MotoNews.pl

Z czego jest zderzak lakierowany?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po przejrzeniu archiwum wiem że zderzaki lakierowane i nie lakierowane różnią się materiałem z którego są wykonane (co było do przewidzenia). Chodzi mi o zderzak lakierowany (kolor pod lakierem szary raczej oryginalny) jeśli ktoś rozbierał to może zauważył cechę wytłoczoną z nazwą (skrutem nazwy np: PP lub ABS) materiału z jakiego jest zrobiony? Stało się to co wszystkim, zaatakował mnie śnieg i kawałek się ułamał i pękł trochę, polutowałbym sobie to (robiłem już takie rzeczy dużo razy ) ale nie chce mi się w zimno zdejmowac a materiał bym sobie już nabył w oczekiwaniu na wyższe temperatury (bo garażu niet) .

[ wiadomość edytowana przez: typxx dnia 2006-02-07 23:09:02 ]

[ wiadomość edytowana przez: typxx dnia 2006-02-07 23:09:22 ]

pierwsze slysze zeby zderzak nielakierowany byl wykonany z innego tworzywa niz lakierowany

,, te lakierowane,, są bardzo ( kruche ) i z jakiegoś dziadostwa co to tylko można pospawać plastykiem ---> skleić się niedaje !!
te ,, czarne ,, są z czegoś co jest w miare elastyczne i po wgnieceniu wraca do pierwotnego stanu.
,, lakierowane,, sie rozzsypują !!!

jesli tak to zwracam honor.nigdy bym nie pomyslal ze sa z innego tworzywa.pozdro

nie jestes pierwszy

No dobra to (czyli różność materiałów) zostało ustalone ale chodzi mi o nazwę materiału a nie o jego właściwości (te mniej więcej znam).

ford stosował ABS do zderzaków.

Cześć.Mam pytanko-jezeli można.Czy każdy czrny zderzak mozna pomalować?Dowiadywałem sie i moge kupic taki pod halogeny za 160zł??

Cytat:
2006-02-08 09:15:52, uki23 pisze:
Cześć.Mam pytanko-jezeli można.Czy każdy czrny zderzak mozna pomalować?Dowiadywałem sie i moge kupic taki pod halogeny za 160zł??

można,wszystko można tylko trzeba dobry podkład zastosować.

Cytat:
2006-02-08 09:15:52, uki23 pisze:

Można, tylko czasami nakład pracy i środków jest większy niż kupno pomalowanej już używki i zmiana koloru.

Cytat:
2006-02-08 09:24:00, Kielek pisze:
Można, tylko czasami nakład pracy i środków jest większy niż kupno pomalowanej już używki i zmiana koloru.

Też fakt. Z tym , że nie raz ciężko o używkę w kolorze i bdb stanie.

A który pod lakier lepszy (w sensie kosztów)

ten: szary

czy ten: czarny

ten 1-szy bo majuż podkład ( to jest podtuba) !!! cena też nie jest najgorsza .
Tylko lakier , a tamten jest tak do założenie ( polakierować też można tylko on jest chropowaty - trzeba więcej pracy .... koszt będzie wieksdzy. )

Własnie się bawie w naprawe zderzaka. Skleiłem klejem Bizon (nadaje sie do ABSu) i poprawiłem żywica epoksydową i matą szklaną. Zderzaczek był w okropnym stanie, częsć odpadła, ubytki ahh...! Teraz szpachluje.....
Fotki dołącze jak pomaluje.
ps. Cały koszt oceniam na 100-150zeta, no ale zobaczymy

Ja kupiłem oryginalny zderzak pod halo na giełdzie za 120 pln, niepopekany i pod kolor, tylko ze podrwpany i do malowania...

Czyli jeśli oryginalny zdeżak (szry plastik) to ABS czy są jeszcze jakieś propozycje bo nie chciałbym kupic jakiegoś innego materiału do lutowania zdeżaka?