MotoNews.pl

Sonda lambda i falowanie obrotów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko moze ktos mi pomoze. Zaczelo sie od falowania obrtow i szarpania podczas jazdy. Okazalo sie ze byla do wymiany sonda lambda. Mimo wymiany obroty nadal faluja, ale podcza jazdy juz nie szarpie. Bylam u mechanika sonda jest sprawna. Zostal przeczyszczony silniczek krokowy, wymienione swiece. I dajej faluja obroty. Dzieje sie to gdy silnik jest zimny, gdy sie rozgzeje i to obojetnie czy na benzynie czy zdazy sie przelaczyc na gaz obroty sa ok. Ale gdy ostygnie znow jest to samo. Instalacja gazowa jest sekwencyjna. Pomozcie mi co moze byc jeszcze nie tak. Bo juz mechanicy rozkladaja rece

ja bym na elektrykę stawiał coś tam sonda jak pada to takze kopci więcej paliwa a niekoniecznie faluje

A moze jakies dokladniesze wiadomosci co do elektryki co moze byc nie tak z nia ? i mam jeszcze pytanie czy podlaczenie do komputera wykrze usterke zwiazana z elektyka, bo auto juz bylo podlaczane do komputera i nie pokazuje bledow

A może przyczyna jest trochę prostrza: popękana guma w układzie dolotowym (chodzi mi o ten element między filtrem powietrza a kolektorem ssacym). U mnie też obroty falują (+/- 100) a jak się ściśnie ręką tę gumę to to falowanie znika (tzn tak było przed mrozami kiedy wszystko było ok, bo teraz to ledwo odpala i nie moge z nim dojść do ładu). Te pękniecia są prawie niewidoczne, zwłaszcza od spodu, a mają spory wpływ, bo silnik łapie lewe powierze, brudne przy okazji i leci ono do cylindrów. Mogą być powodem jeszcze przewody wysokiego napięcia - nie muszą być popękane żeby okazały się zużyte, albo cewka/cewki zapłonowe.

Zawsze mnie dziwią takie sytuacje.
Taki zbieg okoliczności dwie rzeczy padły równocześnie?
Może jeszcze inne obserwacje?

Mam z lekka podobny problem i dostałem radę, że przyczyną może być emulator . Przez niego komp. łapie błędy.
Zresetuj komp. przez odpięcie akumulatora i pośmigaj na benzynce to się okaże czy to jest przyczyną.
Pozdrawiam.

a tem emulator to tyczy się benzyny czy instalacji gazowej bo tego nie wiem ? bo jesli od gazu to instalacja zostala zalozona pol roku temu i tak szybko by padl emulator ??

To nie chodzi o uszkodzenie a raczej o złe ustawienia, czy dobór emulatora. Nie jestem biegły w tym temacie.
Odpięcie aku nie zaszkodzi, roboty z tym mało, a może pomoże i sprawa się wyjaśni.
Emulator jest częścią LPG, ale oszukuje kompa benzyny przy jeżdzie na LPG, że auto na benzynie jedzie(tak w uproszczeniu).

Cytat:
2006-02-17 13:54:45, Milas pisze:
To nie chodzi o uszkodzenie a raczej o złe ustawienia, czy dobór emulatora. Nie jestem biegły w tym temacie. Odpięcie aku nie zaszkodzi, roboty z tym mało, a może pomoże i sprawa się wyjaśni. Emulator jest częścią LPG, ale oszukuje kompa benzyny przy jeżdzie na LPG, że auto na benzynie jedzie(tak w uproszczeniu).

w sekwencji emulator emuluje jedynie opór wtryskiwaczy i nic więcej i to i tak dużo bo w niektórych nawet tego niema a co do problemu to tak jak koledzy piszą odłącz akumulator i zacznij jeździć na benzynie jak bedzie dobrze to gaz jest źle zestrojony

jest to jakiś punkt wyjścia. Tylko pojeździj z dzień na benz. a nie 10 minut.

Cytat:
w sekwencji emulator emuluje jedynie opór wtryskiwaczy i nic więcej

Chodzi o opormość, czyli rezystancję

Cytat:
2006-02-19 21:14:38, Milas pisze:
Chodzi o opormość, czyli rezystancję

tak właśnie

Sprawdziłam dolot powietrza jest ok. Natomiast jeśli chodzi o odłączenie akumulatora to mieliście rację. Falowanie obrotów ustało, gdy jeździłam na benzynie. W poniedziałek jadę do tych co mi zakładali instalację gazową. Mam jeszcze jedno pytanko: czy emulator instalacji gazowej może uszkadzać sondę lamdę, ponieważ od założenia instalacji gazowej w tej chwili mam założoną 3 sondę i na razie ta ostatnia działa poprawnie. I nie wiem czy to zbieg okoliczności czy emulator je popsuł

jak najbardziej może to być wina gazu jeżeli była za uboga mieszanka to były wypadające zapłony a to powodowało uszkodzenie sądy lambda i pewnie kata też

Byłam u tych co zakladali mi ta nieszczesna instalacje gazowa. Niestety postal u nich caly dzien samochod i mialo byc dobrze......... ale zamiast byc dobrze jest jeszcze gorzej. Jutro znowu do nich jade. A jesli chodzi o emulator to w sekwencji go nie ma tak bynajmniej oni twierdza, ze instalacja czerpie dane z komputera. Jak na razie zamiast byc lepiej jest gorzej A poza tym z checia bym pojechala do innych, ale jak na razie nie moge bo instalacja jest na gwarancji

miałem 2 lata temu ciężkie anomalia po gazie trzeba było sprawdzić wszystko- sztab elektryków , sztab mechaników ale doszli do czegoś bo jeżdżę

Autko jak na razie jezdzi dobrze po drugim pobycie u panow od instalacji gazowej. Zrobili w ten sposob ze przy kazdym odpaleniu resetuje sie komputer. Jak na razie rezultat jest zadawalajacy. Panowie stwierdzili ze niektore auta (BMW) potrzebja takiego rozwiazania po przerobieniu na gaz, chociaz dla mnie to troche dziwne.