Sportowa,Normalna czy Ekonomiczna? w Bingo M i S

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Czy ktoś z was próbował kiedyś spradzać efekty samego przełączania instalacji na poszczególne opcje jazdy? Sportową co wnosi? Normalna co wnosi? Ekonomiczna czy rzeczywiście redukuje spalanie? I jeszcze kolejne pytanie : na jakim poziomie ustawić opcje Cut-Off? Prosze was o opinie i odpowiedzi na ten temat i z góry wielkie dzieki!

Owszem próbowałem tych opcji. "Sportowa" powoduje przyśpieszone działanie krokowca (tak jakby wyprzedzenie sygnału sondy) w zależności od obrotów silnika i położenia przepustnicy. Bardzo niewielki wzrost dynamiki w stosunku do "Normalna", oraz wzrost spalania 0,5-1,5l w zależności od stylu jazdy. Tryb "economiczny" powoduje z kolei opóźnienie reakcji krokowego na sygnały sondy, daje to efekt jakby się bardzo delikatnie operowało pedałem przyspieszenia. Dość odczuwalny spadek dynamiki i splanie ok. 0,5l mniejsze niż na "normalna".
Co do Cut-off to raczej nie polecam, bo po włączeniu tej opcji wyraźnie daje znać szarpnięcie przy hamowaniu silnikiem, natomiast ustawienie parametrów tak, żeby nie szarpało nie daje zmniejszenia spalania.

Czyli rozumiem że najlepszym rozwiązaniem i najbardziej pośrednim jest opcja jazdy Normalnej tzw złoty środek. Ja dopiero zaczynam walczyć z tymi wszystkimi opcjami dlatego pytam. Jak dojde do jakichś pewnych wniosków to też sie nimi podziele. I chciałbym jednak tą opcje Cut-Off wytestować może akurat u mnie będzie ona dość dobrze działać. Niema innej opcji trzeba próbować. A kto pyta nie błądzi.

Całkiem ne wykluczone, że u Ciebie będzie ok. Każdy silnik jest inny i inaczej reaguje. Tylko jak się będziesz "bawił" cut-off'em to ostrożnie (raczej zaczynaj od małych wartości zubażania i dość wysokiego progu odcięcia), żeby nie było BUM.

Dzisiaj usawiłem Cut-Off na wartości 1800orb/min i 50% czuć szarpnięcie ale nie wielkie głównie w momencie hamowania silnikiem i wciśnięciu w tym momencie pedału gazu. Jutro może jeszcze coś w tym zmodyfikuje i zobaczymy jak będzie.Czy macie może jakieś wskazówki??

Witam

Ciekawi mnie zależność tych nastaw (economiczny, normanly i sportowy) w kompie AL 700 ponieważ takowy posiadam i czy jest tak samo jak w Bingo S. I jeszcze jedno czy po zmianie tego ustawienia powinno się ponownie ustawić całą instalację, czy można sobie zmieniać do woli.

Pozdro

Z tego co wiem to AL 700 ma bardzo podobne oprogramowanie, więc i działanie też można uznać za takie samo.
Przy zmianie trybu pracy nie trzeba regulować instalacji.