MotoNews.pl

[126p] Sportowy moduł zapłonowy GL-226, GL-200 i inne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.

Wygrzebałem gdzieś jakieś pdf'y z opisem takiego modułu.
Można je pobrać tutaj

a skąd takie coś można wziąść?

Cytat:
2006-02-08 19:18:55, snail pisze:
a skąd takie coś można wziąść?

Nie wiem, ja tylko opisy wygrzebałem. Myślałem, że tu się jakaś dyskusja rozwinie, bo wiem, że wiele osób ma problem z odcięciem zapłonu przy 6800

+1,5 KM
- 0,8 l/100

Lepszy rozruch na mrozie i z kiepskim aku.

Brzmi obiecująco, jeśli takie coś istnieje biorę od reki.

Nazwa firmy : OBREM Elektronika Sp. z o.o.
Ulica, numer : Zabłocie 39
Miasto : Kraków
Kod pocztowy : 30-701
Osoby kontaktowe : prez. Jan Gara
Nowe województwo : małopolskie
Powiat : m. Kraków
Gmina : M. Kraków
Telefon(y) : (12)6563144 w. 315 6563626
Fax(y) : (12)6563626
Forma własności : Skarb Państwa
Forma prawna : spółka z o.o.
Rok założenia : 1991
NACE (EKD) : 32.1 Produkcja diod, lamp i innych elementów elektronicznych
32.15 Produkcja układów scalonych i mikroukładów
SIC : 3672 Obwody drukowane, produkcja
3674 Przyrządy półprzewodnikowe, produkcja
3679 Przyrządy elektroniczne, osobno nie wymienione, produkcja
Opis działalności : moduły elektroniczne
Data aktualizacji : 2005.11.28

Jak ktoś jest z Krakowa i ma czas i chęci, to niech skoczy i pogada z nimi.

Z tego co wiem to juz tych modułów nie produkuja, chyba ze maja cos na magazynie. Ale tak czy inaczej cena byla malo przystepna cos kolo 300-400zl kilka lat temu, tyle przynajmniej płacił znajomy.

Do sportowych silnikow w stylu klasycznym polecam przerobke opisana w artykule:
Charakterystyka zaplonu w modyfikowanych silnikach

Tak ztuninkowany aparat + modul digitech albo polonez (po przerobkach) i mamy zaplon "szyty na miare". Bede taki aparat robil do 128.

Jezeli interesuje kogos cos takiego to mam schemat ideowy wraz z całym opisem do GL100 i chyba 116 .W malcu mam podłaczony GL 100-różnica jest znaczna(przy zachowaniu zalecanych nastaw:przerywacz 0,2mm,świece 1mm).Zwłaszcza z dołu silnik radzi sobie znacznie lepiej

poka fote jak ten modul wyglada zeby bylo wiadomo czego na szrocie szukac

Jutro zrobie fote to wrzuce.Szczerze watpie zebys znalazł cos takiego na szrocie,a jesli nawet,to raczej delikatna czesc,takze wątpie zeby był ok...Ale zawsze mozesz spróbować...Wizualnie to elektroniczny układ na płyte oraz duzy radiator w ktorym zamontowany jest tranzystor.Wszystko jest podłączone do + i - oraz wpięte miedzy cewke a aparat zapłonowy...

Cytat:
Tak ztuninkowany aparat + modul digitech albo polonez (po przerobkach) i mamy zaplon "szyty na miare". Bede taki aparat robil do 128.

Można też bez przeróbki aparatu, wystarczy moduł i korektor oktanowy.
Umożliwi nie tylko zmiane charakterystyki ale też możliwość dostrojenia jej do danego silnika pod obciążeniem czyli np w trakcie jazdy.
W taki sposób łatwiej ustala się max kąt wyprzedzenia.

Witam Pana!!!

Kiedyś zakupiłem od Pana moduł elektroniczny do mojego malucha. Różnica jest kolosalna, naprawdę wspaniała rzecz.

Zastanawiam się nad przeróbką przerywacza na taki bazujący np. na czujniku optycznym, ale pewnie na zastanawianiu się skończy

Pozdrawiam

znalazłem aukcje z takim modułem
http://allegro.pl/item116159274_elektroniczny_modul_zaplonu_gl_200_polecam.html
interesuje mnie założenie tego do 126p, prosze o rade czy warto, co ewentualnie sie zmieni

Z tego co mnie nauczyły takie eksperymenty to co gościu napisał w zaletach to prawda, łatwy w zime rozruch, przedewszystkim niema strat na przerywaczu a jak ktoś jest uparty to można powiedzieć i są to straty żedu <1% gdzie na normalnym przerywaczu dochodziło nawet straty do 40%, wiadomo gorsza iskra, gorszy zapłon mieszanki i takie tam... W maluchach jest jeden problem: było tyle róznych konstrukcji ukl zapłonowego że nie wiadomo jak to się sprawdzi w danym maluchu. Nie pamietam jakie cewki itd pasowały żeby na nich wstawić ten układzik ale za 30zł można spróbować Powodzenia

Wszystko fajnie ale dwa tematy o modułach na pierwszej stronie? Żeby nawet nie spojrzeć .

BTW - >> LINK <<