| 125p | głośniki w tylnej półce..

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zabieram sie do montarzu 2 glsonikow 6"x9" w polce tylnej w kancie, wydaje mi sie ze trzeba bedzie wykonac nowa polke zeby wszsytko bylo OK, moze ktos ma juz tak zamontowane glosniki w swoim fiacie? mialbym pare pytan i bardzo by mi sie przydaly fotki.

Proponuje zrobić szczelną półkę z MDF'u. Nie opłaca się ciąć w razie czego półki bo dzwięk nie będzie zbyt ciekawy. Po wykonaniu nawet niewielkiej półki wg mnie głośnik zdecydowanie lepiej brzmi, a tak poza tym to ten temat już chyba był ... poszukaj w wyszukiwarce ...

Ja tam w swoim '71 mam po prostu wyciete dziury w orginalnej polce i tyle. Ale nie wiem jak to gra, bo nie mam radia

polecam zapytać carvmachine'a -mnie dzwięk u niego sie bardzo podoba
będzie jutro/po jutrze

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

Cytat:
2006-02-14 21:49:19, Drag-On pisze:
Proponuje zrobić szczelną półkę z MDF'u. Nie opłaca się ciąć w razie czego półki bo dzwięk nie będzie zbyt ciekawy. Po wykonaniu nawet niewielkiej półki wg mnie głośnik zdecydowanie lepiej brzmi, a tak poza tym to ten temat już chyba był ... poszukaj w wyszukiwarce ...

po co robic pulki?? bagaznik dfa jest wystarczajaca skrzynia akustyczno/basowa i wystaczy dobry glosnik i dziwek jest bardzo fajny.

najlepiej by było wykoncac nową osobną pólke z 19mm MDF-u Bardzo twardy materiał, uzywa sie go do budowy skrzyn basowych, nierobiac półki bys musiał ciąć uzebrowanie półki wyjac folie i orginalną półke, wsadzic tamtą i komore pod nia wykleic matami bitumicznymi zostawiajac tylko otwory na kosz głosnika Powinno grac całkiem sympatycznie juz i w takiej konfiguracji zawsze mozna powrócic do orginalu wrazie czego Ja przedwczoraj przymierzałem sie do załozenia głosnikow kickbasowych w przednie drzwi ale niestety sa za głebokie i nie wejda... musiałbym jakis 60mm dystans zrobic ale to by nieciekawie wygladało jakby te głosniki tak wystawały Ale cos wymysle bo narazie mam z przodu system przedni oparty na wooferach 10 cm i no nie daje rady... :-/

[ wiadomość edytowana przez: Vyzn-R dnia 2006-02-15 11:35:19 ]

Witam. Ja u siebie w tylniej półce mam włożone dwa głośniki 6x9 w prosty sposób. Zrobiłem dystanse z płyty (po dwa pod każdy głośnik, ale ich ilośc jest zależna od grubości płyty oczywiście) , w półce dziury tak żeby same magnesy weszły w bagażnik. Efekt?? Naprawde dobry dzwięk z dobrym, naprawde dobrym basem. Dystanse obszyłem jeszcze czarnym materiałem więc wszystko wygląda pierwsza klasa. Aktualnie auto stoi u blacharza, ale jak wróci zrobie fotki i wrzuce tutaj. Pozdrawiam

Ja robilem kumplowi taki system.

Kupujesz plyte mdf, najlepiej 16mm i wycinasz na kształt oryginalnej tylniej polki kanta.

Obijasz jakims materiałem zeby nie było gołej dejski ( ja uzylem szarej najtanszej wykladziny)

Wpasowujesz to na miejsce, uszczelniasz silikonem na brzegach.

Wczesniej trzeba uzyc szlifirki katowej i zrobic miejsce na magnesy ( warto zeby glosniki byly dosc szeroko).

a pozniej gro i bucy

Co ciąłeś tą szlifierką?? Chyba nie konstrukcje??!!??

no nie wiem po co rzezbic jakas polke i potem wogole jak to od tylu wyglada.

ja mam 16 cm glosniki GMs, nie sa super ale graja wystarczajaco, nie mam zadnych polek, wystarczy lekko podgiac to uzebrowanie wlasnie, doslwonie lekko. nie narusza to konstrukcji tego zebrowania. glosnikow wogole nbie widac. jedyny problem u mnie jaki byl to butla z gaem ledwie weszla ale nie musialem robic dystansow.

wiec jezeli ktos chce miec wielki bans to proponuje lepiej wzmacniacz i tube ale jezeli ktos chce tylko miec zeby zagluszalo prace silnika (a u mnie wydech jest glosny i zaglusza) to spokojnie wystarczy.

pozdro

Sposób Marcina zastosowany u mnie

Zdejmyjemy tylna kanape
w dykcie za kanapa montujemy głośniki
Zakładamy knape
Sluchamy Radia

Cytat:
2006-02-15 21:13:44, krupii85 pisze:
Co ciąłeś tą szlifierką?? Chyba nie konstrukcje??!!??

oczywiscie ze tak lol...

poza tym dobre glosniki lubia miec duzy magnes i byc zamontowane w odpowiednim miejscu...

patrzylem dzisiaj jak to wszystko wyglada i sie nie zmieszcza glosniki... robic grube dystanse na polce to jakos mi nie pasuje...

a z tymi glosnikami za kanapa to powaznie mowicie ?

bo te ktore mam 6" x 9" to raczej by slabo byly slyszalne w tym wypadku wymienilbym je na wieksze ... podoba mi sie ten pomysl tylko ze glosnik w tej sytacji od gory mialby "na sobie" kanape ..

patrzylem dzisiaj jak to wszystko wyglada i sie nie zmieszcza glosniki... robic grube dystanse na polce to jakos mi nie pasuje...

a z tymi glosnikami za kanapa to powaznie mowicie ?

bo te ktore mam 6" x 9" to raczej by slabo byly slyszalne w tym wypadku wymienilbym je na wieksze ... podoba mi sie ten pomysl tylko ze glosnik w tej sytacji od gory mialby "na sobie" kanape ..

Za kanapą daje się duży basowy głośnik. Wtedy paka robi za pódło. Do czegoś takiego to juz wzmacniecz potrzebny jest albo przetwornice, żeby tylko niskie tony tamtędy wędrowały.