MotoNews.pl

Punto II kasowanie ustawień ECU silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich na forum

Mam pytanie dotyczące samochodu mojego kolegi jest to Punto II silnik chyba 1.2 z 2004 instalacja Diego. Problem ciągnie się od momentu założenia instalacji tzn. od czasu do czasu po wciśnięciu sprzęgła lub wrzuceniu na luz obroty niebezpiecznie falują i czasami silnik gaśnie, po przejechaniu kilkuset kilometrów zapaliła się kontrolka awarii silnika po skasowaniu błędu w serwisie fiata okazało się że jest coś nie tak z sondą lambda. Błąd ten uaktywnia się cyklicznie co kilka dni. Gazownik który zakładał instalację miły Pan który niestety za cholerę nie zna się na usuwaniu takich problemów założył emulator OBD II ale jak się okazało po wizycie u mojego znajomego gazownika źle podłączył emulator . Znajomy podłączył komputer serwisowy i stwierdził że silnik dostaje złą mieszankę (nie pamiętam jaki to był parametr ale powinno być maksymalnie -10% a jest między -29% a -40%).
Domyślam się że ECU silnika zaadoptowało się do złych ustawień ECU instalacji gazowej jeżeli się mylę to poprawcie.
W związku z tym mam pytanie czy złe ustawienie mieszanki przez ECU silnika może powodować zapalenie się kontrolki awarii silnika i czy może to powodować gaśnięcie silnika jak jest na luzie??

Jak skasować ustawienia ECU silnika ?? akumulator był odpinany na noc i to nic nie dało, czy jest jakiś magiczny sposób na doprowadzenie do ustawień standardowych tak aby po poprawnej regulacji instalacji gazowej nie powtórzyła się sytuacja z rozjechaniem ustawień ECU silnika

To jest typowe złe skalibrowanie instalki, Fiaty są bardzo czułe na skład mieszanki. Z tego co piszesz są za duże dysze wtryskiwaczy powinny być 1,8mm. Masz rację ECU ma złą adaptację!!!
Co trzeba zrobić:
- odłącz klemy aku na 15min.,
- po ponownym podpięciu aku rozgrzej silnik do co najmniej 50* i przytrzymaj gaz na 3000rpm przez ok. 20-30sek,
- po założeniu dysz 1,8mm (w przypadku Matrix'ów) wykonaj autokalibrację na LPG za pomocą Akme 1,3 dla Matrix'ów parametry początkowe nachylenie i offset to 1-1
- jeśli autokalibracja wyjdzie pomiędzy 0,75-1,25 to dysze są dostatecznie dobrane,
- następnie wykonaj mapę drogową
Aha po ponownym podpięciu aku nie przełączaj na lpg bo będzie to samo, ECU zaadoptuje się do złych ustawień lpg (prawdopodobnie wzbogacenie segmentów jest złe)
I musi być ok

[ wiadomość edytowana przez: orfeusz dnia 2006-02-02 20:29:10 ]

Witam.
W Fiacie nie skasujesz bledów odpieciem klemy- tylko serwis i żaden emulator OBD.

Cytat:
2006-02-02 21:26:53, croma1 pisze:
Witam. W Fiacie nie skasujesz bledów odpieciem klemy- tylko serwis i żaden emulator OBD.

Błędów nie skasujesz ale adaptację ECU tak, po podłączeniu aku i "złapaniu" mapy Pb samochód musi dobrze pracować zanim zaczniesz regulację LPG inaczej serwis i trzeba skasować błędy ECU egzaminerem.
Zgadza się Diego w punciaku pracuje bez żadnych emulatorów!

[ wiadomość edytowana przez: orfeusz dnia 2006-02-02 21:37:28 ]

Cytat:
2006-02-02 20:25:21, orfeusz pisze:
Z tego co piszesz są za duże dysze wtryskiwaczy powinny być 1,8mm.

Potwierdza to opinie mojego znajomego że dysze są za duże.
Właśnie sobie pomyślałem że emulator OBD jest tylko "urządzeniem uspokajającym sumienie właściciela samochodu" bo kasuje tylko błędy i powinien być niepotrzebny po prawidłowej regulacji kompa gazu.

orfeusz życzę CI sukcesu w resecie autoadaptacji ECU w Punciaku po odpięciu klemy.

Cytat:
2006-02-02 21:32:53, orfeusz pisze:
Błędów nie skasujesz ale adaptację ECU tak, po podłączeniu aku i "złapaniu" mapy Pb samochód musi dobrze pracować zanim zaczniesz regulację LPG inaczej serwis i trzeba skasować błędy ECU egzaminerem. Zgadza się Diego w punciaku pracuje bez żadnych emulatorów! [ wiadomość edytowana przez: orfeusz dnia 2006-02-02 21:37:28 ]

Każdy serwis mi to mówił, do tego stopnia, że gaziarze, po których poprawiałem instalkę chcieli założyć przekaźnik odcinający ECU dla skasowania za każdym razem gdy wyłącze samochód adaptacji ECU do źle ustawionej instalki. Może się nie zrozumieliśmy i chodzi Ci o coś innego u mnie to akurat działa...