Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Lucyferus Espero 1.8 CD Poznań | 2006-02-11 01:44:26 Dwa dni temu ide sobie do autka i jak zwykle obchodze żeby zobaczyć co sie dzieje i oczywiście jak to bywa mam flaczek w tylnej prawej oponce ![]() ![]() Dziwie się tylko że Ci co za taki stan dróg są odpowiedzialni nie zrobią z tym czegoś chociażby dla swoich samochodów ![]() |
![]() tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-02-11 21:22:51
No raczej w tym wypadku niemasz racji jak wiekszośc z nas wię jest taki przepis który móiw iż "nalezy dostosować prędkość do warunków panujących na drodze" więc nawet jezeli na drodze na której jest ograniczenie do 40km/h jechales 30km/h i np. wpadłem na barierke podczas skręcania to i tak ci policja powie ze niedostosowałeś prędkości i jeszcze mandat zgarniesz ![]() ![]() ![]() |
![]() krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2006-02-11 21:44:06 Jeżeli to rzeczywiście prawda, to przepraszam.
Nie chcę nikogo w błąd wprowadzić, ale skojarzyło mi się jak kiedyś na portalu Interii było to napisane. Ja osobiście tego nie praktykowałem i nie chciałbym zaznać takiej sytuacji. Jak to znajde, to dam linke. |
Rysiek2 Dzierżoniów | 2006-02-11 21:46:16 Dzisiaj jechałem tą dtogą w przeciwnym kierunku.Zrobiłem zdjęcie tej wyrwy.Dopiero w dzień zobaczyłem że nie miałem szans na to aby nie załatwić opony.Głębokośc wyrwy jest większa od profila opony mam r 14/65.Felga nie jest wgnieciona.Opona jak spadła z krawedzi wyrwy bokiem przez ok 1,5m jechała po boku wyrwy.W pewnym momencie wystające fragmenty asfaltu wycięły dziure w powierzchni bocznej opony srednicy ok3cm.
A teraz najlepsze-co po wczorajszej interwencji zastosowali drogowcy aby zabezpieczyć to miesce ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 100m przed wyrwą wystawli ograniczenie 30km/h i nic więcej. Oglądając ta wyrwe ,jej ukształtowanie w postaci b.łagodnego rogala w kieunku pobocza z ostrym występem po środku nie daję szans oponie na przeżycie nawet przy 30.To działa jak przecinak ustawiony pod kątem ostrym do kierunku jazdy. ![]() W poniedziałek piszę pismo do drogowców.Wystawiając 30 sami pośrednio przyznali się do nienależytego stanu drogi.Zdjęcia wyrwy mam.Może coś wyrwę. ![]() |
patrykowski Daewoo Espero 1,8 Cd chorzów | 2006-02-11 22:55:05 tomi ma racje ![]() ![]() ![]() a jakby niebyło to teraz z dnia na dzien dziur przybywa i tak bedzie conajmniej do wiosny ![]() ![]() |
![]() sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2006-02-13 12:15:22 taaa drogowcy próbują...
tylko cały przemysł przeciwko nim... a najgorsi to są te huje co łopaty produkują, kurwa ,albo za duża, albo za mała , ni huja... zawsze z dziuty wystaje ,albo jest wgłebienie, a wszyscy potem psy na biednych drogowców wieszają, a to cała wina leży po stronie producentów łopat!! a odnosnie prowadzenia , to jak wylecisz z drogi- twoja wina ,ale jak na drodze na dziurze rozwalisz koło - to wina drogi |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-02-13 13:41:14 Z tym dostosowaniem prędkości do warunków jest troszkę inaczej.
Gdy jest normalna droga, pada śnieg i wylecisz z trasy na zakręcie - twoja wina - niedostosowanie prędkości. Jeśli nie masz możliwości przewidzieć niebezpieczeństwa to nie można mówić o twojej winie. Np. jedziesz sobie spokojnie 90km/h poza miastem i po przejeździe przez wzniesienie nagle droga ostro zakręca i wylecisz na pobocze, to wina będzie po stronie zarządcy drogi jeśli nie ustawił odpowiednich znaków ostrzegawczych. Albo wylecisz na zakręcie na plamie oleju i okaże się że plama ta jest na jezdni już od wielu godzin - ale tutaj bez sądu się nie obejdzie. [ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2006-02-13 13:44:20 ] |
![]() sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2006-02-13 13:49:23 znajomy wbił się w stojący za zakrętem na przystankui autobus, jak myślisz.. czyja była wina???
sprawiedliwość nie jest dla ns niestety, czasem sie da coś wywalczyc, ale rzadko.. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-02-13 15:53:29 A ja czekam, jak zaczną się w Łolkushu sypać pozwy do durmiszcza o zwrot kasy za naprawę boków auta. Bo co w sytuacji, kiedy z powodu zalegania zasp śnieżnych droga na której dotychczas mogły minąć się 2 dostawczaki nagle tak się zwęża, że kierujący muszą wjeżdżać na te zaspy i składać lusterka... a co jeśli auto się zsunie z zaspy... a może... śnieg większy ostatnio padał ze 2 tygodnie temu. I nie ma tu wytłumaczenia, o dostosowaniu warunków... itp bzdury. |
Rysiek2 Dzierżoniów | 2006-02-13 15:55:06 Przysłali mi druk do wypełanienia -wypełniłem i wysłałem do zarządu dróg.Są ubezpieczeni w Filarze.Poczekamy zobaczymy.Stawiając 30 po mojej interwencji na policji przyznali się ze droga nie jest OK. |
Rysiek2 Dzierżoniów | 2006-02-22 21:27:30 Zgłosił się do mnie przedstawiciel Filara.Porobił zdjęcie .Poprosił o nr konta na które mają przekazać kwotę z ubezpieczenia.Mówił o 2- 4 tygodni -pieniądze mają być na koncie.Mają b.dużo szkód i stąd termin. ![]() |
![]() tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-02-22 22:51:22 No to rozuemiem ze juz wszytsko załatwione i kaska bedzie na 100% GRATULUJE |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-02-23 07:01:47
Gratuluję... muszę jakiejś dziury poszukać, co by cosik wyremontować sobie. A termin - 30 dni to standardowy termin zapisany w ustawach/prawie. |
Rysiek2 Dzierżoniów | 2006-02-24 19:36:23 Wszystko dobrze ale nie mogę znaleść Michelin Alpine 175/65r14 z indexem prędkości Q.A może ktoś ma na zbyciu w dobrym stanie.Brak mi teraz 1 do kompletu na 2 osie. ![]() |
![]() krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2006-02-25 15:39:56 o tutaj jest na przykład >>> oponka <<< ![]() |