MotoNews.pl

Lada 2107 - zastanawiam się nad kupnem /FOTO/

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hej

Mam mozliwośc kupienia Lady 2107 z 1990 roku. Auto nie ma instalacji gazowej , ma silnik 1300. Cena to 500 - 600 PLN. Stan blacharki średni, silniczek w porządku. Środek troche skundlony. Wycieraczki na przednich reflektorach.

Jak myslicie czy to dobra cena ?, Jak z dostępnością częsci we Wrocławiu. Ile spala takie auto. Jest bez gazu więc się mocno zastanawiam.

Czy istnieje mozliwośc zainstalowania wspomagania kierownicy ? Bo bez wspomagania to tragedia.

Dzieki za wszelkie porady.

[ wiadomość edytowana przez: Lava1 dnia 2006-02-15 08:55:45 ]

Cytat:
2006-02-14 11:21:52, Lava1 pisze:
Hej Mam mozliwośc kupienia Lady 2107 z 1990 roku. Auto nie ma instalacji gazowej , ma silnik 1300. Cena to 500 - 600 PLN. Stan blacharki średni, silniczek w porządku. Środek troche skundlony. Wycieraczki na przednich reflektorach. Jak myslicie czy to dobra cena ?, Jak z dostępnością częsci we Wrocławiu. Ile spala takie auto. Jest bez gazu więc się mocno zastanawiam. Czy istnieje mozliwośc zainstalowania wspomagania kierownicy ? Bo bez wspomagania to tragedia. Dzieki za wszelkie porady.

Cena adekwatna.

Co znaczy skundlony środek?

Czesci we Wroclawiu dostepne - o szczegoly pytaj naszych klubowiczow z dolnego slaska.

Wspomaganie zbyteczne. Wystarcza dobre opony i sprawny uklad kierowniczy.

Cytat:
2006-02-14 11:21:52, Lava1 pisze:
Bo bez wspomagania to tragedia. Dzieki za wszelkie porady.

Dlaczego tragedia? Ja na oponach 195/50 nie mam większych problemów, a dodam, że powozi nim też kobieta...I nie narzekała dotąd na trudności w kierowaniu Moze coś z przekładnią nie jest w porządku?
Wspomaganie na pewno sobie założysz, ale zapłacisz 2000PLN Lub więcej...

Pytanie pierwsze, gdzie stoi ta 07??
Jak chcesz się dowiedzieć czegoś więcej od użytkowników to zapraszamy na cotygodniowy spot na parkingu przy Mickiewicza, ostatni mamy po dwie samary i klasyki oraz jedną 110. Z tego, co wiem to wielkim atutem tego auta to prostota budowy i tanie części, co do wspomagania to pewnie, że można tylko pytanie, po co, tak jak koledzy mówią sprawdź czy przekładnia nie jest np. sucha w środku, bo wiem, że wielu mechaników lubi spuszczać z niej olej. Wracając do części są u nas dwa sklepy w tym jeden na Kotlarskiej (serdecznie polecam ten sklep pana Leszka) a drugi na Trzebnickiej o ile dobrze pamiętam. Ponadto istnieje tani sklep wysyłkowy z Krakowa o nazwie Skorpion. Co do spalania to nie mi się wypowiadać, ale myślę, że dobry silnik będzie palił we Wrocku z 11. Cena ?? Wszystko zależy, w jakim stanie jest podłoga i podłużnice a sam wiesz, że ceny drzwi błotników i tym podobnych są tak tanie, że nie opłaca się klepać. W razie jakiś pytań zapraszam na spot w niedzielę o godzinie 20-20,15 bo niektórzy lubią się spóźniać.
DEx

Sklep Skorpion.

[ wiadomość edytowana przez: mwarchalowski dnia 2006-02-14 12:11:10 ]

Dex co ty bazdury wygadujesz - 11l/100km?????

1300 spali 11l ale jak bedziesz jechał w 5 osób, full bagaży i bedziesz jechał z pedałem w podłodze.

średnie spalanie 1300 to 8l/100km w miescie. Trasa bez ciśnięcia to spokojnie 7l/100km.

No nie wiem, może masz rację, ale skoro podobnej wielkości auta wtryskowe palą u nas 9, to nie wydaje mi się, aby gaźnik spalił mniej.
DEx

Cytat:
2006-02-14 12:25:22, mwarchalowski pisze:
No nie wiem, może masz rację, ale skoro podobnej wielkości auta wtryskowe palą u nas 9, to nie wydaje mi się, aby gaźnik spalił mniej. DEx

A jednak tak jest.

Wtryskowe 1300 spala 9l/100km? Toż to jakiś rzech chybamusi być rozregulowany?

Jeżeli chodzi o wspomaganie to brak mi go podczas jeżdzenia po parkingu

Co zaś tyczy się samej Ładzianki to od ponad 10 lat ujeżdza ją wójek mojej żony, który mieszka obok nas.

Kupił sobie ostatnio Merca 124 i ładnej chce się pozbyć. Być może cena spadnie jeszcze do 400 PLN.

Co zaś tyczy się środka to skundlone oznacza że każdy boczek z innej parafi, siedzenia przednie też. Jedno obicie jest beżowe a drugie czerwone.

Tak się zastanawiam czy nie wziąc i nie wyremontować i założyć gaz. Do końca kwietnia mam służbówkę, więc może do tej pory zrobiłbym sobie ją.

Pytanie z innej beczki - gdzie i za ile można dostac pióra wicieraczek reflektorów ???

P.S. Dziś zrobie zdjęcia auta i jutro wrzuce na forum

Wiadomo, że wszystko zależy jak się jeździ, ale np. moja Lada chyba nigdy mniej niż 9 mi nie spaliła. W prospekcie nowego Punto czytam, że silnik 1,3 w mieście pali 7,7 no, ale to igła samochód i pewnie nie wkręcali go w trakcie testu, nigdy powyżej 3tyś. Z tego, co rozmawiałem, z ludźmi jezdzącymi CC i SC o pojemności 1,1 we Wrocku to mówią, że ich autka pala średnio w zakresie 7-8 litrów. To są też już autka w wtrysku. Nie mówię, że nie możliwe jest, aby Lada paliła w mieście 8, ale tylko piszę na czym opierałem się mówiąc, że pewnie pali 11/100. Zresztą mam znajomego, który ma, chyba rocznego Civica i chwali się, że mu niebywale mało pali, bo 8 w mieście. Tylko na tym opieram moje przypuszczenia. Zresztą znam i inne przykłady, mój profesor z paleontologii ma Samarę, na gaźniku i też mówi, że pali mu w mieście 8, ale on chyba miał na myśli miasto Lwów a nie Wrocław.
DEx

P.S
Też pamiętam jak się przesiadłem na malca to strasznie lekko można była w nim kręcić kołami na w miejscu, wiesz to jednak efekt znacznie szerszych opon, no, ale za to komfort w czasie jazdy też będzie zupełnie inny w 126.
Jeśli chodzi i pióra wycieraczek to zadzwoń do sklepu. (0-71)344-14-72, To numer sklepu na Kotlarskiej. A wnętrzem się nie przejmuj, podobno gdzieś we Wrocku na szrocie stoi jakiś klasyk.

[ wiadomość edytowana przez: mwarchalowski dnia 2006-02-14 13:19:21 ]

Wymieniles tylko 1 auto o zblizonym litrazu - Punto. Reszta to albo auta o mniejszej pojenmosci albo o wiekszej pojemnosci.

Będzie po mieście chlała jak głupia. Jak wciśniesz to nawet ponad te 11 i nie czarujmy się tu. Na trasie dużo lepiej. Moja 1500 paliła koło 6litrów.

Jeśli silnik jest ok, blachy nie są zupełną padaką a cena taka jak piszesz, to rzeczywiście myślę że się opłaca kupić to (oczywiście jeśli masz żyłkę majsterkowicza). Części do tego też są tanie i dostępne. Pytanie tylko o ten gaz. Jak dużo jeździsz to polecam, jak mało to niezbyt przy obecnych cenach gazu. Poza tym jak założysz gaz, a Ladna nie miała nigdy wymienianych uszczelniaczy zaworów, to licz się z ich wymianą. A ile autko ma przejechane?

Cytat:
....... A ile autko ma przejechane?

Cholera wie. Pewnie dużo, bo jak pamiętam to ze dwa lata temu silnik przechodził remont. SPytam dziś (spojże na licznik) i będę co nieco wiedział.

A swoja drogą to wole 2103 - miałem kiedyś 1500 wersje belgijską. Zajebista była.

Dziś jak żona da mi trochę czasu bo w końcu walentynki to przyjże sie autu, porobie zdjęcia, popytam wójka co i jak i zobaczymy wtedy.

Zasadniczo - jak blacha sie kupy trzyma, to podstawa. Sprawdz koniecznie stan podluznic, zwlaszcza w okolicach przedniej przegrody.
reszte - tanio i prosto da sie naprawic.
Wycieraczki - jesli masz na mysli cale ramie - to kosztuje 18 zl.
jesli sama gumka, a masz te plastikowe oprawki - to kupujesz gumke z metra, docinasz i wpychasz w ten plastik.
Samego piorka (gumaplastik) raczej nie kupisz, przynajmniej u nas nie bywalo.
byly kompletne ramiona.

Spalanie - zalezy, jak depniesz. Moja i 16 potrafila wziac jak pogonilem. Moze byc i 7, jak delikatnie pociagniesz.

Spalanie........test.

grunt to dobrze wyregulowany gażnik i zapłon

Cytat:
2006-02-14 14:56:06, mwarchalowski pisze:
Spalanie........test.

Fajna stronka. Tylko ze wychodzi ze na benie moja ladna pali 0l/100

No więc na początek małe sprostowanie. Lada jest z 1989 roku. Wujek możej żony jest II właścicelem od ponad 10 lat. Kupił do jak auto miało 85 tys km przebiegu. Obecnie to jakieś 250 tys. Silnik działa bez zarzutu i zapala od pierwszego razu jeżeli tylko włozy się dobry akumulator

Niestety ja jej jednak nie wezmę ale może ktoś byłby zainteresowany. Do zrobienia jest kilaka raczej drobnych rzeczy, ale to już jak ktoś będzie zaintersowany to dam kontakt do własciciela. Cena to ok. 600 PLN ale myślę że można zbić.

Reszta fotek pod linkami:

Lada 1
Lada 2
Lada 3
Lada 4
Lada 5
Lada 6
Lada 7
Lada 8
Lada 9

[ wiadomość edytowana przez: dcnt dnia 2006-02-15 09:18:23 ]
[ powód edycji: drobne poprawki ;) ]

może dex by zakupił?? szuka ładziany a 600 to dobra cena

E no, rzeczywiście na pierwszy rzut oka całkiem, całkiem. Troszkę podłubać i będzie śmigać aż miło. Tylko nad tym gazem bym się zastanowił. 250tyś - to ona może tego nie przeżyć