MotoNews.pl
10 Wymiana poduszek -omega b (13435/0)

Wymiana poduszek -omega b

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Prawdopoobnie w mojej Omedze prawdopodobnie wystrzelone są obie poduszki.
Kierowcy - na pewno bo widać że jest założona atrapa, natomiast co do poduszki pasażera to nie jestem pewien.
Podpowiedzcie jak sprawdzić czy poducha jest dobra, czy trzeba ją najpierw zdemontować( ale jak żeby czegoś nie spiep....)
Jak okaże się że obie trzeba wymieniaś - to wymienia się też jakieś moduły sterujące, może czyjniki itp. - podpowiedzcie jak to z tym fantem jest? :cry:

Z reguły jeśli wystrzela jedna poduszka to i druga też. Chyba, że nie było pasażera na siedzeniu. Możesz sprawdzić czy napinacz pasa się uruchomił ( działa razem z poduchą) Z boku klamry, od mocowania pasa jest taki pomarańczowy kawałek metalu ( chyba) jeśli napinacz zadziała wychodzi on na wierzch.
Pozdrófka

Ciekawy więc jestem czy wystarczy wymienić same poduszki - czy trzeba robić cały komplet ( poduszki, napinacze i cała elektronika wraz z czujnikami która tym zawiaduje) ?
Warto kupiś poduszki niewystrzelone na szrocie ?

Z góry dzięki za podpowiedź - Pozdrowionka

Kiedyś słyszałem, że trza to zgrać z kompem bo może niewidzieć nowej poduchy, albo ja odstrzelić. Ale paznokcia nie dam.
pozdr

Z tego co ja się orientyje to poduchy należy wymieniać wraz z całą instalacją , sterownikami, czujnikami itp. wymiana samej poduchy grozi niekontrolowanym wybuchem poduchy. Nie rób tego jeśli ci zdrowie twoje i pasażera miłe.

ja tez uwazam ze to zbyt niebezpieczne zeby "samemu" zakladac poduchy. nidgy nie zrobisz tego tak zeby miec na 100% pewnosc ze wszystko jest OK. Ale oczywiscie wybor nalezy do ciebie
pozdr

Cytat:
2003-04-08 14:25:50, Cleber pisze:
Z tego co ja się orientyje to poduchy należy wymieniać wraz z całą instalacją , sterownikami, czujnikami itp. wymiana samej poduchy grozi niekontrolowanym wybuchem poduchy. Nie rób tego jeśli ci zdrowie twoje i pasażera miłe.

Na razie nie myślę o samobujstwie, ale zamówić komplet dwóch poduszek, napinaczy wraz z całym osprzętem i elektroniką w ASO nie wiele od tego odbiega.
Są firmy które sprzedają niewystrzelone poduszki - ciekawe czy mają całą resztę. Znacie może jakieś firmy które to wogule montują poza serwisem oczywiście?

Najprawdopodobnie skazany jesteś na ASO firmy które sprzedają nie wystrzelone poduchy dorobiły się majątku na niewiedzy klientów. Na 100% nie maja pełnej instalacji.