MotoNews.pl

Dwie butle w samochodzie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Chce zamontować w swoim samochodzie drugą butle.
Mam już jedną włożona zamiast koła zapasowego i chciałbym wrzucić do bagarznika jeszcze jedną walcową. w kole mam 40L ale ostatnio wchodzi około 30 dla mnie to za mało, jeżdże bardzo dużo, czasami tankuje nawet 3 x dziennie. Chce wrzucić 60L tylko nie wiem jak to ze soba połączyć i gdzie wstawić trujniki?

Witam.
Zgodnie z przepisami musisz mieć do kazdej butli osobny wlew.
Wyjscia gazu z butli mogą być trójnikiem połaczone lecz musisz mieć w kabiniem możliwość przełaczenia poboru gazu z każdej butli osobno.

czy w trakcie tankowania żeby napełnić dwie butle będę musiał korzystać z 2 wlewów? czy jednym wlewem napełnie do pełna obie butle tak jakbym tankował każdą z osobna? Jeśli oczywiście będą połączone trójnikiem. No i gdzie ten trójnik zamontować?? na którym przewodzie? i jeszcze jedna sprawa czy musi mi to podbić jakiś zakład zakładający instalacje gazowe. Chciałbym to zrobić sam. Myśle że nie będę miał z tym większych trudności, no chyba, że się mylę i jest to coś skomplikowanego

mysle ze chcesz zamontowac uzywany zbiornik ale nie w tym rzecz musisz miec oddzielne zawory do tankowania a to ze wzgledu na roznice pojemnosci i zawory ograniczajace rozumiesz chyba w momencie gdy napelni sie mniejszy zbiornik gaz i tak bedzie wtlaczany co moze spowodowc przetankowanie sytuacjia grozna latem druga sprawa niemozesz kozystac z obu butli naraz najpierw jedna potem druga trzeba wiec przerobic elektryke

A jednak się okazuje że nie jest tak prosto jak miało być. elektryka to dla mnie wyższa jazda. Tak więc pozostawie to gaziarzowi który się zna. Wielkie dzięki za wszystkie uwagi i porady.