PODŚWIETLANA WSKAZÓWKA PRĘDKOSCIOMIERZA, OBROTOMIERZA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzisiaj mialem okazje pojedzic troche tico i sie bardzo zdziwilem
ze w aucie gdzie wlasciwie nic niema jest podswietlana wskazowka
predkosciomierza-a w takiej zajebistej furze jaka bez watpienia
jest ESPERO- napakowanej elektronika NIEMA

Wiem ze ktos w klubie ma podswietlane wskazowki

Moze ta osoba oraz jesli ktos ma jakis pomysl by nam przyblizyli
ten "przypadek"

Jak to mozna zrobic???

[ wiadomość edytowana przez: tommi3737 dnia 2006-02-08 00:50:39 ]

Cytat:
2006-02-08 00:48:31, tommi3737 pisze:
Dzisiaj mialem okazje pojedzic troche tico i sie bardzo zdziwilem ze w aucie gdzie wlasciwie nic niema jest podswietlana wskazowka predkosciomierza-a w takiej zajebistej furze- napakowanej elektronika NIEMA Wiem ze ktos w klubie ma podswietlane wskazowki Moze ta osoba oraz jesli ktos ma jakis pomysl by nam przyblizyli ten "przypadek" Jak to mozna zrobic???

Nosz kurde, a nie mozesz skorzystać z wyszukiwarki Było
A jak Ci sie nie chce to przeczytaj ten wątek.

Zolti , zamykaj.

[ wiadomość edytowana przez: Adam4302 dnia 2006-02-08 00:53:16 ]

Ty niezamykaj tylko juz lepiej idź spać

A w tym wątku który tu podałeś jest raczej niewiele
cd.podswietlenia wskazówki

[ wiadomość edytowana przez: tommi3737 dnia 2006-02-08 01:03:03 ]

Cytat:
2006-02-08 00:59:23, tommi3737 pisze:
Ty niezamykaj tylko juz lepiej idź spać A w tym wątku który tu podałeś jest raczej niewiele cd.podswietlenia wskazówki [ wiadomość edytowana przez: tommi3737 dnia 2006-02-08 01:03:03 ]

Sory, moze troszke za ostro, ale jakbyś przeczytał cały tamten wątek to byś trafił jeszcze na ten. A to juz wyczerpuje temat do końca.
Aaaa, i jeszcze na ten.
Wyszukiwarka nie gryzie.
A poza tym 3 temat w ciągu dwóch tygodni prawie o tym samym, no ileż można.

[ wiadomość edytowana przez: Adam4302 dnia 2006-02-08 01:07:14 ]

Cytat:
Wiem ze ktos w klubie ma podswietlane wskazowki

Moze ta osoba oraz jesli ktos ma jakis pomysl by nam przyblizyli
ten "przypadek"

Jak to mozna zrobic???

Na pewno takie wskazowki podswietlane maja: Martyl, Cezariusz, Hermiii

Cytat:
2006-02-08 01:05:23, Adam4302 pisze:
Sory, moze troszke za ostro, ale jakbyś przeczytał cały tamten wątek to byś trafił jeszcze na ten. A to juz wyczerpuje temat do końca. Aaaa, i jeszcze na ten. Wyszukiwarka nie gryzie. A poza tym 3 temat w ciągu dwóch tygodni prawie o tym samym, no ileż można. [ wiadomość edytowana przez: Adam4302 dnia 2006-02-08 01:07:14 ]

Faktycznie-niepostarałem się z ta wyszukiwarką-chociaz
wpisałem "wskazówka"i nic nieznalazł- a te wątki które mi
tu dałeś pierwszy raz widze na oczy a ponieważ jestem w klubie
przez rok i prawie codziennie przegladam forum to myslalem ze
juz widziałem duzo i taki temat by się przewinął przed moimi
oczami-ale sie myliłem

Co do ilości tematów w ciagu 2tygodni to przeciez niemusisz czytac
tych wątków które cie nieinteresuja lub nudzą-tytuł napisałem tak
oczywisty ze raczej sie nieda tu wejść przez pomyłke

Mimo wszystko mysle ze w tych dwóch postach znajde wszytsko
co chcialem wiec jesli komus sie chce to moze zamknąć ten watek
albo go skasować

tommi sprawa jest prosta..nasze wskazowki sie do tego nei nadaja musi byc plastik swiatloprzewodzacy..u nas zastosowano kombinacyjne podswietlenie..skala na zegarach jest zrobiona wspolczesnie czyli podswietlona od spodu natomiast wskazowki juz dosc archaicznie czyli od frontu..na dole w ramce zegarow sa szczeliny przepuszczajace swiatlo na wskazowke

jesli chcesz miec swiecace wskazowki musisz znalezc model samochodu (najlepiej stary bo bedzie tanio) ktory ma tego typu wskazowki..i zblizonej wielkosci zegary..nabyc takie zegary np na allegro i zamontowac u siebie dodatkowo dodac diody od spodu przy wskazowkach

cezariusz z tego co pamietam ma z vectry A takie budziki mozna kupic przy odrobinie szczescia za mniej niz 50zl..a kombinowanie jak taka wskazowke dopasowac i jak podswietlic to juz toja inwencja tworcza..ale wprawny jestes to dasz sobie rade..pamietaj tylko musisz znalezc zegary gdzie wskazowka szybkosciomierza jest dluzsza niz obrotomierza..chyba np z lanosa by sie nadawaly ale raczej bedziesz musial kupic cale budziki...sprawne albo uszkodzone..samych wskazowek nie dokupisz

to tyle..cezar moze pewnie powiedziec wiecej ale tak naprawde napisalem wszystko co jest ci niezbedne zeby taki projekt wcielic w zycie

nawiasem mowiac to faktycznie buractwo nam odwalili w espero..ale coz zrobic

Cytat:
2006-02-08 01:22:35, qbaj pisze:
tommi sprawa jest prosta..nasze wskazowki sie do tego nei nadaja musi byc plastik swiatloprzewodzacy..u nas zastosowano kombinacyjne podswietlenie..skala na zegarach jest zrobiona wspolczesnie czyli podswietlona od spodu natomiast wskazowki juz dosc archaicznie czyli od frontu..na dole w ramce zegarow sa szczeliny przepuszczajace swiatlo na wskazowke jesli chcesz miec swiecace wskazowki musisz znalezc model samochodu (najlepiej stary bo bedzie tanio) ktory ma tego typu wskazowki..i zblizonej wielkosci zegary..nabyc takie zegary np na allegro i zamontowac u siebie dodatkowo dodac diody od spodu przy wskazowkach cezariusz z tego co pamietam ma z vectry A takie budziki mozna kupic przy odrobinie szczescia za mniej niz 50zl..a kombinowanie jak taka wskazowke dopasowac i jak podswietlic to juz toja inwencja tworcza..ale wprawny jestes to dasz sobie rade..pamietaj tylko musisz znalezc zegary gdzie wskazowka szybkosciomierza jest dluzsza niz obrotomierza..chyba np z lanosa by sie nadawaly ale raczej bedziesz musial kupic cale budziki...sprawne albo uszkodzone..samych wskazowek nie dokupisz to tyle..cezar moze pewnie powiedziec wiecej ale tak naprawde napisalem wszystko co jest ci niezbedne zeby taki projekt wcielic w zycie nawiasem mowiac to faktycznie buractwo nam odwalili w espero..ale coz zrobic

No-na ciebie to zawsze mozna liczyc

Mnie po głowie ostatnio chodzi szatański pomysł czy dałoby sie do espero założyć takie zegary:
Pochodzą z poloneza plusa, obudowa wygląda znajomo, poza dolnym ma takie same mocowania, pozostaje kwestia elektryki, ale tez mysle że do przejścia. A podświetlone wskazówki mają w standardzie
No i mogłaby to być duzo tańsza alternatywa dla naszych zegarów.

[ wiadomość edytowana przez: Adam4302 dnia 2006-02-08 01:43:57 ]

Cytat:
2006-02-08 01:38:19, Adam4302 pisze:
[/img] Pochodzą z poloneza plusa, obudowa wygląda znajomo, poza dolnym ma takie same mocowania, pozostaje kwestia elektryki, ale tez mysle że do przejścia. A podświetlone wskazówki mają w standardzie No i mogłaby to być duzo tańsza alternatywa dla naszych zegarów.

Adam, ale jest mały ma kłopocik: obroty u nas są "tylko" do 7000 a prędkość do 220 km/h - istnieje obawa, że przy 200 km/h odnotujemy zbyt częste zamykanie "budzika"

Cytat:
2006-02-08 09:57:24, HenBas pisze:
Adam, ale jest mały ma kłopocik: obroty u nas są "tylko" do 7000 a prędkość do 220 km/h - istnieje obawa, że przy 200 km/h odnotujemy zbyt częste zamykanie "budzika"

Coś za coś, przynajmniej bym obrotomierza nie zamykał

Cytat:
2006-02-08 09:57:24, HenBas pisze:

moment moment..adas dobrze kombinuje tak naprawde pytanie sprowadza sie do tego czy mocowanie linki (mam nadzieje ze w poldku tez jest linka szybkosciomierza) jest takie samo i czy wtyki sa identyczne..prawdopodobnie nie jest tak rozowo ale byc moze oportunistyczni konstruktorzy poszli na unifikacje..no i teraz zalozmy ze polczenia elektryczne sa takie same i linka pasuje..wystarczy wziac ten nasz wspanialy interfejs aldl i sprawdzic o ile te zegary przeklamuja..a do poldka zrobic nowe tarcze ze skala wg zyczenia to juz chyba zaden problem

no ale pozostaje ostatnia watpliwosc...czy te zegary obojetnie z jakimi tarczami i jakimi wskazowkami sa ladniejsze od naszych? bo mozna sie urobic po kolana jakims cudem sprawic zeby to wszystko zadzialalo i co? bedziemy jezdzic esperolonezem?? a moze polonesperem?? do przemyslenia)

ale adas..ogolnie to szczwany plan ja ci powiem

Osobiście wole swoje zegary rodem z Espero
Ale może same wskazówki by podpasiły

Cytat:
bedziemy jezdzic esperolonezem??

qbaj
ty sie smiejesz
To jest dopiero tjunink anie tam jakies diody

W polonezie są inne wtyki inne mocowanie linki.. a do tego chyba 7 małych zaróweczek 1.2W 12V poswitlających. U mnie po raz kolejny nawalil predkosciomierz.. wiec dajcie se spokój z przekładaniem zegarów z poldka...daremne... 3 tyg temu spedziłem prawie 3 godziny w polonezie zeby zmienic zarówki podswietlenia i do kontrolek... mało tego... robią sie rózne cuda: na duzych mrozach swieci mi sie kontrolka haka holowniczego (a wogóle go nie mam) kiedys migneła mi check-engine( w dieslu??) ogólnie jakos tych zegarów to KUPA!! przez duze K

oj kupa nie kupa..nasze sa po prostu ladniejsze..a wskazowki same raczej nie podejda..szybkosciomierz i male wskazniki sa za krotkie a obrotomierz za dlugi (wskazowka) przynajmniej na oko

wskazowki wziolem z vectry A , kupilem cale budziki na gieldzie za 20 zl
pod tarcza mi zegarow jest taka przezroczysta pleksa w niej trzeba wypilowac otworki i wkleic diody 3 mm tak zeby swiecily do gory najlepiej zalozyc na diody cos czarnego zeby nie swiecily na boki ja uzylem do tego czarnej koszulki termokurczliwej
na licznik i obrotomierz dalem po5 szt zeby w calym zakresie ladnie swiecilo na wskazniki pb i wody po 2
potem to polaczyc do kupy i zaczynas zabawe ze wskazowkami
te z vectry od licznika i obrotomierza trzeba podpilowac bo sa za dlugie i ktoras trzeba rozwiercic chya ta od licznika bo trzpien u nas jest grubszy
niestety zdjec z tej operacji nie posiadam
ale jakby byly jakies niejasnosci to odpowiem na pytania

Cytat:
2006-02-08 23:01:26, cezariusz pisze:
wskazowki wziolem z vectry A , kupilem cale budziki na gieldzie za 20 zl pod tarcza mi zegarow jest taka przezroczysta pleksa w niej trzeba wypilowac otworki i wkleic diody 3 mm tak zeby swiecily do gory najlepiej zalozyc na diody cos czarnego zeby nie swiecily na boki ja uzylem do tego czarnej koszulki termokurczliwej na licznik i obrotomierz dalem po5 szt zeby w calym zakresie ladnie swiecilo na wskazniki pb i wody po 2 potem to polaczyc do kupy i zaczynas zabawe ze wskazowkami te z vectry od licznika i obrotomierza trzeba podpilowac bo sa za dlugie i ktoras trzeba rozwiercic chya ta od licznika bo trzpien u nas jest grubszy niestety zdjec z tej operacji nie posiadam ale jakby byly jakies niejasnosci to odpowiem na pytania

I komu tu wierzyc ?

Cytat:
2004-03-20 21:06:08, cezariusz pisze:

opisu nie bylo
poprostu jest to mix pomyslow zaczerpnietych z forum
jak sie robi wskazowki chyba juz wszyscy wiedza
wskazowki sa od omegi 2,5
natomiast podswietlenie jest na zarowkach 5W i folii od Pycla(jeszcze raz dzieki wielkie dla Pycla )
wykorzystalem folie niebieska i czerwona i tak samo zrobilem w podswietleniu pokretel nawiewu
reszta wlacznikow na diodach
i to chyba tyle

Powiem po świńsku. Kiedyś mnie jeszcze rajcowały jakieś rameczki, podświetlenia dołów drzwi itp. itd. Teraz mam to głęboko w d...e. Gdyby w mojej okolicy płynęła jakaś rzeka, to złomiak by tam wylądował. Nie... Nie za to, że się psuje, źle jeździ czy coś w tym rodzaju. Poprostu za "całokształt nie/przyjemności z posiadania auta".