Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() marcij Miłośnik FSO Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2007-03-24 18:59:36 Ja sie podepne, bo sprawdzam dalej wszystko w moim samochodzie i teraz padlo na czujnik polozenia przepustnicy (silnik to 1,4 rover). Skan z trzeciaka to sa prawidlowe opory , ja na wtyczce nie dalem rady zmierzyc bez specjalnego rozbierania jej , mierzylem opory na samym czujniku i numerujac od dolu wyniki otrzymalem miedzy 1 a 2 od 582 lub 537 omow(w zaleznosci od docisniecia przpustnicy) przy przepustnicy zamknietej do 3000 omow przy otwartej. Miedzy 1 a 3 stale 4050omow niezmienne i miedzy 2 a 3 3600omow (zamknieta) do 1200omow (otwarta). I mam teraz pytanie :
1. Czy ktos mial problemy z tym czujnikiem ? 2. Czy jego zle dzialanie moze miec wplyw na spalanie ? 3. Czy to mozliwe zeby ze wzgledu na ten czujnik sonda lambda pokazywala zbyt uboga miesznke , a spalanie bylo zbyt wysokie ? 4. Czy ten czujnik mozna poprostu odkrecic i przykrecic inny , czy trzeba go jakos specjalnie ustawiac i jak nie ma pewnosci ze jest walniety to lepiej go nie ruszac ? |
![]() marcij Miłośnik FSO Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2007-03-25 19:43:05 To w takim razie jutro ide oddac ta sonde i jesli gosc bedzie mial ten czujnik to go zmierze , ewentualnie wezme , podmienie i zobacze jak bedzie.
Najbardziej to potrzebuje odpowiedzi na pytanie 3 , w jakim stopniu wskazania sondy lambda sa powiazane z czujnikiem polozenia przepustnicy. |
![]() marcij Miłośnik FSO Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2008-02-23 21:36:40 Odgrzebuje temat. Mam prosbe do uzytkownikow roverkow z instalacja gazowa , czy moglibyscie mi powiedziec , do ktorego przewodu od TPS macie podpiety przewod od instalacji gazowej ? Bo nie jestem pewny czy podpialem sie pod odpowiedni. |