Filtr powietrza ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiatm
Panowie podpowiedzcie ( szukałem naforum ale o tym nic nie znalazlem )
czy warto wkladac wkladke KN-a zamiast orginalnego filtra powietrza - czy daje to jakies efekty
odrazu napisze ze nie chce montowac stozka

Podpowiedzcie

p.s wkladka juz lezy i czeka

klik

używana przezemnie wkładka na pewno nie robi różnicy osiągów. dźwięk V-ki trochę bardziej wyrazisty niż przy serii. ogólnie założyłem bez większego przekonania, więc się nie zawiodłem testy profi na hamowni mogą wykazać wyższość dobrej serii nad sport-wkładką...

Niezakladaj Popatrz na forum i zobaczysz moj post z odnosnikeim do testow.Niema roznicy pomiedzy wkladka a stozkiem a i tak to jedna wielka sciema marketingowa.Szkoda silnika

Senator czemu szkoda silnika - az tak dostaje w dupe
nie zakladam wkaldki dla zwiekszenia mocy mialem nadzieje ze chociaz troszke inny glos silnika uzyskam

Samą wkładką nie poprawisz dźwięku bo obecność filtru ma znikomy wpływ na falę dźwiękową. W seryjnym dolocie puszka skutecznie wytłumia szmery ssania (to dlatego tak fajnie buczy przy stożku ).

Cytat:
7gsi: (...) dźwięk V-ki trochę bardziej wyrazisty niż przy serii

Moim zdaniem to efekt placebo . Dźwięk silnika jest taki sam nawet przy wyjęciu filtra z puchy.

Cytat:
LySyCC: Senator czemu szkoda silnika - az tak dostaje w dupe

Zasysanie wrzątku spod maski (stożek bez izolacji) na pewno nie wydłuża żywotności silnika , wkładka nie robi żadnej różnicy. Tylko że przy seryjnym, niewysilonym silniku użycie wkładki nie daje żadnego efektu, bo zwykły filtr ma wystarczającą przepuszczalność powietrza.

efekty negatywne: oliwka którą nasączony jest stożek/wkładka może osadzać się na przepływomierzu (nie wiem jaka jest jego kontrukcja w omedze, te przepływomierze z "drucikiem" pomimo trybu spalania zabrudzeń na nim zgromadzonych nie zawsze dają sobie radę z oliwką)
wkładka/stożek z racji mniejszych oporów przepływu powietrza oczyszczają je nieco gorzej

Jeżeli już kupiłeś to zamontuj, popsuć nic nie popsujesz.

Cytat:
2006-02-11 17:31:50, zork pisze:
efekty negatywne: oliwka którą nasączony jest stożek/wkładka może osadzać się na przepływomierzu (nie wiem jaka jest jego kontrukcja w omedze, te przepływomierze z "drucikiem" pomimo trybu spalania zabrudzeń na nim zgromadzonych nie zawsze dają sobie radę z oliwką) wkładka/stożek z racji mniejszych oporów przepływu powietrza oczyszczają je nieco gorzej Jeżeli już kupiłeś to zamontuj, popsuć nic nie popsujesz.

Hmmm no o to chodzi ze nie kupilem tylko dostalem no i zastanawiam sie czy jest sens ja zakladac
I czy juz tera czy tylko na lato

Cytat:
2006-02-11 17:17:23, Immo pisze:
Moim zdaniem to efekt placebo . Dźwięk silnika jest taki sam nawet przy wyjęciu filtra z puchy.

niewykluczone
wiem, że bez dłubania w silniku więcej żadnych "sportowych" wkładek nie będę używał - są ciekawsze sposoby na bezsensowne wywalenie 200pln

A co ile KM powinno się wymieniać filtr????

Ja wymieniam co rok na jesień {nie zaszkodzi} nie jest to wielki koszt.

ja wymieniam zawsze z olejem, czyli w Vectrze 2 razy w roku, w Omie pewnie co rok

Ja mam od 1,5 roku wkładkę K&N.
W/g mnie przyspieszenia do 100 nie poprawiło się
ale ... (w/g mnie) jestem pewny, że cały zakres momentu obrotowego przesunął się o jakieś 200 obrotów w dół, czyli jest dostępny szybciej, chyba nie muszę pisać co to oznacza.
W więszych prędkościach (powyżej 150) widać różnicę, mv6 wiedzą o co chodzi. Nie czyściłem jej, tylko wytrzepywałem.
Acha pewnie to istotne, poprawiłem dolot do puszki z filtrem. Jak?
Niektórzy wiedzą, reszta niech usunie tą śmieszną rurkę, która wchodzi do filtra, wytnie dziurę w blasze i pojedzie do castoramy po aluminiową rurkę (120). Jak się dobrze ustawi rurkę (ja mam przedni spojler co na to pozwala) to jak niektórzy twierdzą, pojawi się doładowanie dynamiczne, cokolwiek by to oznaczało.
Nie zachęcam, nie polecam ot wolny kraj to jest (jeszcze).