MotoNews.pl

Zegary w e36 raz jeszcze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam problem z zegarami w mojej e36 318 z 95r. Wiem że już duzo o tym pisaliście ale nie znanlazłem odp na mój problem.
Sprawa ma się tak: zegary(wszystkie) raz działaja a raz nie. A dokadniej prędkościomierz i obrotomierz. przejawia sie to tak że jade pokazuje mi obroty i predkość a za chwilę wskazówki wędruja na sam dól. z obrotomierzem jest też dziwna sprawa bo czasami jak dodam gazu na wolnych obrotach o wskazówka idzie w dól a po odjeciu gazu wraca do ok 700 obr. Przy zdegarach było coś grzebane na bank bo nie zapala sie wogole kontrolka ABSu(najprawdopodobniej ktoś wyjął żarówkę), a ABS nie działa( ktoś chciał ukryć ten fakt). O niedzialającym absie wiedziałem ale nie zauważyłem że zegay szwankują. Z poziomem paliwa i temperatura jest inaczej bo wskazówki wychylają sie na ok. 1cm i tak zostają mimo ze w baku pełno a silnik sie nagrzewa. Jak robie test zegarów to wskazówki tylko lekko sie unoszą i koniec. Proszę pomóżcie bo jest to bardzo irytujące. Z góry dzięki!!!

mialem kiedys identyczny przypadek w zegarach z E34 i poradzilem sobie wymieniajac cale zegary!!! U mnie tez ktos kiedys grzebal.....

Dzięki za odpowiedź. Nie pocieszyłeś mnie za bardzo bo ładne zegarki to troszke kaski jest, ale jak trzeba to trzeba. Ale najpierw poszukam jakiegoś magika- może coś zdziała. Jakby ktoś mial jeszcze jakieś sugestie to piszcie.............

[ wiadomość edytowana przez: leczyko dnia 2006-02-12 18:08:40 ]

[ wiadomość edytowana przez: leczyko dnia 2006-02-12 18:09:25 ]

wg. mnie szkoda zachodu z tym "magikiem"
pojedziesz do niego,on zrobi albo nie, a kasę weżmie
ja bym poszukał jednak zegarów

Jeżeli chodzi o szybkosciomierz i obrotomierz to pewnie poprzedni właściciel zmieniał tarcze i troche naruszył same mechanizmy zegarów. A jeżeli chodzi o wskaźniki wody i tempoeratury to pewnie wymieniając tarcze źle założył wskazówki.
Ciekawe w którym miejscu wskazówki znajduja sie w stanie spoczynku tzn. przy wyłączonym zapłonie? Powinny być kilka milimetrów poniżej 0.

możemacie rację żeby nie odwiedzać "magika" ale chciałbym się upewnic że to na pewno zegary bo jak kupie i bedzie to samo to sie lekko .
A co do tarcz to są oryginalne (nie jakieś biale czy coś) a wskazówki w "stanie spoczynku" są dokładnie tak jak mówisz troche poniżej zera.
Kurcze cieżka sprawa z tymi zegarami.

[ wiadomość edytowana przez: leczyko dnia 2006-02-14 16:29:25 ]

Chyba w takim razie bedziesz zmuszony odwiedzic to[URL=http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=86265836]

A nie masz jakiegoś znajomego co by od niego przełożyć zegary i sprawdzić czy są ok?

no to mnie przekonaliście. zaczynam licytacje. dzięki za odpowiedzi.
Fajne to forum

no własnie nie mam znajomego z e36. ale trudno- te zegary kore pokazł jarek w znośnej cenie są (jak na razie). policytuje. potem napisze czy to rzeczywiście zegary byly przyczyną. jeszcze raz dzięki

witam, ja z kolei od kilku dni mam taki problem:

przestalo dzialac podswietlanie zegarow, ale i podswietlanie wszystkiego czyli pokretel nawiewu, el szyb itp... no i przy wlaczonych mijania czy pozycjach nie piszczy mi przy otwartych drzwiach kierowcy... zastanawiam sie czy to nie wlacznik swiatel, rozebralem go i patrzykem do srodka ale tam za bardzo nie ma sie co zepsuc... czy ktos juz mial takie cos??? reszta zegarow i kontrolek dziala ok...

elo chlopaki... nadal ten sam problem a naprawde sie kiepsko jezdzi noca bez podswietlanych zegarow i innych regulacji... doradzcie cos.. plis...

Jak w styczniu chciałem kupić srebrną ISę na 17 calowych pięknych felgach to sprzedający miał ten sam problem. Jechaliśmy nią w nocy a w środku było totalnie ciemno. Mówił, że to pikuś bo jest to tylko jakieś niewielkie zwarcie związane ze światłem wstecznym. Obiecał przed sprzedażą to naprawić u elektryka i faktycznie pomogło (ale autko kupiłem i tak inne). Zobacz czy masz wszystkie światła z tyłu i czy nie ma jakiegoś zwarcia na wstecznym.
Pozdrawiam

dzieki sprawdzilem wszystko dziala swiatla cofania tez... nic nie rozumiem... ale lipa... chyba elektryk samochodowy mnie nie ominie... tylko za wyszukanie takiej pierdoly moze sobie policzyc...

A sprawdzałeś bezpiecznik nr 33? On odpowiada za oświetlenie w środku, warto zerknąć...
Ja miałem ostatnio goły przewód idący do tylnych świateł w związku z czym wywalało mi bezpiecznik od klimy i OBC. Po izolacji przewodu problem znikł - pierdoła a potrafi być tak denerwująca...

[ wiadomość edytowana przez: biem dnia 2006-06-19 21:41:55 ]

sprawdzilem wszystkie bezp nawet ten z nr 33 wymienilem z innym, odpialem tylne lampy, sprawdzilem cofania, wszystkie kable co sa pod zegarami podociskalem zlacza... nie wiem co jeszcze mozna by sprawdzic...

witam
jak ci jeszcze zegary nie swieca to wymien sobie na nowy regulator natezenia podswietlenia zegarów
to take ustrojstwo kolo regulacji wysokosci ustawienia swiatel mijania

Cytat:
2006-06-24 22:32:04, marasmaras pisze:
witam jak ci jeszcze zegary nie swieca to wymien sobie na nowy regulator natezenia podswietlenia zegarów to take ustrojstwo kolo regulacji wysokosci ustawienia swiatel mijania

jeżeli bezpiecznik jest dobry to stawiam właśnie na to

ok zaraz sie wybiore do beci i to sprawdze dzieki

niestety i to nie jest przyczyna... zaczynam miec juz tego powoli dosc...