jeśli chodzi o samą astrę to mogę powiedzieć że jest autem naprawdę bezawaryjnym. Nie psuje się. Mnie jeszcze nie zaskoczyła zepsuciem się. Jedyne co mnie drażni to spalanie oleju - z tego co mi powiedziano mam do wymiany uszczelniacze. Poza tym wszystko gra. Mróz jej nie groźny

[ wiadomość edytowana przez: bolciu dnia 2006-02-04 16:29:54 ]

Pozazdrościć cierpliwości czyli lekkiej nogi...

A jak spalanie na gazie?
U mnie wychodzi od 9 (mój rekord na trasie) do 11 (prędkość stała ok 180) a w mieście od 11 do 13- 13,5. Mocne deptanie to już wynik ok 15l gazu.
Co do awaryjności:
Nie zawiodła mnie. Jeśli się tylko dba o nią (pewnie jak i o każde auto) to nie ma problemów.
Zauważyłem, że zużycie oleju mocno wzrasta gdy się "kręci" wysoko (do 4-6tyś) ale podobno 16v tak mają, że lubią olej. Jednak nadal mieści mi się w oplowskiej normie

Miałem niedawno Astrę 1.6 16V (teraz Corsa 1,2 16V). Przejeździłem nią około 55 tys. Spalanie najżniższe jakie udało mi się uzyskaĆ to trasa Rzeszów - Warszawa dość ostra jazda czasami pod 150 km/h i spowrotem bardzo spokojna maz 110 km/h klima przez 50% trasy. W sumie około 600 km w dwie osoby i bagaż wyszło 5,7. Myślę, że przy spokojnej jeździe bez ostrych przyspieszeń spoojnie w 5,5 l/100 się można zmieścić. Maksymalnie spalił mi 9,5 l/100 zimą przy 60% miasto i 40 poza miastem. Średnio w skali roku mogę przyjąć 7,5-8 przy 50/50 miasto i poza miastem.
Generalnie dobre osiągi (ale wtej kalsie są lepsi), badzo dobra elastyczność. Co do spalania oleju to niestety palił nawet 0,5l na 1000. Winne zapieczone pierścienie, po naprawie przestał "brać" olej. Niestety silnik dość skomplikowany i czasami różne drobiazgi mu doskwierały, najczęściej EGR jak u większości.

Hym moze i ja sie wypowiem astre mam od niedawna bo od pazdziernika 2005 spalanie max 9,5 litra beny przy zimowych temperaturach i mało oszczednej jezdzie nie umiem chyba jezdzic jak dziad Trasy nie sprawdziłem bo nie było okazji.
Jak ja mam zrobiłem 4 tys. i zero usterek oprocz popsutej wycieraczki tylnej ktora juz taka była (ponoc to czesta awarija w astrze) pozdro

Dwa dni temu tankowałem gaz od zera ( wykręcałem pływak bo coś stukało ) i wlałem za 20zł - coś koło 9L - dziś zatankowałem bo jechałem w trasę po przejechaniu 93km - także coś tam jeszcze było a więc nie pali 10ciu litrów gazu. A jaka w końcu jest ta oploska norma spalania oleju ?

Zużycie (niekoniecznie spalanie ) oleju może wynieść do 0.075 l na 100km; tak w instrukcji widnieje.