Ladniejsze zderzaki.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktos probowal zainstalowac przednie i tylne zderzaki w 2107 na jakies bardziej cieszace oko ?? Tzn czy mozna dopoasowac od innego modelu auta (marki?) Czy lepiej lecz drozej zrobic cos w warsztacie tuningowym co myslicie ??

Czesc,
ja mam od 2104 tylny zdeżak i o ile dobrze pamietam nie miałem z nim jakichs problemów! Jest o wiele mocniejszy niz plastikowy, który był wczesniej u mnie!

Pozdrawiam
igiers

Gdzieś na forum były zdjęcia zderzaków produkowanych na Węgrzech,bodajże czy nie przez firmę Wolf.Taki ładny zderzak przedni,ze spojlerkiem,ale chyba bardziej pasowałby do 2105.Radzę użyć wyszukiwarki na forum

Witam !!!
Cytat:
ja mam od 2104 tylny zdeżak i o ile dobrze pamietam nie miałem z nim jakichs problemów! Jest o wiele mocniejszy niz plastikowy, który był wczesniej u mnie!

Jest zrobiony z alu o grubosci okolo 5 mm dlatego jes masywny takie same sa tez przy 2105. Kiedy mialem 2105 i przylorzylem w drzewo tylem na wysokosci lampy. To zderzak sie wygial troche blotnik a najlepsze to ze lampa nieruszona .A nie wiem co by bylo przy plastiku . Pozdro

Cytat:
2006-02-17 15:51:43, klakier--king pisze:
Czy ktos probowal zainstalowac przednie i tylne zderzaki w 2107 na jakies bardziej cieszace oko ?? Tzn czy mozna dopoasowac od innego modelu auta (marki?) Czy lepiej lecz drozej zrobic cos w warsztacie tuningowym co myslicie ??

pytałem się dzisiaj na szrocie o zderzak przedni do 2107...nie miał gościu ..i powiedział mi że pasuje .zaje....od bmw e30....powiedziałem mu panie ..a wieś śpiewa i tanczy

Cytat:
2006-03-01 16:27:26, Tomatol pisze:
pytałem się dzisiaj na szrocie o zderzak przedni do 2107...nie miał gościu ..i powiedział mi że pasuje .zaje....od bmw e30....powiedziałem mu panie ..a wieś śpiewa i tanczy

sa moze juz jakies foteczki z takimi zderzakami ? chetnie bym poogladał jaki jest rezulata.t

Cytat:
2006-02-20 21:17:44, Lasia pisze:
A nie wiem co by bylo przy plastiku .

Jeśli mówimy o nowoczesnych zderzakach plastikowych (a nie takich jak w maluchu), to pod spodem jest specjalna pianka, ktora odkształca sie przy niewielkich uderzeniach, a przy mocniejszych trwale uszkadza chroniąc resztę nadwozia. To działa podobnie jak kask motocyklowy. Nie stosuje się metalowych, bo to niewiele nie daje i dodatkowo jest niepraktycznie ciężkie (no chyba, żeby ktoś sie nadział na sterczacy drut...brr, ale na drodze na szczęście takich jest mało), skorupa jest z tworzywa, a pod spodem odpowiednia pianka. Jakbym sam chciał sie ochronić przed uderzeniem, to chyba jednak wolałbym sobie oblozyć głowę pianką, niż nałożyć na nią metalowe wiadro .

[ wiadomość edytowana przez: Mariusznia dnia 2006-03-05 00:17:38 ]

Cytat:
2006-03-05 00:09:11, Mariusznia pisze:
Jeśli mówimy o nowoczesnych zderzakach plastikowych (a nie takich jak w maluchu), to pod spodem jest specjalna pianka, ktora odkształca sie przy niewielkich uderzeniach, a przy mocniejszych trwale uszkadza chroniąc resztę nadwozia. To działa podobnie jak kask motocyklowy. Nie stosuje się metalowych, bo to niewiele nie daje i dodatkowo jest niepraktycznie ciężkie (no chyba, żeby ktoś sie nadział na sterczacy drut...brr, ale na drodze na szczęście takich jest mało), skorupa jest z tworzywa, a pod spodem odpowiednia pianka. Jakbym sam chciał sie ochronić przed uderzeniem, to chyba jednak wolałbym sobie oblozyć głowę pianką, niż nałożyć na nią metalowe wiadro . [ wiadomość edytowana przez: Mariusznia dnia 2006-03-05 00:17:38 ]

Racja Mario...w dodatku dzisiejsze zderzaki Ładowskie wykonane są ze specjalnego tworzywa które przyjmuje i amortyzuje uderzenie tak by jak najwięcej uchronić auto i pasażera. (wymieniałem przedni zderzak więc wiem )
Gdyby zderzaki od 05 aluminiowe były lepsze to nie zmienialiby w fabryce WAZA przy 2107.
A tak w ogóle to nie rozumiem autora wątku - po co zmieniać zderzaki 2107 na inne jak zadbane są po prosyu piękne:

Witam
Zaxiu, cięzką artylerię wytoczyłeś...
naprawdę sa piękne... trudno w tej chwili to samo powiedzieć o moich, ale prawda, nie ma co zmieniać, tylko trzeba zadbać

A pamiętam jeszcze jeden z pierwszych jak nie pierwszy wątek założony przez Zaxia pt: "Jakie inne zderzaki pasują do lady 2107"

Cytat:
2006-03-05 11:00:57, Leszek_Gdynia pisze:
A pamiętam jeszcze jeden z pierwszych jak nie pierwszy wątek założony przez Zaxia pt: "Jakie inne zderzaki pasują do lady 2107"

zderzaki
pozwolilem sobie wkleic

ale te zderzaki naprawde masz ładne, zreszta jak cale autko... i ten silniczek, to az nie wypada taki czysty miec

Tak przyznaje sie .....to były moje początki w LKP. hmmm ale byłem głupi
Dobrze że kilka osób wyprowadziło mnie z błędu tak samo jak ja teraz wyprowadzam innych. Gdybym próbował zmienić zderzaki to skrzywdziłbym auto. A wystarczyło znaleźć na szrocie w miare prostą chromowaną nasadke i porządnie wyczyścić.
Tak w ogóle to ja częśto zmieniam zdanie jeżeli chodzi o łade, raz robie klasyka, raz robie na sportowo itd. ale to czego sie nauczyłem to dobry "smak" .

p.s. Za radą kilku osób m.in. Agaty i humela, stwierdzam że nie zakłądam wlotu powietrza na maske (na webera)

Gdybyście zobaczyli teraz moje zderzaki tył to skupisko palmek rdzy, a śruby ..... masakra. Zardzewiały zaraz po założeniu. Musze kupić takie śruby jakie ma Pablox - czyli nierdzewka. Z przodu nakładka jest w miarę okej, ale od pasku polerskiej się nie uchroni.

Nie masz się czym chwalić , moje też pordzewiały przez zimę ostatnio trochę je przetarłęm CIFem, ale na wiosne musze chyba poszukać nowych nakładek

Cytat:
2006-03-05 00:55:12, zax pisze:
Gdyby zderzaki od 05 aluminiowe były lepsze to nie zmienialiby w fabryce WAZA przy 2107.

Zax-iu, w 2107 zastosowali inne zderzaki bo miało to być auto "luksusowe" w odróżnienia od "woła roboczego" 2105 to i zderzaki zastosowali świecące się i nowocześniej wyglądające.
A co do bezpieczeństwa aluminiowych zderzaków w 2105 to ich sztywność jest rekompensowana przez sposób zamocowania do podłużnic dzięki czemu energia też jest częściowo rozpraszana.

Cytat:
2006-03-05 18:51:25, Leszek_Gdynia pisze:
Gdybyście zobaczyli teraz moje zderzaki tył to skupisko palmek rdzy, a śruby ..... masakra. Zardzewiały zaraz po założeniu. Musze kupić takie śruby jakie ma Pablox - czyli nierdzewka. Z przodu nakładka jest w miarę okej, ale od pasku polerskiej się nie uchroni.

Ja swoje zawsze zabezpieczam na zime wazeliną i nic sie z nimi nie dzieje polecam wazeline kosmetyczną ale sprawdza sie takze olej do silnika

Andrzej w sumie może i racja....nie ma to jak luksusowa 2107 jednak nadal twierdze ze zderzaki z 2107 nie odstają bezpieczęństwem ani wyglądem od 05...kto wie czy nie są bezpieczniejsze

pozdr

ja ciągle mam wizje stworzenia a raczej usuniecia zderzaka przedniego i tylniego i zrobienia mniej wiecej jak ma Andrys20 z przody bez zderzaka extra wyglada a 6-stka to rodem z mustanga jak to sie da wykonac? poprostu upitolic trzymanie zderzaka i dorobić spojler na dole? a jak [rzepisy o ruchu sie maja do tego?

Tak sie maja, ze przy pierwszej kontroli mozesz si epozegnac z dowodem rej.

kurcze wlasnie obawialem sie o to

A ja z tyłu jak juz kiedyś pisałem mam zderzak od WV passata i posdzedł bez problemu tylko na słoneczku sie troszkę pod tabl rej wygiął ale to jest do poprawy jak sie ociepli Z jednej strony byłem zmuszony do takiego zabiegu ( brak kasy - zderzak od passata gratis ) a z drugiej ciekaw byłem jak to bedzie wyglądać po zmianie Narazie jestem zadowolony