Hamulce w f125

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
I od razu mam do was pytanko??? mam prblem bo auto sciaga przy hamowaniu w lewo.. jaka moze byc tego przyczyna.. mni sie wydaje ze jedna znich moze byc istniejacy luz na przkladni

ja tak miale , gdy byl zapieczony jeden hamolec , znosilo przy chamowaniu , ale przeczyscilem tloczki i juz jest ok

Tak jak napisał Bratek znosi ci zapewne przez hamulec. Ja bym jeszcze sprawdził zbieżność.
pozdrawiam

Jeżeli pedał hamulca nie opada w podłogę to na pewno zapiekł się tłoczek.
Przy źle ustawionej zbieżności i kątach znosiło by cały czas-nie tylko przy hamowaniu. Tak jak u mnie obecnie

Jeśli chodzi o hamulce w DFie to Bartek ma pewne doświadczenia , ja zapamientałem że trzeba uwarzać na palce i że trzeba mieć coś na uspokojenie

Zestaw naprawczy to jakieś 25 zł(na 4 zaciski) z pastą do tłoczków , pooglądaj w książce jak to się robi , jak czegoś nie zrozumiesz pisz , wytłumaczymy Ci , ale musisz choć mniej wiencej wiedzieć o co chodzi generalnie jest to b . proste , wymaga stalowych nerwów i dokładności u mnie efekt szokujący , auto hamuje , i nie ściąga a ręczny mam taki że dziś na mokrym zawruciłem przy jego pomocy(oczywiście sprzęgło wciśnięte , to nie przdni napęd )

Sciaganie przy hamowaniu to moga byc takze luzy w zawieszeniu czy w skrajnym przypadku pekniete podluznice, no i np. gumowe laczniki przy zaciskach wiec nie tylko same zaciski

tak na palce czeba uwazac ale ja bym proponowal najpierw przeczyscic tloki , umnie tylko ta operacja wystarczyla , bez zadnych zakupow jakis srotkow

tloczki czyscielem ale nie pomoglo... sorki ze jeszcze nie odpisuje na innych topicach ale musze spadac do nauki i mam zamiar zalozyc niedlugo stale lacze to bardziej sie uaktywnie!!!

W tych autach to chyba normalne. Sprawdź wpierw na szutrowej drodze (mocno wdepnij hamula), ktore kolo sie nie zblokuje (tył, czy przód). Następnie rozbieraj. Ponoć nie wolno używać papieru ściernego do tłoczków, ale ja na mokro takim 1500 papierkiem i tak polerowałem. Nie powinno na nich byc zadnych wzerów. Dopieściłem swe tłoczki do takiego stanu, że na ręcznym kółeczka sie nawet mi blokują. Co najważniejsze płyn nie wycieka. Miłego grzebania

Sprawe mam Czy ktos moglby mi kupic ta paste do tloczkow bo za ch..ja nie moge jej dostac w Pile (zadupie). Wszytskie koszty przesylki pokryje Jak ktos bedzie tak dobry to niehc napisze na privie vivi@tenbit.pl to wszytsko umowimy pozdr

Ostatnio miałem przyjemność robić u siebie hample (nic przyjemnego)...
...jak ściąga to może być wiele powodów - od zapowietrzonego układu (miałem lekko miękki pedał i sciągało na prawo - po odpowietrzeniu było oka), po takie przykłady jak zbierzność itp.

Zestaw naprawczy może załatwić sprawę, ale jak tłoczki są za bardzo zżarte to polecałbym wymienić (koszt 10-20 zł, szrot, 40 zł fabryka), jak sie okaże, że masz pourywane odpowietrzniki (u mnie się okazało, że miałem tylko jeden ), to nawet nie próbuj rozzwiercać, bo wyjdzie lipa, a nawet nie będziesz wiedział o tym...

Heh kochane hamulce kto rbił kiedys to wie, stalowe nerwy . krutko dłubanina dłubanina i jeszcze raz dłubanina to odpowietrznik sie ukręci to przewód twardy sieukręci, albo sa juz sparciałe przewody miekkie i trzeba wymieniać. róznie bywa
aha i dobra rada nie smaruj tłoczków smarem człowiek uczy sie na błędach .
do tego miałem pękniętą podłużnice wiec full servis

Cytat:
Sprawe mam Czy ktos moglby mi kupic ta paste do tloczkow bo za ch..ja nie moge jej dostac w Pile (zadupie). Wszytskie koszty przesylki pokryje Jak ktos bedzie tak dobry to niehc napisze na privie vivi@tenbit.pl to wszytsko umowimy pozdr

jesli chcesz to ci kupie ale nie wiem czy to ci sie bedzie oplacac, bo pasta kosztuje ok 5zł a przesyłka ok 8. ale polecam bo pasta jest qool warto tłoczki mozna palcami przesówać.

U mnie tez tak było przeczysciłem i to samo u mnie klocki z jednej strony były wytarte zmieniłem i jest prawie dobrze minimalnie jeszcze sciaga ale to juzod tarczy po jedna jest zrybana a wiec prezczyśc sprawdz kolcki i tarcze i Bedzie OKI

Mnie kiedyś ściągało w 125p,z powodu drążka reakcyjnego.
Był naderwany.

TO chyba temat rzeka w przypadku tych aut

jak masz problemy z hamulcami to propnuje wymiane na ładoskie zaciski. zero problemu z tłoczkami a DF lepiej hamuje od nowego punto

Cytat:
2003-06-29 01:27:47, Pablo_el pisze:
jak masz problemy z hamulcami to propnuje wymiane na ładoskie zaciski. zero problemu z tłoczkami a DF lepiej hamuje od nowego punto

a czy te zaciski różnią się czymś od fiatowskich?? trzeba coś przerabiać??

nie wiem, ja miałem jusz załozone. moge zapytac goscia który to robił ale to toche potrwa . Zacski pasują chyba bez przeróbek ale nie wiem jak tarcze. Dam znac jak sie dowiem doladnie co tam siedzi. Moge ew zdjąć koło i zrobić fotke jeśli to Ci coś pomoże

Tarcze tez masz z łady a zaciski pewnie dwutłoczkowe z Łady 2107 bodajże..
A co masz pod maską towarzyszu ze masz takie mocne hamulce

Cytat:
2003-06-29 01:27:47, Pablo_el pisze:

jezeli te heble sa w DF'ie czy istnieje mozliwosc zalozenia ich do 126ki ? prosze o opinie ekspertow

z gory dzieki