MotoNews.pl

Nowe przewody - widać przebicia?????????????????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Z trzy tygodnie temu kupiłem nowe (nietanie) przewody silikonowe Syntech.
Załozyłem je samochód chodzi dobrze. Żadnych strzałów itp objawów. Samochód chodzi w wiekszości na LPG. Jest to Fiat CC 0,9.
Dziś wieczorem w garażu zgasiłem światło. Samochód chodził a na przewodach widać przebicia. Na przewodach troche i na świecach również delikatne skoki iskierek.
Co to moze być? Przewody suche. A martwi mnie że są nowe.
CZy może byc inna przyczyna niż walniete przewody?
A czy nawet jeżeli to wina przewodów że sa przebicia to śwadczy o czyms złym?
Prosze o komentarze.

Cytat:
2006-02-12 22:37:39, prohti pisze:
Z trzy tygodnie temu kupiłem nowe (nietanie) przewody silikonowe Syntech. Załozyłem je samochód chodzi dobrze. Żadnych strzałów itp objawów. Samochód chodzi w wiekszości na LPG. Jest to Fiat CC 0,9. Dziś wieczorem w garażu zgasiłem światło. Samochód chodził a na przewodach widać przebicia. Na przewodach troche i na świecach również delikatne skoki iskierek. Co to moze być? Przewody suche. A martwi mnie że są nowe. CZy może byc inna przyczyna niż walniete przewody? A czy nawet jeżeli to wina przewodów że sa przebicia to śwadczy o czyms złym? Prosze o komentarze.

to ze nowe nie znaczy ze dobre, skoro masz "choinke" pod maska to znaczy ze cos z nimi nie tak, sprobuj je oddac w sklepie i powiedziec co z nimi jest, a skutkami ubocznymi moze byc mniejszy prad idacy do swiecy bo bedzie gubiony po drodze

na stronie producenta znalazłem taka informację:
"Świecenie i iskrzenie przewodów widoczne w ciemności niekoniecznie musi być powodem "przebicia" kabla i jego złego funkcjonowania. Specyficzna konstrukcja przewodu powoduje, że powietrze wokół niego ulega silnej jonizacji i występują zewnętrzne wyładowania elektryczne. Takie wyładowania nie powodują porażenia elektrycznego ("przewody nie kopią")."
Co o tym myslisz?
W tym tygodniu wymieniam świece.
CZy może też tak być że przez świece mam przebicia na przewodach?

Cytat:
2006-02-13 13:14:43, prohti pisze:
na stronie producenta znalazłem taka informację: "Świecenie i iskrzenie przewodów widoczne w ciemności niekoniecznie musi być powodem "przebicia" kabla i jego złego funkcjonowania. Specyficzna konstrukcja przewodu powoduje, że powietrze wokół niego ulega silnej jonizacji i występują zewnętrzne wyładowania elektryczne. Takie wyładowania nie powodują porażenia elektrycznego ("przewody nie kopią")." Co o tym myslisz? W tym tygodniu wymieniam świece. CZy może też tak być że przez świece mam przebicia na przewodach?

az tak to sie nie znam, ale podejrzewam ze swieca nie ma tu nic do rzeczy na powstawanie przebic, jest bardzo prosty sposob na sprawdzenie czy sa przebicia, zlap za kabel i sam poczujesz czy jest przebicie czy nie, ale nie polecam zbytnio tego sposobu bo wlosy deba staja po takiej probie

kupiłem świece BRISK SILVER o zmniejszonej odległości miedzy elektrodami świecy.
uzywanie standartowych świec w samochodzie zasilanym na LPG może objawiać się :
w pojazdach mających właściwe napięcie w instalacji występują częste "przebicia" na kablach zapłonowych, aparacie zapłonowym itp., co powoduje wyładowanie wysokiego napięcia poza iskiernikiem świecy i brak zapłonu mieszanki.
Ciężko wyczuć czy te przeskoki sa właściwe a palców nie ma mzamiaru podkładac aby sprawdzić czy te przebicia mają w sobie ładunek elektryczny.