MotoNews.pl
6 Zamarzanie centralnego zamka (134286/267)

Zamarzanie centralnego zamka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko. Czy komuś w Omedze B podczas mrozów blokuje centralny zamek, zwłaszcza w drzwiach przednich. U mnie przy temp. poniżej -10 stopni zamarza centralny ale tylko w drzwiach przednich. Oczywiście samrowanie, płyn hamulcowy w zamki i inne zabiegi już przećwiczyłem. Zamki chodzą dobrze i nie zamarzają a jednak guziki przednie nie wyskakują do góry. może ktoś już przerabiał ten problem

hej! ja miałem ten sam problem, ale juz ustąpił i wydaje mi sie ze była to wina wilgoci. Przed mrozami myłem autko i moze cos w siłowniczkach zostało i przymarzało. Ale to takie moje spostrzeżenie

Gogo jakie masz siłowniki???

Te działające na 4 atm nie wyrabiają przy takich mrozach.
Ja mam założone 6 i też są za słabe, chyba trzeba zmienić na mocniejsze.

Choć mam tylko Vectrę A, ale problem ten sam.
Przy mniejszych mrozach mechanika zamka elektryczego działa, ale już przy większych - tylko ręcznie.

Sławk ja nie wiem jakie te siłowniki tam są. Nie rozbierałem. Wiem, że to wina siłowników, bo zameczki nasmarowałem i chodzą jak w zegarku. Coś czuję, że trzeba będzie drzwi porozbierać i dostać się do tych siłowników. jak jest bdo -10 stopni to jeszcze jeszcze, ale powyżej to KUPA.

pozdro

To wilgoć, siłowniki nie działają podciśnieniowo, są mechaniczne.
Pojechać do ciepłego garażu, zostawić na noc i powinien byc spokój

Cytat:
2006-02-05 21:52:46, JanuszGnitecki pisze:
Pojechać do ciepłego garażu, zostawić na noc i powinien byc spokój

hehe tylko skąd wziąć nagle garaż i to jeszcze ciepły ?
Mam ten sam problem i nic mi innego nie pozostaje, jak czekać na cieplejsze dni. Oby do wiosny...

W przypadku wawy polecam podziemny parking w Blue City. Podjechać w sobotę rano, opękać z małżonką zakupy, kursowanie po sklepach z ciuchami. Po paru godzinach portfel lżejszy, ale za to auto wysuszone i central działa. Sprawdzone

ja mam siłowniki 3.5kg i jest to samo. otwieram auto kluczykiem, pomacham w lewo i w prawo to za którymś razem zaskoczą wszystkie siłowniki. Ale i tak za chwilę jest to samo. Z pilota nie ma szans, żeby otworzyć zamki.

pzdr

[ wiadomość edytowana przez: scoodie dnia 2006-02-08 15:09:11 ]

Dobrze wam mówić
wsiąść do auta pojechać do ciepłego garażu lub na parking w budynku itd

kiedy ja od temperatury -10 nie mogę otworzyć auta. Nawet próby kluczykiem nic nie dają. Guziki nie wyskakują, czasem otwiera się tył to wówczas włażę od tyłu odpalam auto - ogrzewanie na max i czekam
ale cyrk

Miałem podobnie w Agili jak mnie baba umyła auto na początku stycznia - przyszły mrozy i central cos tam kwikal i nic - nawet se kluczyka wetknac nie moglem . Wzialem wtedy przdluzacz, farelkę, rozebrałem tapicere w drzwiach i hajcowałem ze 3h w stronę zamka - nie powiem - pomogło - przy -23 drzwi od kierowcy otwierały się z pilota.

u mnie w calibrze jest to samo. zamarzają siłowniki... poprostu podczas dużych mrozów nie zamykam auta... a jak zamknę to się potem gimnastykuję... zima się kończy podobno więc problem niebawem zniknie

Kolego GoGo ,na Twoim miejscu to ja bym siłownikom dał spokuj bo to nie one zamarzaja gdyz małoprawdopodobne aby tam sie woda dostała do nich bo nawet jezeli byłaby w nich woda to zaraz szlak by je trafił czyli jak to sie mawia było by w nich zielono,a zamarzaja zamki gdyz umycie i posmarowanie wiele nie zmieni najlepiej jest wymyc zamek i popsikac WD-40(sprawdzone)zadne inne dziadostwo ,oleje, smary itp.,a juz najpewniej jest jezeli uszczelka szyby nie przepuszcza wody do srodka drzwi, wtedy jest po problemie

No i mnie ten problem dopadł dzisiaj rano o dziwo było tylko -5 stopni! Wcześniej taki sam problem miał mój ojciec w swojej astrze, ale w tedy było -15!