Dziwne odpalanie OMKA A

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Wszystkich
Mam Omega a 91 r automat instalacja gazowa tartarini, mam niekiedy problem z uruchomieniem swojej bestii zarowno na gazie jak i na benzynie tj musze krecic rozrusznikiem jednym ciagiem przez min 20 sekund po czym wchodzi powolutku na obroty i dopiero startuje, efekt taki jak by byl zalany motor lub dostawal malo powietrza (moj wniosek) w 99 % problem wystepuje na rozgrzanym silniku, czy to moze byc cos powarznego , prosze o rady , 3 miesiace temy wymieniane mialem, palec, swiece, przewody, kable masowe,

Witaj drzewik. Czy odpala od kopa jak jest zimny silnik? { czy takie same objawy są na gazie i paliwie} Czy sprawdziłeś kopułkę nie jest popękana , mikroskopijne pęknięcia powodują elektrownie w kopułce , oczyszczone bolce z nagaru które zalegają na nich . Jeśli jesteś pewny że jest wszystko ok. zakładam że nie odpala na ciepłym silniku . Gorący silnik kręcisz nie pali , wykręć świece zobacz czy nie są zalane , gdy zalane wyczyść nie wkręcaj tylko sprawdź jaka jest iskra {pomoc drugiej osoby aby zakręciła silnikiem } gdy będzie słaba iskra to zostaje sprawdzić tylko cewkę{mamy nowe świece , palec , kable i pewną kopułkę }Sprawdzenie cewki zapłonowej.
1. odłączyć wszystkie przewody od cewki
2. zmierzyć omomierzem rezystancję uzwojenia pierwotnego między zaciskami 1 i 15 . Rezystancja powinna wynosić 0,5oma.
3. zmierzyć rezystancję uzwojenia wtórnego między zaciskami 15 i złączem 4 . Powinna wynosić 6 koma.
4. sprawdzić stan głowicy cewki zapłonowej, czy nie ma pęknięć i ścieżek przewodzących prąd oraz czy dobrze jest osadzony korek zaślepiający . Rozpisałem się dla pewności pożycz od życzliwego kolegi cewkę który ma sprawną podłącz i będziesz pewny . Posprawdzaj proszę to i odezwij się jakie są efekty .

[ wiadomość edytowana przez: kielkac dnia 2006-05-31 22:37:05 ]

Cytat:
2006-02-14 13:17:49, drzewik pisze:
Witam Wszystkich Mam Omega a 91 r automat instalacja gazowa tartarini, mam niekiedy problem z uruchomieniem swojej bestii zarowno na gazie jak i na benzynie tj musze krecic rozrusznikiem jednym ciagiem przez min 20 sekund po czym wchodzi powolutku na obroty i dopiero startuje, efekt taki jak by byl zalany motor lub dostawal malo powietrza

Przerabialem identyczny problem w tym miesiacu. Oma niezbyt ochoczo odpalala. Paliwo dostawala, iskra byla ale potrafilem wyladowac caly akumulatar przy probie odpalenia. Pomogla wymiana swiec oraz przeczyszczenie kopulki oraz palca rozdzielacza. Przewody mialem nowe. Teraz pali za pierwszym razem niezaleznie od pogody/temperatury/humoru/itp

moja Omega z 93r. C20NE benzyna zawsze z rańca odpali po 2 sek. na moment i zgasnie, przy ponownej próbie odpala i już nie gaśnie, Ten objaw występuje tylko po dłuższym staniu ok 10 godz. i pojawił sie po wymianie kopułki i palca rozdz. Moze macie jakiś pomysł na moj problem.

Ja posiadam ten sam problem ale się przyzwyczaiłem i kręcę choć odpala mi po 3, 4 sek. a nie 20 s. sprawdź jeszcze czujnik temperatury. Wydaje mi się że to jest od gazu , teść założył w B 2.0 16v i tak mu pali jak mnie a odpalała idealnie na dotyk jest inna jeszcze opcja spadek napięcia pod czas odpalania Np. zwalony rozrusznik naładuj aku. i sprawdź czy będzie lepiej u mnie to działa po naładowaniu jest lepiej.
PS przerabiałem wszystko kopułka palec kable świece filtry i nic to samo cewka jest jeszcze stara ale cewka albo działa albo nie. Jeśli wpadniesz na spot to zobaczymy co to może być.

wlaśnie o to chodzi że moja nie jest na gaz

U mnie padl czujnik walka rozadu na poczatku mialem takie same objawy, ale ja mam omege B wiec nie wiem czy Tobie w czyms pomoge

szefer dzięki za info, zawsze warto sprawdzić

Ja mam podobnie. Zmieniłem już świece, przewody, kopułkę, sprawdziłem cewkę. Pomogło na chwilę. Teraz znów zapala mi po kilku-kilkunastu sekundach (gorzej na gorącym silniku). Pomaga przy odpaleniu jak wcisnę pedał gazu.
Gdzie jeszcze szukać?

Hej.. Sprawdz silniczek krokowy może się nie otwierać do końca. Sprawdz filtr powietrza.