MotoNews.pl
10 Stuki z tylu przy hamowaniu (134968/26)

Stuki z tylu przy hamowaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mialem ostatnio robione bebny, wymieniane tam wszystko blablabla, same bebny toczone i takie tam badziewia - reczny slabo dzialal, teraz dziala swietnie, ale dzis jak wracalem z katowicach cos zaczelo stukac. no wiec przyhamowalem, stukanie minelo ale za pare km pojawilo sie juz na stale przy kazdym hamowaniu - im szybciej jade tym szybciej stuka (ale tylko przy hamowaniu), z okolic tylow, forum przeszukane ale glowny problem z tylu to nie stuki a chrobotanie a tego nie stwierdzilem, czy tylko stuki to przeguby czy jak to sie tam nazywa?

na jakie koszty trzeba sie gotowac jesli to sa przeguby?

Z tyłu nie ma przegubów więc nie mogą stukac. Typowy objaw uszkodzenia przegubu to stuki przy ruszniu na skreconych kołach. Zdejm tylne bębny i zobacz czy coś nie odleciało, sprawdz też zawieszenie tylne, może coś urwałeś.

A koła masz dokręcone??
W zasadzie możemy tylko zgadywać co Ci stuka, musisz sam to sprawdzić.

Ja miałem stuki o których mówisz jak miałem pękniętą okładzinę i ona powodowała cos takiego

Ja miałem takie objawy w maluszku po przetoczeniu bębnów nie od razu ale po jakimś czasie z początku nie skojarzyłem sobie tego i grzebałem w tych kołach mnóstwo czasu. Okazało sie że był jeden bęben krzywo przetoczony. Wymieniłem bębny i od tej pory było ok.
Co ciekawe nie szarpało tylko stukało przy hamowaniu

Też mi chrobocze w tylnym prawym kole podczas hamowania zimnym autem. Efekt zanika po kilku hamowaniach i "rozgrzaniu" bębnów.

Spawdź sposób włożenia samoregulatorów. jeżeli są założone nie właściweie to będzie takie pykanie . Miałem to i przełożyłem te blaszki, pomogło.