Wiele złych obiawów.....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Esperak potrzebuje pomocy, za 2 - 3 dni wstawiam do warsztatu wiec sprawa sie wyjasni ale moze cos zasugerujecie.

Kolezanka zaprosiła mnie na studniówke ( dla takiego starego piernika jak ja to niezła gratka . Kobieta na pokładzie to trza zaszpanowac, swiatła, obok jakas stara BM-ka. Ostry start ( bez przesady i totalnego katowania, samochodzik juz rozgrzany po ok 15 km jazdy ) Wygrałem ale zapala sie ta smieszna dioda od kompa.....

Od tamtej pory kłopot. Samochodzik zaraz po starcie ( nawet rozgrzany ) chodzi bardzo nierówno. Po około 20 sek obroty lekko idą w góre ( tak z 500 ) wracają na swoje miejsce, silnik chodzi dalej normalnie ale zapala sie dioda. Jest jeszcze jeden kłopot.... jak jest zimny to brak mu mocy ( ledwo da sie toczyc, trza obrotów pilnowac bo przygasa po puszczeniu sprzegła ), jak złapie ciepła to przybywa mu powera...własciwie na trasie to juz jest normalnie ( tylko ta dioda )

Chwile przed ( ze 3-4 dni ) tą usterką zmieniałem swiece i przewody... moze to miec jakis związek ? Zaraz po zmianie komputer błysnoł diodą ze dwa, trzy razy ale tylko na chwilke i potem przez 3 dni był spokuj, Juz sie nie zapalała

Sprzet: zagazowane 1.8

sprawdź kody błędów komputera, zajrzyj pod maskę i srawdź, czy nie spadł ci jakiś kabelek, np. WN, możliwe też że coś nie tak z CTS lub lambdą

żle ci chodzi na pb czy na lpg

może przeskoczył pasek rozrządu ?

pasek chyba nie, ja obstawiam na czujnik jakis bo mowisz ze jest duza roznica przy zimnym i cieplym silniku wiec pewnie jakis czujnik , gdyby to byla pasek to by chodzil jednakowo

I ja się dorzucę. Sprawdź silnik krokowy. Jak jest zasyfiony, to potrafi zostac w pozycji otwartej na max (przy gwałtownym dodaniu gazu). I jak auto zimne może się przylewać.

a ja bym postawił na przewody niby nowe ale nie wiedomo jak poprzednio było ok a na nowych takie akcje, ja miałem coś podonbnego bo zmiane przewodów wróciło do normy

Cytat:
2006-02-13 11:15:34, pawellewinski pisze:
Zaraz po zmianie komputer błysnoł diodą ze dwa, trzy razy ale tylko na chwilke i potem przez 3 dni był spokuj, Juz sie nie zapalała Sprzet: zagazowane 1.8

Jaką diodą?To PB czy LPG?
Prawdopodobnie komp.nauczył się tej sekwencji i teraz ją powtarza.Odłącz akumulator.Po k-min.podłącz i start.

sprawa sie wyjasniła, czujnik obrotów walniety. Obstawiajcie.... ile mnie skasują ?? ( w PLN )

W poprzednim poscie napisałem ze to czujnik obrotów..... zle !! Ten post to sprostowanie ( moze ktos kiedys znajdzie ten temat w archiwum )
Diagnoza postawiona została troszke za szybko. Po podczepieniu komputera i dokładnym badaniu w ASO okazało sie ze to czujnik podcisnienia. Naprawa razem z diagnozowaniem 90 zł

Za dużo "gdybania". Baz odczytu kodów błędu nie ma co diagnozować. Kawałek spinacza lub innego kabelka i już wszystko (no może prawie) wiadomo. Człowiek też z różnych powodów kaszle.